Vágólapra másolva!
A Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője szerint a szerződés módosítása előtt alaposan meg kell vizsgálni, hogy a megengedett változtatási lehetőségek szigorú feltételei fenn állnak-e. Célszerű közbeszerzési szakjogász segítségét és tanácsát kérni ilyen esetben, hiszen amennyiben a szerződés módosítására közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével kerül sor, a módosítás a közbeszerzési jog alapján semmis lesz.
Vágólapra másolva!

Lehet-e a közbeszerzési eljárások eredményeként megkötött szerződéseket módosítani? Dr. Merics Lajos szerint a válasz igen, de szigorú feltételek mellett. A törvény a középutat keresi két egymással szembenálló jogos érdek között.

Az egyik oldalon a közpénzek felhasználásához fűződő érdek áll. E szerint a megkötendő szerződések feltételei már a közbeszerzési eljárás lefolytatásakor tisztázottak kell, hogy legyenek. Az ajánlattevőknek kezdettől fogva ismerniük kell a verseny pontos paramétereit.

A másik oldalon az ajánlatkérő érdeke helyezkedik el. A közbeszerzés kiírójának lehetőséget kell biztosítani arra, hogy új közbeszerzési eljárás lefolytatása nélkül is alkalmazkodni tudjon az előre nem látható változásokhoz.

Alapesetben a közbeszerzési törvény csak akkor engedi meg a szerződés megváltoztatását, ha a módosítás nem tekinthető lényegesnek. A jogszabály külön kiemel olyan eseteket, amikor a módosítást lényegesnek kell tekinteni. Ilyen például, ha a szerződés gazdasági egyensúlya a nyertes ajánlattevő javára változik meg.

Amikor megengedett a szerződésmódosítás

A szerződésmódosítás a következő esetekben megengedett – mutatott rá a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Ha a módosítás eredményeként az ellenérték növekedése nem ér el egy bizonyos összeghatárt, ez az építési beruházás esetén az eredeti szerződéses érték 15 százaléka. A szolgáltatás, árubeszerzés és az erre vonatkozó legutóbbi törvénymódosítás óta az építési és szolgáltatási koncesszió esetén pedig az eredeti szerződéses érték 10 százaléka.

További feltétel ilyenkor, hogy a szerződés általános jellege ne változzon, és illeszkedjék az eredeti szerződés jellegéhez. Kiemelendő, hogy ezt a szerződésmódosítási lehetőséget a jogszabályváltozásból adódóan már nem lehet akkor alkalmazni, ha a módosítás következtében megállapított becsült érték átlép egy meghatározott küszöbértéket.

Ha a szerződés minden ajánlattevő számára előre megismerhető és egyértelmű módon rögzíti a későbbi változás pontos feltételeit és tartalmát – ismertette dr. Merics Lajos.

Továbbá abban az esetben is lehetséges a szerződésmódosítás, ha olyan körülmények lettek ismertek, amelyeket az ajánlatkérő kellő gondossággal eljárva sem láthatott előre, és az ellenérték növekedése nem haladja meg az eredeti szerződés értékének 50 százalékát. Ezekben az esetekben is további feltétel, hogy a módosítás ne változtassa meg a szerződés általános jellegét.

Forrás: PhotoAlto/Sigrid Olsson

Gyakran az is előfordul, hogy az eredeti szerződő féltől további építési munka, szolgáltatás vagy áruk beszerzése szükséges, és a szerződő fél személyének változása gazdasági vagy műszaki okból nem megvalósítható.

Ha az ajánlatkérő igazolni tudja, hogy számára jelentős hátránnyal vagy a költségek megsokszorozódásával járna az új ajánlattevő kiválasztása, és az ellenérték növekedése nem haladja meg az eredeti szerződés értékének 50 százalékát, a törvény ilyenkor is ad lehetőséget a szerződés kedvezményes úton történő módosítására.

Alaposan meg kell vizsgálni

Mindezek alapján a szerződés módosítása előtt alaposan meg kell vizsgálni, hogy a megengedett változtatási lehetőségek szigorú feltételei fenn állnak-e – tanácsolta a Kovács Réti Szegheő Ügyvédi Iroda szakértője.

Célszerű közbeszerzési szakjogász segítségét és tanácsát kérni ilyen esetben, hiszen amennyiben a szerződés módosítására közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével kerül sor, a módosítás a közbeszerzési jog alapján semmis lesz.