Minősít a NAV: megbízható és kockázatos adósok

NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelület, NAV ADÓ, Adó, pénz, bevétel, e-bevallás, ügyfélkapu, ügyfél, bevallás,
NAV Nemzeti Adó- és Vámhivatal online kezelőfelülete 2016.08.23.
Vágólapra másolva!
A NAV negyedévente vizsgálja az adózókat és megbízható, valamint kockázatos adózókra állapítják meg a különböző feltételeket – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. Egyelőre azonban nem lehetséges megjósolni, hogy milyen esetleges nehézségek adódhatnak az új szabályok alkalmazása során.
Vágólapra másolva!

Németh-Bojtor Imola kifejtette: az adóhatóság újfajta minősítési módszert vezetett be ez évtől, amely alapján először a 2016. március 31. napján nyilvántartott adatok ismeretében végzi el és sorolja az adózókat kategóriákba.

A jövőben a hatóság negyedévente vizsgálja az adózókat és megbízható, valamint kockázatos adózókra állapítják meg a különböző feltételeket. Lehetőség adódik, hogy maga az adózó is hozzáférjen a minősítéséhez, amelyet az ügyfélkapun keresztül tud lekérdezni. Ha esetlegesen az adózó nem ért egyet a hatósági minősítéssel, kifogást nyújthat be.

A megbízható adós

Érdemes külön tárgyalni a két kategóriát a különböző feltétel miatt. Az első kategória a megbízható adózó. Ha egy adózót a hatóság megbízhatónak minősít, akkor részére főként a tájékoztatást részesíti előnyben, nem pedig a büntetést. Lehetőség adódik automatikus részletfizetésre és legfeljebb 180 napos határidővel ellenőrzik ismételten a vállalkozást.

Ha az adózó teljesíti együttműködési kötelezettségét, az esetben az ellenőrzés időtartama nem haladhatja meg a 180 napot. A vállalkozással szemben kiszabható bírság felső határa 50 százalékkal kevesebb, mint az általános szabályok szerinti mérték. Évente egy alkalommal 12 havi pótlékmentes részletfizetési kedvezményt kaphat az adózó, maximum 500 ezer forint összegű tartozást illetően.

A hatóság feltételrendszert vezetett be a megbízhatóság megállapításához, amely a következőkből tevődik össze. Az minősül megbízható adózónak, aki legalább 3 éve folyamatosan működik, vagy áfa-regisztrált adóalany, a tárgyévben, valamint a megelőző 5 évben az adóhatóság által megállapított adóteher nem haladja meg a tárgyévre megállapított adóteljesítményének 3 százalékát – húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Azon kívül nem indítottak ellene végrehajtási eljárást, nem állt, vagy áll csőd-, felszámolási, kényszertörlési eljárás alatt, nem állt, vagy áll adószám-felfüggesztés hatálya alatt, nem állt, vagy áll adószám-törlés hatálya alatt, nem állt, vagy áll fokozott adóhatósági felügyelet alatt. Nincs 500 ezer meghaladó adótartozása és a tárgyévet megelőző két, már esedékessé vált mulasztási bírság összege nem haladja meg a tárgyévi adóteljesítményének 1 százalékát, továbbá nem kockázatos adózóról van szó.

A kockázatos besorolású adózó

Ha egy adózó kockázatos besorolást kap, akkor a hatóság szankciókat vezet be vele szemben, többszöri ellenőrzést folytat, átfogóbb vizsgálatot kezdeményez és kényszerítő jellegű bánásmód alapján kötelezi a megfelelő együttműködésre.

Kockázatosnak minősül az adózó, ha szerepel a nagy összegű adóhiánnyal rendelkező adózók, magánszemélyeknél 10, míg egyéb adózók esetében 100 millió Ft-ot meghaladó listáján, vagy megtalálható a nagy összegű adótartozással rendelkező adózók, magánszemélyeknél 10, egyéb adózók esetén 100 millió Ft-ot meghaladó listáján, esetleg a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató adózók listáján, illetőleg 1 éven belül a NAV ismételt üzletlezárást alkalmazott vele szemben.

Szankcióként az adóhatóság egy esetleges bírság kiszabását nem mellőzheti, a kiszabható legkisebb bírság mértéke a kiszabható bírság felső határának 50%-a, míg a mulasztási bírság felső határa a kiszabható mulasztási bírság felső határának 150%-a. Azon kívül az áfa kiutalási határidejére vonatkozóan, nincs rövidítési lehetőség. Az adóhatósági ellenőrzési határideje 60 nappal automatikusan meghosszabbodik.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

2016. május 1. napját közzéteendő adózói minősítés már besorolja a megfelelő kategóriába az adózókat és a feltételeknek megfelelően az adózót megbízható, vagy kockázatos kategóriába sorolja. Amely adózó kimarad, vagy nem kategóriájának megfelelő minősítést kap, az esetben 6 hónapos jogvesztő határidőn belül áll fenn lehetősége kifogást benyújtani az adóhatósághoz, a minősítés ellen.

Az adóhatóság az új szabályokat rugalmasan tudja kezelni és alkalmazni, azonban okozhat nehézséget az eddigiektől eltérő gyakorlat bevezetése. Továbbá komoly hatósági felkészültséget és technikai hátteret igényel az ellenőrzés, valamint az új szabályok szerinti eljárás, amely csak a megfelelő kapacitás biztosítása mellett lehet hatékonyabb a jelenlegi rendelkezésekre alapuló ügymenetnél.

Egyelőre nem lehetséges megjósolni, hogy milyen esetleges nehézségek adódhatnak az új szabályok alkalmazása során – mondta végezetül Németh-Bojtor Imola.