Munkavégzés munkaszüneti és ünnepnapon

2017.12.24. 08:51

Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén munkavállalóként száz százalék bérpótlékra vagyunk jogosultak, függetlenül attól, hogy a munkavégzésre rendes vagy rendkívüli munkaidőben kerül sor – mondta el az Origónak a D.A.S. JogSzerviz szakértője. A munkaszüneti napi pótlékra a rendkívüli munkavégzésért járó pótlék mellett is jogosultak vagyunk. Ez azt jelenti, hogy ha piros betűs napon túlórázunk, a pluszmunkáért cserébe száz százalék pótlékot kell kapnunk. Sőt mi több, a műszakpótlékra és éjszakai pótlékra is igényt tarthatunk.

Dr. Sári Éva kifejtette: az ünnepek közeledtével számos munkavállaló teszi fel magában a kérdést: vajon a főnök behívhat dolgozni munkaszüneti napon is? És ha igen, hogyan kerül elszámolásra a munkavégzés?

Magyarországon jelenleg a következő munkaszüneti napokat írja elő a jogszabály: január 1., március 15., nagypéntek, húsvéthétfő, május 1., pünkösdhétfő, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.

Érdekesség továbbá, hogy bár a húsvétvasárnap, valamint a pünkösdvasárnap nem minősül munkaszüneti napnak, a beosztás és díjazás szempontjából mégis egy kalap alá esik a fent felsorolt dátumokkal, mint ahogyan a vasárnapra eső munkaszüneti nap is e kategória részét képezi.

Így osztható be a rendes munkaidő

A Munka Törvénykönyve kimondja, hogy munkaszüneti napra rendes munkaidő az alábbi esetekben osztható be: a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál (például: MÁV). Az idényjellegű munkák esetén (például: karácsonyfa árusítás, dinnyeárusítás).

Továbbá: a megszakítás nélküli munkák esetén (például: atomerőmű), valamint a társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához - a szolgáltatás jellegéből eredően - e napon szükséges munkavégzés esetén, illetve a külföldön történő munkavégzés esetén.

A munkáltató vagy a munkakör pedig akkor minősül a munkaszüneti napon is rendeltetése folytán működőnek, ha az adott tevékenység igénybevételére a munkaszüneti naphoz szorosan kapcsolódó, helyben kialakult – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Forrás: Thinkstock

Továbbá: általánosan elfogadott társadalmi szokásból eredő igény alapján (például: szállodák, vendéglők), vagy baleset, súlyos kár, valamint az egészséget, környezetet fenyegető veszély megelőzése vagy elhárítása, illetve vagyonvédelem érdekében (például: biztonsági őr) kerül sor.

Százszázalékos bérpótlék

Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén munkavállalóként száz százalék bérpótlékra vagyunk jogosultak, függetlenül attól, hogy a munkavégzésre rendes vagy rendkívüli munkaidőben kerül sor.

Érdemes tudnunk azt is, hogy a munkaszüneti napi pótlékra a rendkívüli munkavégzésért járó pótlék mellett is jogosultak vagyunk.

Ez azt jelenti, hogy ha piros betűs napon túlórázunk, a pluszmunkáért cserébe száz százalék pótlékot kell kapnunk. Sőt mi több, a műszakpótlékra és éjszakai pótlékra is igényt tarthatunk – mondta végezetül – mondta végezetül dr. Sári Judit.