A mosógépem drágább az autómnál

Samsung WW9000 mosógép
Samsung WW9000 mosógép
Vágólapra másolva!
Parasztvakítás a wifi egy mosógépben? Kiváltható egy háziasszony rutinja szenzorokkal? Teszteltük a legdrágább okosmosógépet. Ez volna a legjobb karácsonyi ajándék egy háziasszonynak?
Vágólapra másolva!

Ön mennyi pénzt szánna egy mosógépre? Százezer forintot? Százhúszat? A Samsung legújabb, megjegyezhetetlen nevű (WW10H9600EW/EO) prémium készülékére ez nem lesz elég, ezért ugyanis hatszázezer forintot kérnek el. Mit tudhat ennyiért egy háztartási berendezés?

A mosógépem drágább a kocsimnál

E sorok írásakor a kölcsönkapott szupermosógép többet ér az autómnál, de a lakásban lévő összes többi elektronikai kütyüim értéke együttesen sem teszi ki az árát. Méretre pont ugyanakkora, mint a saját – olcsó – mosógépem, egyszerűen csak be kellett kötni a helyére, a konyha egyik pultja alá.

Ez nem az én konyhám, de a képen jól látszik az okosmosógép Forrás: Samsung


Ami azonnal feltűnik: sokkal nagyobb az ajtaja és a dobja, könnyebb bepakolni a szennyest. Sőt, a dobot belülről LED-ek is megvilágítják: ez a kimosott ruha kivételekor praktikus, így még véletlenül sem felejtünk zoknikat a dob sötét mélyén még este sem. A mosás végeztekor az okosmosógép zenélni kezd, olyan, mintha valaki hosszan csöngetné a mobilunkat, ami elég idegesítő – szerencsére ki lehet kapcsolni.

Rakjunk egy telefont a mosógépbe!

Ezen a mosógépen hiába keresünk tekerőket és kapcsolókat: ezeket egy tepsimobil méretű érintőkijelző helyettesíti középen. Kell némi idő ahhoz, hogy megszokjuk, az eleve furcsa, hogy a bekapcsolás után mindig “bebootol” a rendszer, ami egy mosógép esetén egyelőre még szokatlan. Sajnos a menürendszer nem egészen kiforrott, előfordul, hogy a visszagomb például rálóg egy másik ikonra – ráadásul (még) nem is tud magyarul.

Tekerők és gombok helyett ezen a képernyőn állíthatunk be mindent Forrás: Samsung


Ezt a mosógépet már wifihez is csatlakoztatni lehet, hogy telefonról vagy táblagépről vezéreljük. Ez egyébként az első alkalommal nem sikerült, mert az egyik almenüben át kellett kapcsolni egy funkciót. Kiderült, hogy a Samsungnak már többféle wifis mosógépe is van, és ez nem a megfelelő módba volt kapcsolva. Minek egy mosógépnek internetkapcsolat? Ez arra jó, hogy a mosás megkezdését manuálisan is elindítsuk, vagy módosítsunk az eredeti időzítésen – ha például kiderül, hogy nem hatkor, csak nyolckor fogunk hazaérni.

A wifit is itt kell beállítani az okosmosógépen Forrás: Origo

Ehhez azonban reggel készenléti módba kell kapcsolni a mosógépet, és aktiválni az internetes távvezérlést – ekkor a mosógép ajtaját lezárja egy mechanika. Az appból azt is meg lehet nézni, hol tart épp a mosás –, de ennek egy 57 négyzetméteres panelban nem sok hasznát látom, legfeljebb akkor, ha leugrom közben az ABC-be. Hányszor használtam az okosfunkciót? Nagyjából háromszor másfél hónap alatt.

Anya rutinja helyett is jók a szenzorok

A csúcskategóriás mosógép az agglegények álma: nem kell rajta semmit állítani, automatikusan kikeresi a benne lévő ruhákhoz passzoló programot – ezt a funkciót Auto Optimal Washnak nevezik. A ruha mennyiségét a gép a dobra nehezedő nyomásból érzékeli, egy szenzor pedig figyeli azt is, hogy a beengedett vízből az anyag mennyit szívott fel, és mennyire emelkedik a dob melletti vízszint. Ezzel a módszerrel képes következtetni a gép arra, hogy milyen anyagból vannak a benne lévő ruhák.

