Ajándékok az utolsó utáni pillanatban

karácsonyi ajándék
Vágólapra másolva!
A legjobb helyen is előfordul, hogy egy családtag vagy ismerős kimarad az ajándékvásárlási hercehurcából. Vagy egyszerűen nem jön szembe semmi, ami passzolna az illetőhöz, és december 23-án még tanácstalanul vakargatjuk a fejünket. Last minute ajándékötleteink következnek. 
Vágólapra másolva!

„Ahogy a hétköznapi életben vagy a munkahelyen, az ajándékvásárlás tekintetében is vannak könnyű és nehéz esetek. A nővéremnek és az anyámnak sorozatban tudnám venni az ajándékot, annyi ötletem van, az apósommal viszont meg vagyok lőve. Így minden évben ugyanazt kap, egy sötét polár pulóvert, amit cigarettával a következő télre rendszeresen kiéget. Tavaly valami mást akartam, de semmi nem jutott az eszembe. Végül december 23-án este hirtelen felindulásból bementem a henteshez, és vettem neki egy óriási szív-sonkát egy jó nevű húsfeldolgozóból. Azt csomagoltuk aranypapírba. Idétlen ötlet volt, de bejött. A karácsonyi vacsoránk kicsi Húsvét-ízűre sikeredett, de ezt egyikünk sem bánta. Februárra egy falat nem maradt az ajándékból, pedig nem volt picike.” Edina ötlete valóban elég extrém volt, de ahogy a példa is mutatja, néha megéri elhagyni a komfortzónát, és lépni egy merészet. Nem teljesen szokványos, utolsó pillanatos ajándékötleteink következnek.

Élményt ajándékba

Az élményajándék korosztálytól függetlenül jó tipp, bárkit megkérdeztünk, mindenki erre szavaz a felesleges tárgyak és utálatos zoknik helyett. A fenti, komfortzóna elhagyásos tanács erre a témára különösen igaz, a megszokott rutinból való kimozdításért általában hálás a közönség. Főleg, hogy a szervezés és ötletelés terhét is levesszük a vállukról.

Szabadulós játék és paint ball nem minden, az erre szakosodott weboldalak számos egyéb lehetőséget kínálnak. Kutyaszán túra, krimi vacsora, versenyautó vezetés, jégvitorlázás, tökéletes sötétben elköltött vacsora, szinte bármi szóba jöhet. Nem beszélve a rengeteg szimulátorról, segítségükkel bárkiből vadászrepülő-, versenyautó-, bigfoot terepjáró pilóta válhat egy időre. Könnyedebb programnak ott vannak az alternatív városnéző túrák a fővárosban, többféle tematikában. A város titkos kertjei, rejtőzködő épületei tárják fel titkaikat, bűnügyi történetek elevenednek meg a résztvevők előtt. Kóstolókkal tarkított gasztrotörténeti sétára, vagy éjszakai, bringás városnézésre is be lehet nevezni. Kultúrafogyasztás, koncertjegy, színházjegy szintén beleillik ebbe a kategóriába.

Egy tanfolyamnak is lehet örülni

Természetesen nem a külföldi egyetemek idegen nyelvű, online képzéseivel kell lefoglalni a megajándékozandó agykapacitását. Viszont számos rövid, gyakorlatias programon lehet belekóstolni a szappankészítés, a fotózás vagy éppen a búvárkodás rejtelmeibe, szakavatottak tanítanak meg táncolni, sminkelni, gépelni bennünket. A főzőtanfolyamok – főleg párosan – szintén nyerők lehetnek: édesszájúaknak jöhet a macaron vagy bonbonkészítés, ínyenceknek a szusit, steaket vagy halakat középpontba állító kurzus. A kínálat bőséges, a sajtkészítés, a házi kenyér és tejtermék készítésének titkaiban is el lehet mélyedni.

