Vágólapra másolva!
A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben köteles szolgáltatni. Az Európai Unió évtizedek óta törekszik olyan jogi környezet kialakítására, amelyek megkönnyítik azt, hogy tartásdíjra jogosultak minél könnyebben, egyszerűbben jussanak hozzá az őket megillető javakhoz, országhatároktól függetlenül.
Vágólapra másolva!

Az alapelvek egyértelműek az európai és magyar jogrendszerben: a szülő kötelessége, hogy akár saját szükségleteinek rovására is megossza kiskorú gyermekével a rendelkezésére álló forrásokat, e kötelezettsége alól, kivételes esetekben, csak akkor mentesülhet, ha a gyermeknek van olyan saját vagyona, amelyből tartása megoldható, vagy a gyermek eltartására kötelezhető más egyenes ági rokon.

A gyermeket gondozó szülő a tartást természetben, a különélő szülő elsősorban pénzben köteles szolgáltatni.

Minél egyszerűbben hozzájutni

Az Európai Unió évtizedek óta törekszik olyan jogi környezet kialakítására, amelyek megkönnyítik azt, hogy tartásdíjra jogosultak minél könnyebben, egyszerűbben jussanak hozzá az őket megillető javakhoz, országhatároktól függetlenül.

A gondok akkor kezdődnek, amikor a bíróság által már megállapított tartásdíj behajtása átmenetileg lehetetlen és a gyermeket gondozó személy nem képes a részére szükséges tartást biztosítani. Ilyenkor lehetőség van a gyermektartásdíj megelőlegezésére, és a kötelezett visszafizetési kötelezettségével, az állam folyósítja a megállapított összeget.

Amikor nem lehet

Nincs helye a gyermektartásdíj megelőlegezésének, ha a kötelezett lakóhelye olyan államban van, ahol a tartásdíj nemzetközi szerződés vagy viszonosság alapján nem érvényesíthető, vagy külföldi tartózkodási helye ismeretlen, ha a kötelezett a jogosulttal közös háztartásban él, lejárt gyermektartásdíj esetén.

Mit vizsgál a gyámhivatal?

A gyámhivatal négy feltétel fennállását vizsgálja: a tartásdíjat megállapító jogerős határozat meglétét, azt, hogy a tartásdíj legalább hat hónapja behajthatatlan, a gyermeket gondozó személy nem képes a gyermek részére a szükséges tartást nyújtani és végül: a gyermeket gondozó családban az egy főre jutó jövedelem összege nem éri el az öregségi nyugdíj legkisebb összegének kétszeresét.

A tartásdíj megelőlegezését a gyermektartásdíjra jogosult gyermek szülőjének vagy más törvényes képviselőjének a kérelmezheti.

Nagykorúvá vált, középiskolai tanulmányokat folytató gyermek is kérheti a gyermektartásdíj megelőlegezését mindaddig, amíg az ellátásra jogosult, azaz ameddig a középfokú nappali oktatás munkarendje szerinti tanulmányokat folytat, legfeljebb azonban huszadik évének betöltéséig.

Forrás: Thinkstock

A kérelemben nyilatkozni kell, hogy a megelőlegezés megállapítását kizáró ok nem áll fenn, és meg kell jelölni azokat az indokokat és tényeket, amelyek a kérelmet megalapozzák.

A kérelemhez csatolni kell a jogszabályokban meghatározott tartalmú nyilatkozatot a megfelelő igazolásokkal együtt, a gyermektartásdíjat megállapító bírósági határozatot, a középfokú nappali oktatásban résztvevő gyermek tanulói jogviszonyáról szóló igazolást, a gyermektartásdíj eredménytelen végrehajtását igazoló, illetve a végrehajtás szünetelését kimondó, három hónapnál nem régebbi foglalási jegyzőkönyvet, vagy a gyermektartásdíj behajtása iránti eljárás tényét igazoló okiratot.

Felmerül a kérdés, hogy mi van akkor, ha rosszhiszemű és felelőtlen a volt férj? Az adós rosszhiszeműségének megállapításához sajnos a bírói gyakorlat szerint az, hogy nem fizet, vagy kevesebbet fizet, önmagában nem elegendő.

Szükséges még az is, hogy az adós például a lakóhelye megváltozását a hatóságnak ne jelentse be vagy bizonyos körülmények tekintetében a jogosultat tudatosan tévessze meg.