D.A.S. JogSzerviz: mikor vagyunk kötelesek tb-járulékot fizetni?

Szőcsi Izabella ápolónő dolgozik Foglalkozás HÉTKÖZNAPI munka közben SZEMÉLY Nyíregyháza, 2015. május 12.
Szőcsi Izabella szakápoló megméri egy beteg vérnyomását a Jósa András Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában, Nyíregyházán, 2015. május 12-én. Eze
Nyíregyháza, 2015. május 12. Szőcsi Izabella szakápoló megméri egy beteg vérnyomását a Jósa András Kórház Sürgősségi Betegellátó Centrumában, Nyíregyházán, 2015. május 12-én. Ezen a napon van az ápolók nemzetközi napja. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Legfőképpen munkaviszonyváltás esetén figyeljünk arra, hogy társadalombiztosításunk folyamatosan fennmaradjon. Így utólag nem kerülünk abba a kellemetlen helyzetbe, hogy a tartozásra az adóhatóság hívja fel a figyelmet – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A hideg téli időszakban terjedő vírusok miatt sajnos egyre többen vagyunk kénytelenek felkeresni háziorvosunkat. Mi a teendő, ha a doktor azzal szembesít, hogy megszűnt a jogosultságunk az egészségügyi ellátások igénybevételére?

Dr. Sári Judit kifejtette: az egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére az a személy köteles, akire Magyarországon a társadalombiztosítás szabályai kiterjednek és nem biztosított (például munkavállalóként), valamint nem jogosult egészségügyi szolgáltatásra sem (mint például a munkanélküli ellátásban részesülők, vagy nyugdíjasok).

Főszabály szerint a munkáltató gondoskodik a befizetésről

Amennyiben van fennálló munkaviszonyunk, munkáltatónk főszabály szerint gondoskodik a járulék befizetéséről is. Ha jelenleg nincs, ez már a mi felelősségünk. E célból a tb jogosultság végeztét követő 15 napon belül be kell jelentkeznünk az adóhatósághoz.

Mindez pedig megtehető a T1011-es formanyomtatvány kitöltésével. (Az adatlap a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatain beszerezhető, vagy letölthető a www.nav.gov.hu honlapról.)

Ha elmulasztjuk a befizetést, akkor sincs okunk pánikra, hiszen az orvos nem tagadhatja meg az ellátást és nem is követelheti tőlünk annak ellenértékét – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Biztosítás hiányában és a 15 napos határidő eredménytelen leteltét követően, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár adatainkat átadja a NAV-nak. Ez utóbbi szerv jogosult arra, hogy visszamenőlegesen is megállapítsa járulékfizetési kötelezettségünket.

Érdemes figyelni a folyamatos tb-jogviszonyra

Amennyiben legalább 45 napig álltunk munka-, illetve biztosítási jogviszonyban, akkor a tb-jogosultságunk további 45 napig fennmarad.

Forrás: MTI/Balázs Attila

A türelmi időszak leteltét követően pedig, ha nem válunk biztosítottá (például új munkaviszony létesítése révén), vagy jogosulttá az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére (akár oly módon, hogy munkanélküliként regisztráltatjuk magunkat), akkor szintén kötelesek vagyunk a járulékfizetésre.

A fentieket összegezve, legfőképpen munkaviszonyváltás esetén figyeljünk arra, hogy társadalombiztosításunk folyamatosan fennmaradjon. Így utólag nem kerülünk abba a kellemetlen helyzetbe, hogy a tartozásra az adóhatóság hívja fel a figyelmet.

Amint pedig elhelyezkedünk, a munkáltató által ismét megfizetésre kerül a tb hozzájárulás. Ekkor érdemes kijelentkeznünk a NAV-tól annak érdekében, hogy ugyanazon jogcímen 2 helyre ne fizessünk.

De ha erre csak később gondolunk, a pluszban megfizetett összeg visszajár nekünk – mondta végezetül dr. Sári Judit.