2014 óta először bővül a végrehajtók személyi állománya

justitia jusztícia bíróság jog
Budapest, 2011. december 14. Justitia szobra az aulában, a Legfelsőbb Bíróság épületében, Budapesten. A kormány által átalakított bírósági rendszerben a Legfelsőbb Bíróság megváltozott jogkörökkel, Kúria néven folytatja tevékenységét 2012. január 1-jétől. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Jogi előadó, közjegyzőhelyettes, ügyvéd, egyetemi oktató, osztályvezető: mi bennünk a közös? Az, hogy valamennyien azon 14 újonnan kinevezett önálló bírósági végrehajtó közé tartoznak, akik 2017 áprilisától lépnek hivatalba.
Vágólapra másolva!

A Magyar Bírósági Végrehajtó Kar hosszú ideje tartó perióduson változtatott azzal, hogy 2017-ben ismét kiírásra és megpályáztatásra került 14 végrehajtói álláshely. 2014 óta először bővül az önálló bírósági végrehajtói kar személyi állománya, április 13-án 14 új önálló bírósági végrehajtó tesz esküt – értesült az Origó.

2017 tavaszán az igazságügyi miniszter 14 új végrehajtónak írta alá a kinevezését – tudta meg az Origó.

A végrehajtói hivatás színvonala sokat változott az elmúlt pár évben. Az ügyvédekhez vagy közjegyzőkhöz hasonlóan csak jogi diplomával és jogi vagy végrehajtói szakvizsgával rendelkező személyből válhat önálló bírósági végrehajtó. Ugyanakkor a tudományos munka, nyelvtudás, illetőleg szakmai tapasztalat szintén fontos része a pályázás sikerének.

A végrehajtási területet és általánosságban jogi ismereteiket érintő tudásukat személyes meghallgatás keretében kellett bizonyítaniuk a pályázóknak. A 14 újonnan kinevezett önálló bírósági végrehajtó felkészülten lép tehát hivatalba a következő illetékességi területeken (lásd a cikk végén).

A jogszabály 230 végrehajtói álláshelyet rögzít, a jelenleg hivatalban lévő 172 végrehajtó létszáma tehát áprilistól 186-ra emelkedik. Ugyanakkor látható, hogy a jövőben további pályázatok kiírása várható az álláshelyek feltöltése érdekében.

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Origó információi szerint az Igazságügyi Kormányzat és a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar Hivatalának szándéka továbbra is az, hogy a végrehajtásban érdekelt és érintett ügyfelek részére a végrehajtási eljárás gördülékenységét és hatékonyságát a kor kihívásainak megfelelő, szerteágazó és alapos jogi ismeretekkel rendelkező magas kvalitású önálló bírósági végrehajtókon keresztül garantálja.

Illetékességi terület Kinevezett önálló bírósági végrehajtó
1. Budapesti IV. és XV. Kerületi Bíróság dr. Horváth Zoltán
2. Dombóvári Járásbíróság dr. Csoboz Elemér
3. Gödöllői Járásbíróság dr. Schadl-Baranyai Helga
4. Győri Járásbíróság dr. Udvary Sándor
5. Kaposvári Járásbíróság dr. László Zsolt
6. Kazincbarcikai Járásbíróság dr. Hars Attila
7. Monori Járásbíróság dr. Simon Péter Miklós
8. Nyírbátori Járásbíróság dr. Eckert Beatrix
9. Pécsi Járásbíróság dr. Dobos Dóra
10. Pesti Központi Kerületi Bíróság dr. Lukács Beatrix
11. Sárvári Járásbíróság dr. Kollár Szabolcs
12. Soproni Járásbíróság dr. Zsirai Bernadett
13. Szeghalmi Járásbíróság dr. Kiss Sándor
14. Szombathelyi Járásbíróság dr. Bodó Szabolcs