Meggondolatlan vételi ajánlat egy megtetszett ingatlanra?

kartell ingatlanközvetítő Otthon Centrum ingatlanközvetítő
Kartellgyanú miatt eljárás indult a Duna House és az Otthon Centrum ingatlanközvetítők ellen.
Vágólapra másolva!
Az ajánlat aláírása és elfogadása mindkét fél számára egyfajta biztonságérzetet nyújt. A vevő megnyugodhat, hogy feltehetően nem viszik el előle a hőn áhított lakást, és az eladónak sem kell tovább vevő után kutatnia. Azt azonban tudnunk kell, hogy az esetek többségében egyik félnek sem származik hátránya abból, ha időközben meggondolja magát – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

Dr. Sári Judit kifejtette: aki lakásvásárlás előtt áll, bizonyára tudja, hogy mennyi utánajárást, keresgélést igényel megtalálni az igazit, ami teljes mértékben megfelel az igényeinknek, de még a pénztárcánknak is. Ha pedig az ingatlanközvetítő olyan ajánlatot tesz, amitől rögtön leesik az állunk, nem akarjuk elszalasztani a kihagyhatatlan lehetőséget.

Emiatt talán gondolkodás nélkül alá is írunk egy általa előre elkészített vételi ajánlatot. De mire is kötelezzük magunkat ezzel? Érdemes odafigyelnünk a buktatókra, hogy a későbbi felesleges jogi hercehurca helyett inkább a lakberendezésen járhasson az eszünk.

Biztonságérzett és kötelezettség

Ha a vevő írásbeli nyilatkozatával vételi ajánlatot tesz és azt az eladó elfogadja, azzal az ingatlan adásvételi szerződés megkötésére vállalnak kötelezettséget a felek. Az ajánlatban meg kell határozni az adásvétel lényeges elemeit, úgy, mint a feleket, az ingatlant, a vételárat, az elővásárlásra jogosultakat, fizetési ütemezést, az ingatlan tehermentességét, a foglalót, stb.

Az ajánlat aláírása és elfogadása mindkét fél számára egyfajta biztonságérzetet nyújt. A vevő megnyugodhat, hogy feltehetően nem viszik el előle a hőn áhított lakást, és az eladónak sem kell tovább vevő után kutatnia.

Azt azonban tudnunk kell, hogy az esetek többségében egyik félnek sem származik hátránya abból, ha időközben meggondolja magát – húzta alá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Ugyanis ha előleg címen adunk át bizonyos összeget a nyilatkozat megtételével egyidejűleg, akkor a szerződés létrejötte esetén az beleszámít a vételárba, ellenkező esetben pedig levonásmentesen visszakerül a zsebünkbe. Foglaló esetén, ha a mi hibánkból hiúsul meg az adásvétel, azt sajnos elveszítjük. Így ez utóbbival érdemes vigyázni.

A határidő meghatározása nagyon fontos

Nagyon fontos a határidő meghatározása is, hiszen annak leteltéig áll fenn az úgynevezett ajánlati kötöttség. Tehát a nyilatkozatban meghatározott időpontig a vevőjelölt köteles megkötni az adásvételi szerződést az eladóval, mégpedig az ajánlat szerinti tartalommal.

Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Megjelölhetünk e célból egy konkrét dátumot is, vagy bizonyos feltétel bekövetkezéséhez is köthetjük nyilatkozatunkat. Ez utóbbira példa a jelenleg tulajdonunkban álló ingatlanunk elidegenítésének az időpontja.

Érdemes előre ellenőrizni a tulajdoni lapot ahhoz, hogy megtudjuk, van-e bármilyen teher az ingatlanon. Ha igen, akkor nyilatkozatunkban rögzítsük az ingatlan tehermentesítésének a módját. Úgyszintén hasznos feltüntetni a fizetési ütemezést is.

Egy szó, mint száz, járjunk nyitott szemmel, legyünk körültekintőek és mindig fontoljuk meg, hogy mire is vállalunk kötelezettséget. Semmiképpen ne tegyünk olyan tartalmú nyilatkozatot, mely számunkra kedvezőtlen vagy kétes jelentésű.

Hiszen még ha előleg jogcímen is adjuk át a biztosítékot, és a szerződés meghiúsulása esetén az eladó nem adja vissza kérésünkre a neki átadott pénzt, hosszas jogi procedúra árán tudjuk csak visszaállítani az eredeti állapotot. Ha egyáltalán vissza tudjuk – figyelmeztetett végezetül dr. Sári Judit.