Május 31-ig kell bevallani az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat

Vágólapra másolva!
Magyarországon az érintetteknek első ízben kell bevallaniuk az úgynevezett élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, fizetésre kötelezett minden, az élelmiszerlánc felügyelet alá tartozó személy és vállalkozás, a bevallási határidő május utolsó napja - hívta fel az [origo] figyelmét az Allen & Overy szakértője. A felügyeleti díj főszabály szerint az érintett tevékenységből származó árbevétel 0,1 százaléka, az összeget két egyenlő részletben július 31-ig és a következő év január 31-ig kell befizetni.
Vágólapra másolva!

Megkeresésünkre dr. Szarka Gergely elmondta: május elsejétől hatályos az a végrehajtási rendelet, amely az ez évtől fizetendő élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását és megfizetését szabályozza. A bevallást első ízben május 31-ig kell benyújtania az érintetteknek.

Fizetésre kötelezett minden, az élelmiszerlánc felügyelet alá tartozó személy és vállalkozás. Így tehát díjfizetési kötelezettség terheli többek között a takarmányipart, az élelmiszer előállítását, forgalmazását (ideértve a vendéglátást és a közétkeztetést is), illetve a tenyésztési célból tartott állatok forgalmazását is.

A díj a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (NÉBIH), illetve a kormányhivatalok bevétele lesz és az elképzelések szerint ebből kerül majd fedezésre az élelmiszerlánc hatósági felügyeleti tevékenységgel összefüggő feladatok ellátása. A díjat ügyfélkapus azonosítást követően, a NÉBIH portálján, elektronikus úton kell bevallani május 31-ig, a befizetésre pedig a NÉBIH elkülönített számlájára történő banki átutalással kerül sor, két egyenlő részletben július 31-ig, illetve január 31-ig - húzta alá az Allen & Overy szakértője.

A feketegazdaság ellen lépnének fel

Az [origo] az elmúlt időszakban, több ízben is beszámolt arról, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevezetésével szeretne fellépni a feketegazdasággal és a tisztességtelen piaci magatartást tanúsító vállalkozásokkal szemben. A hatóság évente a tervek szerint 150 ezer termékellenőrzést végez majd, amely a mintavételen túl, 1,8 millió analitikai, mikrobiológiai vizsgálatot jelent.

Ez megfelelő garanciát ad a hazai élelmiszer-vállalkozóknak, hogy akár külföldön, akár itthon, megfelelő biztonsággal tudjanak kereskedelmi tevékenységet folytatni. Elsősorban ezt a garanciát hivatott biztosítani az élelmiszerlánc-felügyeleti díj. Egy európai uniós rendelet kimondja, hogy az élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrzésekhez a tagállamoknak a megfelelő erőforrásokról is gondoskodniuk kell. Ez a forrás akár adózással, akár illetékkel, vagy egyéb díjakkal is fedezhető.

Ugyanezen rendelet egy másik cikkelye kötelezővé teszi a tagállamok számára, hogy hatósági ellenőrzési díjakat állapítsanak meg, vagyis ennek a díjnak egy részét maguknak az élelmiszer-vállalkozóknak kell fedezni, akár átalánydíj, akár igazgatási szolgáltatási díj formájában. A tagállamok között vannak, akik az előbbit, és vannak, akik az utóbbit alkalmazzák, de a többség - Magyarországhoz hasonlóan - egy vegyes rendszert működtet.

Minden vállalkozásnak hozzá kell járulni

Fontos célkitűzés, hogy minden olyan élelmiszer-vállalkozásnak hozzá kell járulnia a felügyelethez, aki valamilyen formában részt vesz ebben a hálózatban. A befolyt felügyeleti díjat feladatfinanszírozásra kell felhasználni, átlátható, ellenőrizhető módon, mind a NÉBIH, mind pedig a kormányhivatalok területileg illetékes igazgatóságainak szintjén.

A díjalapból levonható a jövedéki adó és a népegészségügyi termékadó összege, abban az esetben, ha ezt a vállalkozó már megfizette. A díjat a lezárt üzleti év alapján kell befizetni, alapját pedig nem a teljes tevékenységből származó árbevétel, hanem kizárólag a felügyeleti díj hatálya alá eső tevékenységből származó árbevétel, illetve jövedelem.

Önállóan, vagy meghatalmazott útján

A NÉBIH honlapján elérhető bevallási űrlapon a bevallóknak nyilatkozniuk kell arról, hogy mint élelmiszert kizárólag véső fogyasztók számára értékesítők jogosultak-e az egyszerűsített, átalányjellegű bevallásra és nyilvántartásra. A bevallási nyilatkozaton az elmúlt év élelmiszerlánc felügyelet alá eső tevékenységeinek nettó árbevételét, illetve magánszemélyek esetén jövedelmét, továbbá a jelenleg végzett tevékenységet, illetve a tevékenység végzésének jellemző helyét (megye) kell megadni. Az élelmiszerlánc felügyeleti terv bevallásával kapcsolatban további részletek olvashatóak a NÉBIH honlapján. (www.nebih.gov.hu)

A bevallást önállóan, vagy meghatalmazott útján, ügyfélkapus azonosítást követően, kizárólag elektronikus úton lehet megtenni. Az ügyfélkapu működésével és a regisztrációval kapcsolatos információk a http://ugyfelkapu.magyarorszag.hu címen találhatóak.