Barkassy Grünfeld: ideje önellenőrzést tartani az Airbnb-s jövedelmek után

airbnb
http://www.dreamstime.com/stock-photos-airbnb-app-laptop-making-reservation-website-image45680633
Vágólapra másolva!
Miként az kiderült, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nem csupán rendelkezik az ír adóhatóság részéről a számára megküldött, az Airbnb szálláshely-szolgáltatás keretében a lakáskiadást Magyarországon gazdasági tevékenységként folytató személyek listájával, hanem meg is kezdte az érintett jövedelmek feltárására és beszedésére irányuló eljárásokat – hívta fel a figyelmet a Barkassy Grünfeld Ügyvédi Iroda szakértője. Dr. Korim Balázs szerint az érintetteknek érdemes szakemberhez fordulniuk és egy viszonylag egyszerű önellenőrzési eljárás keretében elkerülni az adóbírságot.
Vágólapra másolva!

A Barkassy Grünfeld Ügyvédi Iroda szakértői korábbi írásukban már foglalkoztak azzal, hogy az ír adóhatóság megküldte magyar társhatósága, a NAV részére az Airbnb szálláshely-szolgáltatás keretében a lakáskiadást Magyarországon gazdasági tevékenységként folytató személyek listáját.

A napokban az is kiderült a hazai médiából, hogy a NAV meg is kezdte az érintett jövedelmek feltárására és beszedésére irányuló eljárásokat. Hozzá kell tenni, az adóhatóság részéről többször jelezték, hogy nem a bírságolás a cél, hanem az, hogy valamennyi érintett a jogszabályoknak megfelelően végezze gazdasági tevékenységét.

Ennek megfelelően nyilatkozott a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára is, Tállai András szerint 2015-ben hozzávetőlegesen 4500 szállásadó foglalkozott Airbnb-vel Magyarországon, ingatlanjukat több mint 120 ezer alkalommal adták ki, és mintegy 6 milliárd forintot kerestek.

Az MTI-nek adott interjúban az államtitkár kifejtette: az érintett tevékenységet végzők 81 százaléka realizált több bevételt, mint amennyit bevallott az adóhatóság felé. A NAV célja azonban mindennek ellenére továbbra sem a bírságolás, így támogató eljárás keretében hívják fel az érintett szállásadók figyelmét mulasztásukra – foglalta össze az előzményeket dr. Korim Balázs.

Milyen lehetőségek vannak az önellenőrzésre?

Érdemes ismételten áttekinteni, hogy az érintetteknek milyen lehetőségeik vannak, amennyiben bevallott jövedelmünk nem egyezik a valóssal – mutatott rá a Barkassy Grünfeld Ügyvédi Iroda szakértője.

Ilyen rendelkezésre álló eszköz e jogellenes állapot feloldására az önellenőrzés jogintézménye, ami által az önadózás útján megállapított, vagy megállapítani elmulasztott adót, adóalapot az adózó helyesbítheti.

Fontos, hogy ezt a lépést mielőbb megtegyük, hiszen az esetenként rendkívül súlyos jogkövetkezményeket kizárólag abban az esetben tudjuk így elkerülni, ha az adóhatósági ellenőrzést megelőzően tárjuk fel, hogy az adóalap, az adó, nem a jogszabálynak megfelelően került megállapításra, vagy bevallás számítási hiba vagy más elírás miatt az adó alapja, összege tekintetében hibás.

Ugyanakkor az ellenőrzés megkezdésétől a vizsgálat alá vont adó a vizsgált időszak tekintetében önellenőrzéssel nem helyesbíthető.

Forrás: Origo

Ahogy az a hírekből egyértelműen kiderül, a NAV rendelkezik valamennyi érintett adózó vonatkozásában az adott esetben jelentős súlyú szankciók megállapítását eredményező eljárások megindításához szükséges információval, és bár egyelőre szándékuk nem bírságolásra irányul, érdemes mielőbb a jogszerűség talajára helyezkedni – hangsúlyozta ismételten dr. Korim Balázs.

Célszerű szakemberhez fordulni

Ezt az erre a célra rendszeresített nyomtatvány, úgynevezett önellenőrzési lap benyújtásával teljesíthetjük. A helyesbített adó, valamint a megállapított önellenőrzési pótlék a helyesbített összeg és a pótlék bevallásával egyidejűleg esedékes lesz, azt meg kell fizetnünk, ugyanakkor ez által mentesülhetünk az adóbírság, mulasztási bírság, illetve a késedelmi pótlék terhe alól.

Az érintetteknek mindenképpen tanácsos tehát megfontolniuk, hogy szakemberhez fordulva viszonylag egyszerű és jelentős költségeket korántsem jelentő önellenőrzési eljárás keretében kijavítják a múltbeli mulasztásokat.

Ezzel olyan kellemetlen következményeket tudnak elhárítani, mint esetleg egy, az adóhiány 200 százalékát is kitevő adóbírságot - tanácsolta végezetül a Barkassy Grünfeld Ügyvédi Iroda szakértője.