D.A.S. JogSzerviz: ezért őrizze meg a gépjárműhirdetést

használtautó kerekedés
Budapest, 2013. szeptember 7. Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A hirdetésben leírt extrákat tételesen vegyük szemügyre és próbáljuk ki a működésüket, ugyanis a magyar jog nem ismeri el a reklamálás lehetőségét olyan hiba miatt, amit az átadáskor vagy azt megelőzően a kedves vásárló észlelhetett, vagy kellő körültekintés mellett észlelnie kellett volna. Ha tehát a hirdetésben 6 sebességes váltó szerepel a valós 5 helyett, ezt az adásvételi szerződés aláírását követően sajnos nem lehet szóvá tenni – hívta fel az Origó figyelmét a D.A.S. JogSzerviz szakértője.
Vágólapra másolva!

A kínálat a használtautós hirdetésekben óriási, különösen, ha a leendő vásárló a keresést kiterjeszti a szomszédos államokra is. Néhány alapvető jogi körülményt érdemes már azelőtt felmérni és mérlegelni, mielőtt egyáltalán megnyitnánk bármely hirdetési portál weboldalát – mondta el dr. Vágány Tamás.

Ellenkező esetben később olyan kényszerpályára kerülhetünk, ami elvágja a jogérvényesítés lehetőségét. Kellő körültekintéssel a csapdák egy része helyből elkerülhető.

Hol, mikor, kitől?

Hálátlan gondolat arra készülni, hogy a kiszemelt gépjárművel milyen jogi- és/vagy műszaki problémák adódhatnak az adásvételt követően, de kifizetődhet. Kezdjük mindjárt azzal, hogy hol, tehát melyik országban és kitől vásároljuk meg a kinézett gépkocsit.

Ezek jogilag elég fontos körülmények, mivel az ügyletkötés helye és a felek személye határozza meg, hogy az ügyletre, ami most az adásvételi szerződést jelenti, melyik állam jogát lehet és kell alkalmazni. Ez pedig akkor lesz igazán érdekes, ha valami probléma támad a járművel.

Mindenki gondolja végig, hogy mire van reálisan lehetősége: utánanézni a jogi tanácsoknak és felkeresni egy ügyvédi irodát Magyarországon, vagy ugyanezt megtenni Bécsben, netán Münchenben Ha megoldható, mindenképpen érdemes a kiszemelt járművet itthon, magyar eladótól megvásárolni.

Ebben az esetben biztosan nem kell később sem a külföldi hatósággal, bírósággal vesződnünk, és ésszerű szinten tarthatók az eljárási költségek – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A hirdetés archiválása

Ha megfelelőnek tűnő hirdetést találtunk, mindenképpen érdemes azt nyomban lementeni, archiválni. A hirdetésben szereplő jármű tulajdonságok és más információk olyan adatok, amelyekért a hirdető (legyen ő egyben az eladó vagy csak egy kereskedő) felelősséggel tartozik.

Nagyon sok autó úgy talál új gazdára, hogy külföldi eladója egy félig kitöltött adásvételi szerződést ír alá, és ezt kell aláírnia a vevőnek. Ilyen esetben a magyar nyelvű hirdetést nyilvánvalóan a kereskedő állítja össze és teszi közzé.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha a hirdetésben műszaki valótlanságok, csúsztatások találhatók, akkor ezért a hirdető felelősségre vonható, akkor is, ha papíron nem ő a jármű eladója.

A hirdetésben leírt extrákat tételesen vegyük szemügyre és próbáljuk ki a működésüket, ugyanis a magyar jog nem ismeri el a reklamálás lehetőségét olyan hiba miatt, amit az átadáskor vagy azt megelőzően a kedves vásárló észlelhetett vagy kellő körültekintés mellett észlelnie kellett volna.

Ha tehát a hirdetésben 6 sebességes váltó szerepel a valós 5 helyett, ezt az adásvételi szerződés aláírását követően sajnos nem lehet szóvá tenni.

Nincs jogi akadálya egyébként annak, hogy az adásvételi szerződésben a felek utaljanak a közzétett hirdetésre vagy azt a szerződés mellékleteként tüntessék fel.

Ezzel a hirdetés és az abban foglalt tartalom jogilag egyértelműen a szerződés részévé válik. Amelyik eladó ettől ódzkodik, ott érdemes megfontolni a szerződés megkötését – mondta végezetül dr. Vágány Tamás.