E-carsharing – hogyan működik a közösségi autózás?

carsharing
Nálunk ugyan még gyerekcipőben jár az autómegosztás, de aki ilyet szeretne, találhat magának szolgáltatót
Vágólapra másolva!
Az e-carsharing az autóbérlésnek egy már hazánkban is egyre elterjedtebb formája. Népszerűségét többek között annak köszönheti, hogy az előzetes regisztrációt követően, okostelefonnal, percalapú elszámolás mellett vehetjük igénybe a járműveket, és azokat a szolgáltatási területen belül szabadon használhatjuk. De létezhetnek buktatói is a közösségi autózásnak, a D.A.S. JogSzerviz szakértője járja körül a jogi környezetet.
Vágólapra másolva!

Dr. Sári Judit kifejtette: az e-carsharing szolgáltatás lényege, hogy a város különböző pontjain parkoló autókat, internetes foglalást követően tudjuk hosszabb-rövidebb időtartamra bérbe venni. De létezhetnek buktatói is a közösségi autózásnak.

Mit tehetünk az autóban és mit nem?

Például, előzetesen érdemes tájékozódnunk a szolgáltató honlapján, hogy például ehetünk-e, ihatunk-e, dohányozhatunk-e, esetleg élő állatot szállíthatunk-e az autóban. Ugyanis a legtöbb esetben valamennyi előbb említett tevékenység kizárt.

Fontos, ha az autóba ülve ilyet tapasztalunk, azt rögtön jelentsük a bérbeadónak – hangsúlyozta a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

Erre azért is van nagy szükség, hiszen, ha ezt elmulasztjuk, a következő bérlő pedig jelentést tesz, a takarítási költségek valószínűleg minket terhelnek, függetlenül attól, ki okozta a kárt.

Az autó állapotának megóvása

A bérlés elején, még mielőtt kigurulnánk a parkolóból, kötelező értékelnünk a járművet. Ez az úgynevezettátadás-átvétel. A bérlés alatt ugyanis a saját felelősségünk az autó állapotának megóvása.

Így ha nem jelentjük az észlelt sérülést, takarítani valót, a következő bérlő viszont ezt megteszi helyettünk, úgy a bérbeadó ezt akként értékelheti, mintha mi volnánk érte a felelősek.

A később keletkezett sérülések

Felmerül a kérdés, hogy mi történik, ha épen, tisztán tettük le a járművet és utánunk sérülést jelentenek. Amennyiben a bérlésünk után sérül meg az autó, a szolgáltató kikéri az adott közterületen lévő kamerák felvételeik.

Bizonyítatlanság esetén azonban fennállhat a felelősségünk. Ezért is nagyon fontos, hogy a bérlés elején járjuk körbe az autót, ha pedig találunk valamit, azt fotóval jelentsük. Egyébként fényképet annak igazolására, bizonyítására is készíthetünk, hogy az autót sértetlenül, tisztán hagytuk el.

Forrás: Origo

Tájékozódjunk továbbá a maximum bérlési időtartamról, arról, hogy hol parkolhatunk, parkolási díjat kell-e fizetnünk, milyen biztosítás van az autón.

Nem utolsó sorban lássuk, egy sajnálatos baleset bekövetkezésekor milyen teendőink is vannak. Személyi sérülés esetén hívjunk nyomban mentőt, rendőrt.

Haladéktalanul vegyük fel a kapcsolatot bérbeadóval is, illetve lehetőség szerint ne álljunk el az autóval, a felelősség későbbi megállapíthatósága érdekében – mondta végezetül dr. Sári Judit.