D.A.S. JogSzerviz: nagykorú gyermekek tartásdíjának szabályai (2. rész)

ponthatár, felvételi ponthatár, 2017 ponthatár, felvételi, egyetem, főiskola
Idén is magasra szöktek a felvételi ponthatárok
Vágólapra másolva!
A törvény előírása szerint a továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről. E rendelkezésnek pedig az a célja, hogy a szülő megbizonyosodhasson afelől, hogy a gyermek valóban folytatja tanulmányait, ezáltal anyagi támogatása szükségesnek minősül.
Vágólapra másolva!

A D.A.S. JogSzerviz szakértője írásának első részében a kiskorú gyermekek részére járó tartásdíjra vonatkozó szabályokat ismertette.

Dr. Fekete Klaudia szerint azonban méltánytalan lenne, ha a jogi szabályozás csak a kiskorú gyermekek számára biztosítaná a tartásdíjat a szülők elválása esetén, hiszen ezzel hátrányos helyzetbe kerülnének azok a nagykorú gyermekek, akiknek szándékában állna továbbtanulni, de a korlátozott anyagi lehetőségek miatt ezt nem tudnák megtenni.

A továbbtanuló gyermek

Éppen ezért a törvény alapján a továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. Ehhez feltételként azt írja elő, hogy a gyermeknek a szülőt a tovább tanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.

A szabályozás alapján tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése.

Amikor nem kötelezhető a szülő

Három esetben azonban a szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani: ha a gyermek a tartásra érdemtelen, azaz, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot – mutatott rá a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Továbbá: ha a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.

Forrás: Facebook/Eduline

Amint látható ezek a kivételek többnyire azt biztosítják, hogy a nagykorú gyermek ne tudjon visszaélni a tartásdíjra való jogosultságával, valamint azt, hogy a szülő saját és egyéb eltartott kiskorú gyermekének tartása ne legyen veszélyeztetve.

A tartásdíj mértékének meghatározásánál a továbbtanuló gyermek indokolt szükségleteit, saját jövedelmét, vagyoni helyzetét, a tanulmányai folytatásához jogszabály által biztosított kedvezményeket, támogatásokat és a szülők teherbíró képességét kell figyelembe venni.

A törvény előírása szerint a továbbtanuló gyermek képzését, tanulmányait biztosító intézmény a tartásdíj fizetésére kötelezett szülőt - kérelmére - köteles tájékoztatni a tanulmányok végzésének fennállásáról vagy megszűnéséről.

E rendelkezésnek pedig az a célja, hogy a szülő megbizonyosodhasson afelől, hogy a gyermek valóban folytatja tanulmányait, ezáltal anyagi támogatása szükségesnek minősül – mondta végezetül dr. Fekete Klaudia.