Munkaadói kötelezettségek rendkívüli hidegben (2. rész)

havazás mátraszentimre tél hó
Mátraszentimre, 2018. február 14. Tolólapos munkagép takarítja a havat Mátraszentimrén 2018. február 14-én. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Meleg tea, pihenőidő, melegedő helység, megfelelő ruházat és még számtalan olyan kötelezettség létezik, amelyeket a jogszabály előír a munkaadók számára rendkívüli hideg esetére. Most összefoglaló írásunk második része következik, az első rész itt érhető el.
Vágólapra másolva!

A Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának szakértői szerint a hidegnek minősülő munkahelyeken meleg (+50 °C hőmérsékletű) teát is biztosítani kell a munkavállalók számára, a higiénés követelmények betartásával (személyenként és egyéni használatra kiadott ivópoharak). A tea ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani.

A kockázatértékelés eredményei alapján hideg elleni védőeszköz, védőruha (például meleg sapka, téliesített védőkabát vagy védőmellény, hideg elleni védőkesztyű, bélelt munkavédelmi bakancs stb.) biztosítása válhat szükségessé, közúti forgalom mellett, mozgó gépjárművek környezetében végzett munkák esetén jól-láthatóságot biztosító mellénnyel, fényvisszaverő csíkokkal történő kiegészítéssel.

Védőeszközök, biztonság

A munka jellegére (például könnyű-, közepesen nehéz vagy nehéz fizikai munka) és a dolgozók általános egészségi állapotára, tapasztalatára is tekintettel kell lenni a védőeszközök juttatásakor, amelyhez a foglalkozás-egészségügyi szolgálat orvosának véleményét is ki kell kérni.

Figyelembe kell venni a munka-, védőruházat és egyéb védőeszközök viseléséből adódó többletmegterhelést, a mozgást, látást és hallást (kommunikációt) korlátozó hatását is. Gondoskodni kell arról is, hogy az egyéni védőeszközök megfelelő higiénés állapotban legyenek.

Huzamosabb időn keresztül a szabadban tartózkodás esetén fontos mozgatni a végtagokat, ujjakat, ez élénkíti a vérkeringést, emeli a test hőmérsékletét. Az alkohol fogyasztásától tartózkodni kell.

A vizes kézzel megfogott fémfelületek hozzáfagyhatnak a bőrhöz, azok égéshez hasonló sérüléseket okozhatnak. Az átnedvesedett ruházatot el kell távolítani és szárazra kell cserélni.

Az összefagyott hó és jég a tetőkről, csatornákról a járókelőkre, a munkavállalókra eshetnek, a járdák és egyéb közlekedők síkossá válhatnak. A síkosság mellett a hó betakarhatja a járdaszegélyt és egyéb tereptárgyakat (gödrök, buckák), amelyek további veszélyforrásokat jelenthetnek (elbotlás, elesés stb.).

Anyagmozgatás és munkavédelmi oktatás

Mind a gépjárművezetők, mind a gyalogosan közlekedők legyenek fokozott figyelemmel a havas, jeges, csúszós útviszonyokra. A lefagyott tárgyak nehezebben vagy egyáltalán nem mozdíthatóak (anyagmozgatás, terhek emelése esetén), amihez társul a csúszásveszély is.

A munkavédelmi oktatás során a fentiekben felsorolt veszélyforrások és a szükséges megelőző intézkedések mellett fel kell hívni a munkavállalók figyelmét, hogy figyeljenek egymásra, bármilyen egészségi állapotukkal összefüggő panasz, rosszullét, valamint sérülés esetén a tevékenységet azonnal hagyják abba, és igényeljék a munkahelyi elsősegélynyújtást vagy az orvosi ellátást.

Forrás: MTI/Komka Péter

Mindig legyen mobiltelefon a munkaterületen, ha segítséget kell hívni – tanácsolják a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának szakértői.

Amiről a munkáltató maga is rendelkezhet

A fenti előírásokon túl a munkáltató saját maga rendelkezhet úgy, hogy milyen más módon teszi elviselhetőbbé a téli időszakot és a nagy hideget dolgozói számára.

Így a hólapát, csákány, a szerszám állapotát használat előtt ellenőrizni kell, vagy például arra is figyelni lehet, hogy a motoros hóeke, a kéziszerszámok fogásbiztonsága pedig csökken a különféle kesztyűk használata és a hidegben elgémberedő ujjak miatt.

Az elektromos szerszámok kültéri használatánál fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy beázás esetén áramütés-veszélyessé válhatnak, valamint az is igaz, hogy a munkavégzés általános veszélyei kiegészülnek a csúszós felületek és a vastag öltözet miatt nehezebbé váló mozgás okozta veszélyekkel.

Összefoglalás

A tartós hideg időjárás miatt fokozottan jelentkezhetnek a hidegben történő munkavégzés egészségi és biztonsági kockázatai. A magyar jogszabályok szerint abban az esetben minősül hidegnek a munkahely, ha a várható napi középhőmérséklet a +4 fokot nem haladja meg szabadtéri munkahelyen, illetve, zárttéri munkahelyen nem éri el a +10 fokot a munkaidő több mint felében.

Meleg tea, pihenőidő, melegedő helység, megfelelő ruházat és még számtalan olyan kötelezettség létezik, amelyeket a jogszabály előír a munkaadók számára rendkívüli hideg esetére.