Vágólapra másolva!
A kormány kormányrendeletében október 15-től szinte minden magyarországi hitelintézetet arra kötelez, hogy alapszintű banki szolgáltatásokat nyújtó fizetési számlát (alapszámla), mint termékcsomagot kínáljon a fogyasztók a számára – hívta fel a figyelmet a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Vida Miklós kifejtette: az Európai Unió 2014 óta szorgalmazza, hogy az Európai Gazdasági Térségben (EGT) tartózkodásra jogosult személyek legalább egy tagállamban legalább egy alapszintű fizetési számlát nyissanak és használjanak.

Ennek a legfőbb oka az, hogy az EU-ban tartózkodásra jogosult személyek közül csak minden tízedik fogyasztónak van valamely hitelintézetnél bankszámlája.

Alapvető szolgáltatásokat kell biztosítani

Az alapszámlát igénylő fogyasztó számára a hitelintézetnek olyan alapvető szolgáltatásokat kell biztosítania, hogy az alapszámla megnyitásához, vezetéséhez és megszüntetéséhez kapcsolódó minden banki műveletet elvégezhesse, az alapszámlára készpénzt fizethessen be és alapszámáról készpénzt vehessen fel, átutalásokat teljesíthessen és fogadhasson, beszedési megbízást teljesíthessen, illetve bankkártyájával fizethessen.

A fenti számlavezetési szolgáltatások mellett az alapszámlát igénybevevő jogosult lesz arra, hogy legfeljebb 4 átutalási vagy csoportos beszedési megbízási lehetőséget igénybe vegyen együttesen legfeljebb 100 ezer forintnyi értékben, valamint bankkártyájával bármely magyar ATM-ből készpénzt vegyen fel legfeljebb 2 alkalommal, együttesen legfeljebb 150 ezer forint összegben, vagy az alapszámlát vezető hitelintézet bankfiók hálózatában legfeljebb 50 ezer forint összegben.

Ezeket a tranzakciókat az alapszámla szolgáltatási díjának tartalmaznia kell, de ezen felül teljesített banki szolgáltatásokért pluszköltség illetve díj számítható fel – hangsúlyozta a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

A kormányrendelet alapján alapszámlára vonatkozó terméket nem lehet más pénzügyi, kiegészítő pénzügyi szolgáltatás igénybevételéhez, valamint – hitelszövetkezet kivételével – a hitelintézetben történő tagsági részesedéses szerződéshez kötni.

Csak szűk körben engedélyezett a keretszerződés felmondása

A kormányrendelet csak szűk körben engedi meg a hitelintézet számára azt, hogy az alapszámla vezetésére vonatkozó keretszerződést felmondhassa – emelte ki dr. Vida Miklós.

Ilyen esetet lehet, ha az alapszámlán 24 egymást követő hónapban nem hajtottak végre fizetési műveletet, vagy a fogyasztó már nem jogosult bármely EGT államban való tartózkodásra, vagy az alapszámla legalább 3 hónapja negatív egyenleget mutat és a fogyasztó a tartozását a hitelintézet felszólítására sem fizette meg.

Az alapszámla vezetésére vonatkozó keretszerződést a hitelintézet akkor is felmondhatja, ha a fogyasztó az alapszámla vezetésére vonatkozó keretszerződés megkötését követően Magyarországon más pénzforgalmi szolgáltatónál olyan fizetési számla vezetésére irányuló keretszerződést kötött vagy olyan fizetési számla felett lett rendelkezési joga, amely a lehetővé teszi a fentiekben ismertetett alap banki szolgáltatások igénybevételét.

A kormányrendelet meghatározza azt is, hogy az alapszámla vezetésére vonatkozó keretszerződés alapján a fogyasztó által fizetendő díjak, költségek havi összege - ideértve a bankkártyának számlatulajdonos részére történő rendelkezésre bocsátása éves díjának egy hónapra eső díját is - nem haladhatja meg az esedékességét megelőző év utolsó napján érvényes legkisebb összegű havi bruttó minimálbér 1,5 százalékát.

Az alapszámla vezetésének díja

2015-ben a bruttó minimálbér összege 105 ezer forint volt. Ezt azt jelenti, hogy az alapszámla vezetésének maximális havidíja 2016-ban 1.575 forint lehet. Ez az 1.575 forintos havidíj elsőre nem tűnik olyan soknak, ugyanakkor ez éves szinten 18.900 forintos számlavezetési kiadást jelent az alapszámla vezetése vonatkozásában.

Fotó: Mudra László - Origo

Erre tekintettel érdemes összehasonlítani az alapszámla által biztosított szerződéses feltételeket más számlavezetési banki csomagokkal.

A kormány ugyanakkor az alapszámla bevezetésével kapcsolatban azt tervezi, hogy a szociálisan rászoruló személyek számára biztosítani kívánja az alapszámla ingyenes igénybevételének lehetőségét.

A tervek szerint az ingyenes alapszámlát szociális rászorultság alapján lehet majd kérvényezni. Az ingyenes alapszámla bevezetésének tervezett időpontja várhatóan 2017. január 1. Jelenleg a rászorultsággal összefüggő feltételek kidolgozása van folyamatban – utalt rá végezetül a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.