Nagy divatjuk van a különböző főzőtanfolyamoknak, ajándéknak sem utolsó ötlet Forrás: Origo

Egy kis januári kiruccanás

Karácsonyra és szilveszterre a legeldugottabb helyszíneken lévő szálláshelyek is elkelnek, januárban és februárban viszont tárt karokkal és csalogató kedvezményekkel várják a vendégeket. Tengerentúli utazást vagy sítúrát senki nem utasít vissza, ám - ha a többséghez hasonlóan - nem dúskálunk a javakban, béreljünk egyszerű vendégházat a hegyvidéken vagy keressünk kiadó présházat borvidékeink egyikén. Főszezonon kívül egészen biztosan jutányos kínálják a kapacitást. Ha nem maradt idő a környék programlehetőségeinek feltérképezésére, még mindig ecsetelhetjük, milyen jó lesz délutánig pizsamában ejtőzni, semmit tenni, ad hoc programot szervezni. Wifi azért legyen.

Enni (majdnem) mindenki szeret

A gasztroajándék akkor a legjobb, ha saját alkotás. Csokoládékat, bonbonokat, kekszeket, müzlit, lekvárokat, krémeket, aromás olajokat és sókat relatív egyszerű elkészíteni, elég az alapanyagokat beszerezni, és már kezdődhet is az alkotás. A boltokkal szemben nagy előny, hogy konyhánk éjjel-nappal nyitva áll, aktuális kimerültségi szintünktől függően bármikor nekiláthatunk a gyártásnak.

Aki híján van minden konyhatündéri affinitásnak, az extra gasztronómiai kínálatra szakosodott „ínyencboltokba” nézzen be. Az eladók biztosan segítenek, hogy a gasztronómiával különböző mértékben megfertőzötteknek mi lehet az ideális ajándék, óriás szemű olíva, extra csokoládé, ritka fűszer vagy tengeri szellőn szárított, nyálcsorgató sonka. A Nagyvásárcsarnok nemzetközi kínálatban igen erős.

Az igényes, kézműves csokoládé is tökéletes karácsonyi ajándék lehet Forrás: FG Manufaktúra

Játékot a felnőtteknek

Tapasztalatunk szerint az extrább távirányítós autók, heli- vagy quadrokopterek 12 éves kor alatt és 40 felett egyaránt izgalmasak. Zajos kártyapartikhoz beszerezhetünk spéci darabokat (Vigyáz(z)6, az R-öko, a Car(d)cassone vagy a Bohnanza). Társasban elsősorban a logikaiak lehetnek menők, például a jó öreg Quarto vagy a Kalaha.

Menj be egy metál-üzletbe!

Nem zeneibe, hanem ahol szúró-vágó eszközöket árulnak. Az erősebb nemben akkor is él egyfajta vonzódás a pengék iránt, ha a macsóságnak egyébként semmi jelét nem mutatják. Egy szép darabnak akkor is örülni fognak, ha sosem járnak túlélő túrára és maximum a kolbászt karikázzák majd vele otthon a vágódeszkán. Hölgyek jöhet a körömolló, bőrvágó olló vagy szemöldökcsipesz. Az sem baj, ha van manikűrkészlete az illetőnek, a minőségnek nincs párja.

Egy praktikus bicskával, vagy esztétikus zsebkéssel is sok örömet okozhatunk Forrás: Origo

Drogéria

Az előre csomagolt tusfürdő-dezodor-sampon kombinációkkal telerakott polcokat jobb messziről elkerülni, ez az egyik legfantáziátlanabb ajándék. A márkás, méregdrága termékek viszont kárpótolják a megajándékozottat az ötlettelenségért. A parfüm jó választás férfiaknak, nőknek is, itt lehet többet megtudni, hogy miként választhatjuk ki a tökéletes illatszert.

A kuponos oldalakon is találhatunk karácsonyi meglepetést

Ha egyik ötletünk sem nyerte meg tetszésed, halássz a kuponos oldalak akcióiból, már amit még nem vásároltak fel előled. A kínálat széles, utazásra, szépségápolásra, egészségmegőrzésre, gasztronómiai élvezetekre, termékekre, programokra, szórakozásra vonatkozóan is találunk kupont. A válogatást a cégek külön karácsonyi aloldallal segítik. Picit ugyan megfordul a logikai sorrend, hiszen nem az ajándékozottnak keresel ajándékot, hanem az elérhető ajánlatokat próbálgatod az illetőhöz, de az utolsó pillanatban ez igazán részletkérdés.