Indul a visszaszámlálás: januártól nem lehet a zrt. részvényeit tartós befektetési számlára tenni

Vágólapra másolva!
Indul a visszaszámlálás: az szja-törvény januári változása miatt bő egy hónap múlva már nem fog ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősülni a zártkörűen működő részvénytársaság részvénye tekintetében megkötött ügylet, és ez által az így megszerzett részvény a jövőben nem részesülhet a tartós befektetési számla (TBSZ) által nyújtott kedvezményekből. Az [origo] megkeresésére a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője elmondta: az új rendelkezések hatályba lépéséig, ha szűkösen is, még belefér egy új, zártkörűen működő részvénytársaság megalapítása és átvétele.
Vágólapra másolva!

A kialakult helyzet megértéséhez tudni kell, hogy amennyiben egy magyar illetőségű magánszemély valamely cégben részesedéssel rendelkezik, úgy a cégből a jövedelmet magánszemélyként magyar személyi jövedelemadó megfizetése mellett tudja csak kivenni - vázolta dr. Jalsovszky Pál.

Az adófizetési kötelezettség fennáll akkor is, ha a jövedelem kivételére osztalékfizetés, tőkeleszállítás, értékesítés során realizált árfolyamnyereség, munkabér-kifizetés vagy bármely egyéb módon kerül sor. Nem ad lehetőséget adótervezésre az sem, ha jövedelem felvételére esetlegesen egy külföldi társaság közbeiktatásával kerül sor, hiszen az szja szabályai egy külföldi társaságtól felvett jövedelemre is egyaránt vonatkoznak.

TBSZ, mint megoldás

A tartós befektetési számlákra vonatkozó, három évvel ezelőtt bevezetett szja-szabályok egy lehetséges kiutat jelentettek ezen szja-fizetési kötelezettség alól - húzta alá a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője. A TBSZ-re vonatkozó szabályok értelmében amennyiben valaki egy értékpapírt befektetési szolgáltató közvetítésével szerez meg és azt tartós befektetési számlára helyezi, úgy egy öt éves tartási időszakot követően a TBSZ-re helyezett értékpapírokból származó jövedelem adómentessé válik.

Míg a szabály célja elsősorban a hosszú távú megtakarítások iránti kereslet fokozása volt, addig élelmes tanácsadók ezt a szabályrendszert felhasználták társasági jövedelmek adómentes kivonásának elősegítésére is.

Amennyiben ugyanis a kérdéses értékpapír véletlenül éppen egy magántulajdonban lévő, zártkörűen működő részvénytársaság részvénye volt és annak megszerzésében egy befektetési szolgáltató közreműködött, úgy egy ilyen részvény is TBSZ-re helyezhetővé vált. Ennél fogva a magánszemély képessé vált arra, hogy jövedelmét társaságaiból - igaz, csupán egy öt éves átmeneti időszak betartásával - adómentesen kivonja.

Dr. Jalsovszky Pál szerint erősen kérdéses volt, hogy az a lehetőség, mely szerint egy, a magánszemély társasági részesedéseit tartó, zártkörűen működő részvénytársaság részvényei is a TBSZ-re helyezhetők, mennyire van összhangban a jogszabály céljával. Mindenesetre, a múltban az adóhatóság több alkalommal is adott ki olyan állásfoglalást, hogy ezen részvények is TBSZ-re helyezhetők, feltéve, ha a részvények megvásárlására befektetői szolgáltató közreműködésével került sor.

Januártól nem minősül ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek

Ezt a gyakorlatot fogja előreláthatólag megszüntetni az szja-törvénynek már elfogadott és 2013. január 1-jét követően hatályba lépő módosítása. Eszerint az szja-törvény alkalmazásában nem fog ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek minősülni a zártkörűen működő részvénytársaság részvénye tekintetében megkötött ügylet, és ez által az így megszerzett részvény a jövőben nem részesülhet a TBSZ által nyújtott kedvezményekből.

Fontos azonban tisztán látni azt, hogy az szja-törvény jövő év januárjától hatályba lépő módosítása nem érinti azon múltbeli ügyleteket, amelyek során egy befektetési szolgáltató közreműködésével a magánszemély egy zrt. részvényeihez hozzájutott és azokat TBSZ-en elhelyezte. A várakozási idő leteltével ezen részvényekből származó jövedelmek után továbbra is alkalmazandóak a törvény által biztosított kedvezmények, azaz az így megszerzett, zrt. részvényből származó osztalék vagy egyéb jövedelem után továbbra sem merül fel adófizetési kötelezettség - mondta az adójog hazai szakértője.

Mire elegendő egy hónap?

Szintén érdemes figyelembe venni, hogy az új rendelkezések hatályba lépéséig még több mint egy hónap hátravan. Ebbe az időszakba, még ha szűkösen is, de belefér egy új, zártkörűen működő részvénytársaság megalapítása, a részvények keletkeztetése és ezen részvények befektetési szolgáltató közvetítésével történő átruházása, megszerzése.

Azon vállalkozásoknak tehát, akik a kedvezményt igénybe akarják venni, még pár hetük van arra, hogy cselekedjenek. Korántsem lenne meglepő ezért, ha az elkövetkezendő hetekben lényegesen megnőne az újonnan megalapított zrt.-k száma. Míg ez, egyik oldalról, várhatóan fokozott terhelést fog az elkövetkezendő hetekben helyezni a KELER-re is, úgy előreláthatólag munkával fogja ellátni a befektetési bankárokat a karácsony és a szilveszteri ünnepek közötti időszakban is - prognosztizálta a Jalsovszky Ügyvédi Iroda szakértője.