A gyerek fantáziájának beindítása a legfontosabb

család gyerek játék
Couple ad three children sitting around table, exchanging Christmas presents, indoors
Vágólapra másolva!
Okosabb lesz-e a gyerekem a fejlesztő játékoktól? Elkényeztetem-e a drága ajándékokkal? Vegyem meg a csillogó, interaktív plüsscsodát, vagy maradjunk az egyszerű fakockánál? Elmélkedés játékokról, ajándékválasztásról, tépelődő szülőknek.
Vágólapra másolva!

Hiába emlegetjük a szeretet szent ünnepeként, a karácsony materiális javakat kergető világunkban nagymértékben az ajándékokról, az adventi időszak pedig az ajándékkeresés őrületéről szól. Tudatos szülőként könnyen két tűz között találjuk magunkat: csemeténk a legújabb, beszélő/zenélő/lövöldöző micsodára áhítozik, józan eszünk viszont nem törődik a trendekkel, és legalább valami minimális értékközvetítésre vágyik. Gyermekpszichológus, szakértőnk segít feloldani az ellentétet.

Az igazi 3D

„Valamit az elején szögezzünk le: ha játékokról és mesékről elmélkedünk, az biztos jele annak, hogy felnőtté váltunk. A gyermekkor ugyanis maga a mese és a játék, amiből minél többre van szüksége a kicsiknek, lehetőleg a legkevésbé képi formában” – kezdi beszélgetésünket Lehöcz Márta Luca gyermek neuropszichológus, aki a jó játék lényegét firtató kérdésünkre egyszerűen válaszol: a jó játék beindítja a projekciót, vagyis a kivetítést. Ez az a belső mozi, amit szomjaznak a gyerekek, s amit a legegyszerűbb játékok tudnak a legkönnyebben elindítani. Ha a játéktól a kicsi túl sok mindent készen kap, nem indul be a fantáziája, holott ezen keresztül rengeteg funkciót, szerepet gyakorol, felvértezi magát a való életre.

A legjobb játékok a gyerek fantáziáját indítják be Forrás: Photononstop/P. Broze

A csillogó-villogó játékboltok és a webshopok káprázatos kínálata, a karácsonytól harsogó bevásárlóközpontokban átélhető glamour persze bennünket, szülőket is elbűvöl, impulzusvásárlás helyett mégis adjunk időt magunknak a gondolkodásra. Mint a kirakós egy darabkáját, illesszük bele a nevelési folyamatba a kiválasztott példányt, mielőtt – virtuális vagy valós – a kosarunkba tesszük.

Add meg, amire vágyik!

Ez tehát az a vezérfonál, amit követnünk kellene, s ami mégsem jelenti azt, hogy csupa „hasznos” vagy „fejlesztő” játékkal kell megtöltenünk a fa alját. (Az okosító játékokról lásd keretes összeállításunkat.) Próbáljunk olyat keresni, amivel többféleképpen játszhat, ami szerepjátékra ösztökéli, ami fantáziálásra inspirálja. Nyugodtan vegyünk divatos babát, vagy akár játékfegyvert, nem kell attól félni, hogy utóbbitól agresszívvé válnak a srácok. Viszont nyugodtan válasszunk olyat is, ami messze elvárásaink alatt teljesít. A kirakós bizonyos darabkái is nehezen illeszthetők a képbe, mégis megvan a maguk szerepe.

„Amit könnyű szívvel meg tudok adni, azt adjam meg, maximum tegyek mellé olyat, amit én gondolok jónak” – magyarázza szakértőnk, hiszen óriási jelentősége van annak, hogy a gyerkőc – akármilyen pici formában – megkapja azt, amire vágyik. Ettől érzi úgy, hogy figyelembe veszik kéréseit, hogy szeretik őt, a pozitív üzenet pedig javítja énképét, magabiztossá teszi. Nem utolsó az sem, hogy az elégedett gyerek a többi ajándékot is szívesebben kézbe veszi majd, így a mi kívánságunk is teljesül.

És az elkényeztetés?

„Amíg az ajándékot nem pótlékként kapja, nem elhanyagoltságot szeretnénk palástolni, vagy szülői jelenlétünket megspórolni általa, ne tartsunk az elkényeztetéstől” – Márta véleménye egybecseng azzal, amit a hazai klasszikusoknál, akár Vekerdynél, akár Ranschburgnál olvashatunk. Hozzáteszi: a gondoskodást, ráfigyelést azonban soha ne tévesszük össze az elkényeztetéssel, hiszen a kisgyerek önállóvá válásához fontos a megfelelő törődés és az érzés, hogy számíthat a szüleire. A túlféltés, vagy a határok ki nem jelölése viszont gáz, kerüljük el.