A szokásosnál nagyobb a dob és az ajtó is, és van világítás is Forrás: Origo


Néhány percenként egy optikai szenzor átvilágítja a mosóvizet is: minél koszosabb a víz, annál kevesebb fény jut a szenzorba, így méri le, mennyire tiszták a ruhák: és ha szükség van rá, tovább mossa őket. Az okosmosógépbe előre be lehet tárazni a – kizárólag folyékony – mosószert és az öblítőt, ezeket is automata adagolja a szennyezettségi foknak megfelelően. Nagyjából húsz mosásra elegendő mennyiséget fér a tárolóba. Viszont csak egyféle mosószert tárol a rendszer, ha színes mosószert tárazunk be, a dobba helyezendő adagolót kell használnunk a fehérítő alkalmazásához.


Ilyen üzemmódban a gép percenként 800-as fordulattal dolgozik, de akár 1600 fordulatra is képes, az automatikája azonban általában 1400-as sebességet kínál fel. Még ekkor is csendesebb, mint a saját olcsóbb mosógépem 1000-es sebességgel. Ezt inverteres meghajtással érik el, így a motor súrlódásmentesen forog, és mindig csak annyira kell felpörögnie, amennyire csak szükséges.


Emellett a dob tengelye körül egy acélgolyókat rejtő csőrendszert helyeztek el, a golyókat mágnesrelékkel lehet a megfelelő helyen rögzíteni: segítségükkel hasonlóan lehet kiegyensúlyozni a ruhákkal teli dobot, mint az autókerekeket a centrírozáskor. Ezzel csökkenthető a centrifugázás zaja, és meggátolható a mosógép ugrálása is.

Mi tetszik az okosmosógépben?

Biztosan nem tervezem, hogy hatszázezer forintos mosógépet vásároljak, de a mostani csúcsmodellből ismert megoldások szép lassan az olcsóbb típusokban is meg fognak jelenni, érdemes külön értékelni őket. Az okostelefonos vezérlésért külön felárat nem fizetnék, ez valószínűleg olyan sorsra jut majd, mint a tévék okosfunkciója: eleinte drága volt, most pedig már szinte mindegyik készülék tudja. Ennél praktikusabbak voltak a ruhák anyagát és szennyezettségének mértékét felismerő szenzorok.

A kivehető tartályban nagyjából húsz mosáshoz elegendő folyékony mosószer és öblítő fér el Forrás: Origo

Hasznosnak találtam a dob megvilágítását, egyébként már a Samsung olcsóbb, 270 ezer forintos modelljében is elérhető, Electroluxból 190 ezerért is találtunk már ilyet funkciót. Még hasznosabb újítás a nagy sebességnél is csendes, kiegyensúlyozó technológiájának köszönhetően rázkódásmentes centrifuga. Hasonló megoldást az LG is alkalmaz, de ott a motor közvetlenül a dobon van, még ékszíjra sincs szükség, mint a Samsung okosmosógépe esetében. A Samsung saját készülékei közül 360 ezer forintért van hasonló tudású, 1600-as fordulatra képes gép, a rivális kínálatában ez már százezres modellben is elérhető, inverteres motorral. Az Electroluxnál például százezerrel olcsóbban elérhető a hasonló centrifugálási sebesség. Ez a gyártó is invertermotort használ, de belső hangszigetelést is alkalmaz, a dobot pedig nem súlyokkal, hanem a ruhák elrendezésével egyensúlyozza ki.

A Samsung vízhabosító megoldásával szemben az LG gőzgenerátort épít be a drágább készülékeibe. Ez mosás közben is használható – ekkor folyamatosan képes 60 Celsius-fokon tartani a hőmérsékletet, ami a gyártó szerint elpusztítja az allergiát okozó kártevőket. Az Electrolux ugyancsak gőzben utazik, de ennek a gyártónak a gépeiben mosás közben nem aktív a gőzölés, kizárólag külön, a kényes ruhák otthoni tisztítására lehet használni. Ez egyébként az LG gőzfunkciós mosógépeivel is lehetséges.