Schönherr: egyre gyakrabban kérik cégek ügyvédi irodák versenyjogi értékelését

Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal egyre szigorúbb gyakorlatával párhuzamosan a hazai cégek is évről évre gyakrabban kérik az ügyvédi irodákat arra, hogy vizsgálják felül bizonyos szerződéseiket a versenyjog, a jogkövető piaci magatartás szempontjából - mutatott rá a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője.
Vágólapra másolva!

Megfigyelhető tendencia, hogy a Gazdasági Versenyhivatal évről-évre határozottabban lép fel a versenyszabályok alól kibúvó piaci szereplőkkel szemben, és a jogszabályokat sértő magatartásokat egyre szigorúbban "jutalmazza" - fejtette ki a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője.

Dr. Molnár Miklós véleménye szerint is az elmúlt húsz év elegendő "gyakorló időt" jelentett a hazai vállalkozásoknak, hozzászokhattak a kulturált versenyfeltételek közötti működéshez, a feltételek betartásához.

Nem véletlen tehát, hogy a hazai cégek mind gyakrabban kérik adott szerződések, vagy magatartások jogászok, ügyvédek által végzendő versenyjogi értékelését. Gyakori az is, hogy például a szerződések egy bizonyos bekezdése a vizsgálat tárgya.

Ad hoc igénylések

Az ügyvédektől ad hoc igényelt versenyjogi állásfoglalások azonban sokszor utólagosak voltak, vagy nem tudták mindenre kiterjedően értékelni az adott, gyakran kontextusából kiragadott kérdést.

Ennek következtében nem is tudták meghatározóan a helyes irányba terelni egy-egy vállalkozás általánosan tanúsítandó magatartását - emelte ki a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője.

Szerencsére az utóbbi évek egyre gyakrabban mutatnak igényt komplex, úgynevezett versenyjogi "compliance programok" kidolgozására, és/vagy egy vállalat dolgozóinak szemináriumokon történő képzésére, ez nem más, mint a versenyjogi szabályoknak való megfelelést biztosító program.

Több százmilliós bírságok

Egy ilyen program keretein belül felépíthető egy rendszer (beleértve a vállalkozáson belül kiépített személyzeti struktúrát, a vállalkozáson belüli ügyvitel gyakorlatát is), amely lehetőséget nyújt arra, hogy megelőzzék a versenyjogi szabályok megsértését, és az abból fakadó nem kívánt következményeket.

Ugyanis, a Gazdasági Versenyhivatal által kiszabott bírság a vállalkozás (csoport) előző évi árbevételének függvényében akár a több százmillió forintot is elérheti, aminek fényében jóval költséghatékonyabb a megelőzés, egy ilyen program bevezetésével - figyelmeztetett dr. Molnár Miklós.

A képzések tartása azonban önmagában nem mindig elegendő. Elengedhetetlen a "compliance programok" során elhangzottak betartásának és működésének időszakos ellenőrzése, melyet a cég képzett jogászai is elvégezhetnek, ám gyakran ez egy együttműködő ügyvédi iroda - mint "független szakértő" - bevonásával történik.

Az utolsó pillanatban

A külsős iroda bevonására, egy ilyen saját indíttatásból fakadó önellenőrzés alkalmával több módon is sor kerülhet. Az ellenőrzésbe bevonható egy-egy cég vagy annak részlege, például beszerzési osztálya önállóan, célirányosan, de akár egy egész cégcsoportra kiterjesztve is, akár nemzetközi szinten is, ha központilag szükségét látják.

A Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda szakértője hangsúlyozta: önellenőrzésre, bizonyos vélt vagy valós konkrét okok is alapul szolgálhatnak, azaz előfordul, hogy a vállalkozás félelmében, az utolsó pillanatban kér fel egy ügyvédi irodát a vizsgálatra.

Ez egyfelől érthető, mivel természetesen egy ilyen vizsgálat költségekkel jár; például már az olyan apróságnak tűnő faktorok függvényében is, hogy milyen szintű szoftverek kerülnek bevetésre a digitális iratok átvilágításakor.

Ez alatt értendő a levelező programok fiókjainak átvizsgálása, mely során az ügyvédi iroda elsősorban a versenytársakkal és üzletfelekkel történő kommunikációt vizsgálja. Felméri a levelezés során közölt tartalmat és megfelelő nyelvhasználatot, mivel utóbbi helytelen alkalmazása kétértelműsége okot adhat versenyhivatali vizsgálat elindítására.

Másrészt egy megkésett ellenőrzés során előfordulhat, hogy már nem csupán a megbízott iroda folytat vizsgálatot az adott vállalkozással szemben, hanem a Gazdasági Versenyhivatal is.

Ki tudjon a vizsgálatról?

Bizonyos esetekben az eredményességet szolgálja, ha minél kevesebb személy tud a vizsgálatról, így gyakori, hogy csak a legfelső vezetés a beavatott az eljárásban, a vizsgálandó "szint" nincs előre értesítve. Előfordulhat, hogy a leányvállalat nem is tud róla, hogy az anyavállalat megbízott egy külsős irodát a vizsgálatával.

Ilyen esetekben a megbízott iroda képviselői a Gazdasági Versenyhivatalhoz hasonlóan toppannak be a vizsgálandó céghez, ahol is az "előre nem bejelentett" rajtaütés gyakorlat (mock dawn-raid) alkalmával nagyító alá kerül nem csupán a vállalat compliance képzésének eredményessége, hanem egy esetleges valós - mellesleg megelőzendő - rajtaütés alkalmával tanúsítandó magatartás is.

(Az "előre be nem jelentett" rajtaütés a Gazdasági Versenyhivatal eljárási cselekménye, mely során előzetes értesítés nélkül folytathat le vizsgálatot az adott vállalkozás például székhelyén, telephelyén.)

Előre bejelentett vizsgálatok

Dr. Molnár Miklós szerint jóval humánusabb a vizsgálat oly módon történő lefolytatása, amikor minden egyes érintett személy, munkavállaló előzetes tájékoztatást kap az ügyvédek érkezéséről, a vizsgálat céljáról, lényegi elemeiről.

Ám ebben a körben adódik a kérdés: milyen mértékben bízhatunk meg egy olyan vizsgálat eredményében, ami előre bejelenti, hogy mit is keres?

Egy ilyen ellenőrzés további elemekkel is bővíthető, legyen az a vizsgálat kiterjesztése fizikai aktákra, vagy adott estben bizonyos vezető állású munkavállalók kikérdezése szintén a versenytársakkal, illetve üzletfelekkel szemben tanúsított magatartásról.

A szakember kiemelte: ellenőrzés célja nem a bűnbakok keresése, a munkatársak felelőssé tétele. A cél a vállalkozás részére kidolgozott program hatékonyságának ellenőrzése, annak finomhangolása problémásabb területeken, és végső soron a vállalkozás törvényes működésének biztosítása.

Adatvédelmi, munkajogi és pszichológiai szempontok

Bár a vizsgálatok elsődleges célja a versenyjogi szabályoknak való megfelelés ellenőrzése, a jelentős bírságok elkerülése, nem hanyagolhatóak el az eljárás adatvédelmi, munkajogi és pszichológiai aspektusai sem.

Olykor nem egyszerű feladat a személyzet, a munkavállalók bizalmának elnyerése, miközben ügyvédek böngészik például a postafiókjaikat, faggatják őket tárgyalási szokásaikról. Elengedhetetlen a megfelelő kommunikáció, a hangnem megtalálása, a személyes adatok helyes kezelése, illetve a munkajogi aspektusok, úgy, mint például a munkáltató ellenőrzési jogának szem előtt tartása.