Sok szülő tépelődik az elkényeztetésen, de amíg nem "kompenzációs ajándékot" kap a gyerek, nincs baj Forrás: PhotoAlto/Odilon Dimier

„Fontos, hogy minden az életkorának megfelelő játékot kapjon a gyerkőc, ne olyat, amit túlnőtt, és végképp ne olyat, amihez még nem nőtt fel. Ezekre egyetlen válasz létezik: a hiszti, és milyen igaza van, nem rá figyeltek!” – említ egy triviális, még sokszor is figyelmen kívül hagyott szempontot a választáshoz a szakértő. Ide kapcsolódóan ajánlja azt is, szülőként ne próbáljunk minden elvárásnak megfelelni: az ajándékok hajkurászása, a lakás fényesítése, a többféle ételsor prezentálása ne menjen az együtt töltött minőségi idő, a közös játék rovására.

Ne feledjük azt sem: bármilyen drága volt az ajándék, amit megkapott, az az gyerkőcé, tehát azt tesz vele, amit akar. Ami szétszedhető, azt a kisfiúk biztosan szét fogják szedni, hiszen látni akarják a működését. Hagyjuk, tegye. Ne dobjunk hátast akkor sem, ha a méregdrága lego járgány alkatrészeit a frissen épített ház darabjaiként kapnak új életet. Ha szerencsénk van, legközelebb űrhajó lesz belőlük.

Játszva tanít

Társasjátékkal több legyet ütünk egy csapásra. Mindegy, miről szól a játék, s hogy a nyeréshez stratégiára, logikára vagy éppen kooperációra van szükség, ahogy neve is mutatja, mindenképpen szocializál, nyerni és veszíteni tanít, viselkedési normákat ad a legkülönfélébb helyzetekre. Mindig az életkornak megfelelő játékot válasszuk, s eleinte bizony hagyjuk nyerni a kicsiket. „Óvodás korban a sikerélményen legyen a lényeg, hiszen a gondolkodási sémái szerint ő a világ közepe. Később, ha már bírja a terhelést, elkezdhetünk lavírozni, s ha tudjuk, nem fog összeomlani, akkor kezdődhet az igazi csata” – magyarázza az évekig tartó tanulási folyamatot a szakértő. És mindig emlékezzünk a cikk első mondatára: soha ne vigasztaljuk a gyereket azzal, hogy ez csak játék, hiszen ez számára maga a valóság.

Az elején hagyni kell nyerni a kicsiket, hogy növeljük az önbizalmukat Forrás: PhotoAlto/Ale Ventura

Legyen egy mesénk

„Miközben a testére és a lelkére odafigyelünk, a gyerkőc spirituális fejlődéséről sokszor elfelejtkezünk. Találjuk ki a saját mesénket. Mindegy, hogy a Jézuska, az angyalka vagy az adventi manó hozza az ajándékot, az ünnep misztériumát próbáljuk minél tovább megőrizni” – kéri szakértőnk. Legyenek rituáléink, legyen csengőszó, zene, közös sütemény- és ajándékkészítés, menjünk templomba vagy koncertre, látogassuk meg a nagyszülőket. Ha a kiskorú megérik rá, és a falak maguktól leomlanak, a rítusokba akkor is belekapaszkodhat.

Okosítók

A piac követi a keresletet, logikai, fejlesztő játékok „égen a csillag” mennyiségben kaphatók az üzletekben. Idén is sláger minden, ami Rubik, a hagyományos 3x3-as kocka mellett 4x4-es, 5x5-ös is kapható, mirror kockát, twistet, triamidot is választhatunk a nemzetközi színtéren is hódító játékból. Magányos estéken, hosszú utazás során is jó szolgálatot tehetnek a kifejezetten egyedüli játékra kifejlesztett gondolkodtatók. Mindegy, hogy csúcsforgalomban, csúsztatva kell araszolni, ugrálva békákat kell összeszedni, képeket kell különböző formákból kirakni vagy színes kockák helyét kell megtalálni, aznapra biztosan meglesz az agytorna. A lego építés áldásos hatását már többen megírták előttünk, de akkor se lepődjünk meg, ha az eladó látszólag semmire sem jó, műanyag valamit ajánl: a lényeg pont a funkciónélküliség, felhasználását a gyermeki fantázia határozza meg.

A cikk termékmegjelenítést tartalmaz.