Mire figyeljünk egy bérleti szerződésnél?

ingatlan lakás ház kulcs albérlet
20140305 - BRUSSELS, BELGIUM: This picture shows house key. (05 march 2014) Picture by Jonas Hamers (c) ImageGlobe.
Vágólapra másolva!
A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint bérbeadónak és bérlőnek egyaránt érdemes tisztába lenniük jogaikkal, kötelezettségeikkel a bérleti szerződéssel összefüggésben.
Vágólapra másolva!

Gyakran tapasztalhatjuk akár a munkahelyeinken, akár a családi-baráti körünkben, hogy egyre többen a lakóhelyüktől távol vállalnak munkavégzést, és főleg a fővárosban vagy egyéb nagy városokban koncentráltan helyezkednek el.

Ez az életforma többnyire együtt jár az albérletkereséssel, és annak eredményessége esetén a lakásbérléssel. Többek közt ezért is érdemes számba venni, hogy a szerződésben részes feleket, azaz a bérbeadót és bérlőt milyen jogok illetik és kötelezettségek terhelik – fejtette ki dr. Fekete Klaudia.

A károkozás kérdései

A polgári jog szabályai alapján a bérlő a dolgot rendeltetésének és a szerződésnek megfelelően használhatja. Ezzel kapcsolatban a bérbeadó a bérlő szükségtelen háborítása nélkül jogosult ellenőrizni a használatot és amennyiben azt tapasztalja, hogy a bérlő károkat okoz az ingatlanban, első lépésként felszólíthatja a károkozó magatartástól való tartózkodásra.

Ismételt és súlyos károkozás esetén pedig akár azonnali hatállyal is megszüntetheti a bérleti jogviszonyt, ami azt jelenti, hogy a bérlőnek azonnal, felmondási idő nélkül el kell hagynia az ingatlant.

Az előzőekhez kapcsolódik az is, hogy abban az esetben, ha a bérlő a dolgot jogosulatlanul alakítja át, a bérbeadó felhívására köteles az eredeti állapotot helyreállítani. A bérlő mindazt, amit a saját költségén a dologra felszerelt, a dolog épségének sérelme nélkül leszerelheti.

A bérlő nem gyakorolhatja az átalakítással kapcsolatos elviteli jogát, ha a bérbeadó az elviteli jog megváltása fejében megfelelő kártalanítást ajánl fel, és az a bérlő lényeges jogi érdekét nem sérti. A bérlőt megillető elviteli jogot a felek a szerződésben az ezzel járó hátrány megfelelő kiegyenlítése mellett zárhatják ki vagy korlátozhatják.

Fontos tudni, hogy a lakás fenntartásával járó kisebb költségeket a bérlő, a többi költséget és a dologgal kapcsolatos terheket a bérbeadó viseli. A bérlő köteles a bérbeadót értesíteni, ha a dolgot károsodás veszélye fenyegeti vagy a bérbeadót terhelő munkálatok elvégzésének szükségessége merül fel.

Amennyiben ezeket a bérbeadó nem végzi el, a bérlő elvégezheti helyette, ez esetben azonban követelheti a költségei megtérítését a bérbeadótól – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ha a feleknek követelésük van egymással szemben

A bérlő a bérleti jogviszony megszűnése előtt köteles megengedni, hogy az, aki a dolgot bérbe kívánja venni, azt megfelelő időben és módon megtekinthesse. A bérlet megszűnése után a bérlő köteles a dolgot a bérbeadónak az átvett állapotban visszaadni.

Amennyiben a bérlőnek a bérbeadóval szemben fennálló, a bérleti jogviszonyból keletkezett kielégítetlen követelése áll fenn, például a rendkívüli karbantartási munkálatokkal felmerült költségek, a lakást annak használata nélkül visszatarthatja a követelés kiegyenlítéséig.

Forrás: BELGA/AFP/ImageGlobe/Jonas Hamers

Ha a bérlő a dolgot jogosulatlanul tartja vissza, a visszatartás idejére a szerződés alapján kikötött bérleti díjat köteles megfizetni, ezt meghaladóan pedig minden olyan kárért felel, amely e nélkül nem következett volna be.

A bérleti díj fizetése és meg nem fizetése

A bérlő a bérleti díjat havonta előre köteles megfizetni. Ha a bérleti szerződés egy hónapnál rövidebb időre jön létre, a bérleti díj a szerződés megkötésekor esedékes. Emellett azonban a fizetés pontos időpontját a felek szabadon határozzák meg.

Gyakori probléma lehet, hogy a bérlő nem fizeti a bérleti díjat. Ez esetben sajnos nem lehet őt azonnal kilakoltatni az ingatlanból, mivel a törvény alapvetően azt védi, aki az ingatlant birtokolja.

Ilyen esetben ahhoz, hogy a lakásból kilakoltathassuk a nem fizető bérlőt, külön lakás kiürítése iránti pert kell indítani, mely sajnos elhúzódó eljárás lehet. Ennek a problémának a kiküszöbölésre érdekében javasolható a bérbeadó tulajdonosok részére, hogy közjegyzői okiratba foglaltan kössenek bérleti szerződést.

Ez esetben ugyanis a nem fizető bérlőt azonnal ki lehet költöztetni az ingatlanból, tekintettel arra, hogy a közjegyzői okirat azonnal végrehajtható – mondta végezetül dr. Fekete Klaudia.