SBGK: gyakran előfordul a védjegy és domain név ütközése

Vágólapra másolva!
A szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogi környezet hazai specialistája, az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák tapasztalatai szerint gyakran előfordul a védjegy és domain név ütközése. Ezért mindenképpen célszerű kutatást végezni, vagy végeztetni mind a védjegy bejelentés, mind pedig a domain regisztráció előtt - tanácsolta dr. Sasvári Gabriella.
Vágólapra másolva!

Az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák tapasztalatai szerint az emberek olykor nehezen igazodnak el a szellemi tulajdonnal kapcsolatos különböző szabályok között, a szellemi tulajdonnal kapcsolatos jogi környezetben - fejtette ki elöljáróban dr. Sasvári Gabriella.

Jellemző, hogy maga a védjegyjog is speciális terület a Polgári törvénykönyvön belül, ám a domain nevekről is olykor nagyon keveset tudunk, talán a fiatalabb korosztálynál van ez másképp. Nem véletlen, hogy gyakran előfordul a védjegy és a domain név ütközése.

Célszerű szakemberrel kutatni

Ennek elkerülése érdekében mindenképpen célszerű kutatást végezni, vagy végeztetni mind a védjegy bejelentés, mind pedig a domain regisztráció előtt - tanácsolta az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák szakértője.

Védjegykutatást a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál közvetlenül is végezhetnek, de hasznosabb rögtön szakember, ügyvéd segítségét kérni, aki az esetleges ütközésekre felhívja a figyelmet, illetve tanácsot ad annak érdekében, hogy elkerüljek a későbbi jogsértést.

Komoly jogkövetkezmények és gazdasági hátrányok jöhetnek

A domain név regisztráció a gyakorlatban sokkal könnyebb és gyorsabb eljárás, mint egy védjegy lajstromoztatása. Ugyanakkor egy helytelenül kiválasztott domain névvel esetleg védjegybitorlást is elkövethetnek, aminek később komoly jogkövetkezményei lehetnek, a gazdasági hátrányokról nem is beszélve.

Egyébként a domain név igénylése során nyolc napon belül lehet harmadik személynek panasszal élnie, ha például azt gondolja, hogy a név korábbi védjegyével azonos vagy az összetéveszthetőségig hasonló. Ezt követően dönt az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) a regisztrációról vagy az elutasításáról. A regisztráció szabályairól az ISZT oldalán részletes információk található.

A kutatás mindenképpen olcsóbb a pereskedésnél

Persze az átlagfogyasztók nem figyelik sem a védjegy lajstromot, sem a domain nevek közzétételét, így gyakran előfordulnak viták, ütközések. Mindezek elkerülhetők a már említett előzetes kutatással, illetve a szakemberek véleményének kikérdésével, még ha ez költségesnek tűnik is, mivel mindenképpen olcsóbb, mint a pereskedés.

Azt viszont tudni kell, hogy a védjegyoltalom az erősebb, tehát a legtöbb esetben védjegybitorlásnak minősül a későbbi azonos, vagy hasonló domain név jogosulatlan regisztrálása - figyelmeztetett végezetül az SBGK Szabadalmi és Ügyvédi Irodák szakértője.