Megújuló energia: a Schönherr lett az Európai Bizottság jogi tanácsadója

Vágólapra másolva!
A Schönherr, mint Közép-Európa egyik vezető ügyvédi irodája, az Európai Bizottság jogi tanácsadójaként működik közre a Megújuló Energia Irányelv nemzeti jogrendszerekbe való átültetésével kapcsolatosan - tartalmazza a társaság közleménye.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság Energetikai Főigazgatósága a Schönherr által vezetett konzorciumot választotta az Európai Bizottság jogi tanácsadójának a "Legjobb Megoldások a Megújuló Energia Területén az EU 27 Tagországában" (angolul: "Best Renewable Energy Practices in EU 27") elnevezésű projekthez.

A projekt célja, hogy bemutassa, valamint jogi és szakmai szempontból elemezze és értékelje a megújuló energiaforrásból előállított energia támogatásáról szóló az Európai Parlament és a Tanács 2009/28/EK irányelve, azaz az úgynevezett Megújuló Energia Irányelv átültetését a nemzeti jogrendszerekbe.

Célja, hogy azonosítsa az esetleges ellentmondásokat, és ajánlásokat adjon az Irányelv céljainak megvalósításához minden egyes Európai Uniós tagállam tekintetében.

- Az Európai Uniós tagállamok megújuló energia részarány növelése iránt tanúsított elkötelezettségének köszönhetően jelentős szakértelemre tettünk szert ezen a területen nyilatkozta a Schönherr romániai irodájának partnere és a projekt vezetője Markus Piuk.

Az elmúlt öt évben számos energetikai projekt megvalósításában, közöttük szélerőmű parkok, vízierőművek, fotovoltaikus rendszerek és biomassza erőművek létrehozásában működtünk közre Közép-Európában.

Megtiszteltetés és ugyanokkor elismerés az energiajogi csoportunk számára az Európai Bizottság megbízása - mutatott rá.

Az Európai Unió Tanácsa 2009. április 6-án hagyta jóvá a négy irányelvből, egy rendeletből és egy határozatból álló energiajogi és klímapolitikai jogszabálycsomagot, melynek részért képezi a Megújuló Energia Irányelv.

A tagállamoknak 2010. december 5-ig kellett átültetniük a Megújuló Energia Irányelvet nemzeti jogrendszerükbe. Az Irányelv egyik legfontosabb rendelkezése az úgynevezett 20/2020 célkitűzés, melynek értelmében 2020-ra az Európai Unió energiafogyasztásának 20 százalékát megújuló energiaforrásokból kell fedezni.

Az Irányelv hasonló fontosságot képviselő célkitűzése a közlekedésben felhasznált 10 százalékos megújuló részarány elérése mindegyik tagállam vonatkozásában. A klímapolitikai csomag elfogadásával az Európai Unió elkötelezte magát a klímaváltozás elleni küzdelem mellett.

A Schönherr által vezetett konzorcium tagja a spanyol Mercados EMI, a holland CE Delft, az angol Point Carbon-Thomson Reuters, valamint a szintén angol Ecologic. A több mint 30 főből áll tanácsadói csapat jogászokból, műszaki szakértőkből és egyéb tanácsadókból áll.

A Schönherr Közép-és Kelet Európa egyik vezető üzleti jogi szolgáltatója. Belgrádi, pozsonyi, brüsszeli, bukaresti, budapesti, kijevi, ljubljanai, prágai, szófiai, bécsi, varsói és zágrábi irodáiban több mint 300 szakember nyújt komplex gazdasági jogi szolgáltatásokat helyi és nemzetközi ügyfeleknek egyaránt. A Schönherr budapesti irodája 2008 óta áll az ügyfelek rendelkezésére.