Vágólapra másolva!
A karácsony hangulatát előlegezi meg a neves fiúkórus, az osztrák St. Florianer Sängerknaben és Kovács Róbert orgonaművész közös hangversenye december 17-én a Müpában.
Vágólapra másolva!

Az ausztriai Linz városa közelében található Szent Flórián-kolostor fontos zarándokhely, a legenda szerint itt halt vértanúhalált Szent Flórián. Zenetörténeti jelentősége is hasonló. A közeli kanonokrendi prépostapátságban volt énekes fiú, később tíz éven át orgonista a romantikus zeneszerző Anton Bruckner.

St. Florianer Sängerknaben Forrás: zoe-fotografie

A Sankt Florian-apátság fiúkórusa napjaink egyik legnagyobb múltú gyermekkara, már 1071-ből fennmaradtak dokumentumok a kórusiskolára vonatkozóan. Az együttes feladatköre több évszázadon át kizárólag az egyházzenei szolgálatokra korlátozódott, először néhány évtizede, Hans Bachl karnagy működésének idején vállaltak koncertkörutakat, és vettek részt nemzetközi versenyeken.

A hangversenyen a gyerekkart Kovács Róbert kíséri Forrás: Müpa

Ma a kórus sokféle feladatot lát el, és igen széles repertoárral rendelkezik. Az elmúlt évtizedek során Európa országain kívül felléptek Észak- és Dél-Amerikában, Kanadában, Ausztráliában, Japánban, Dél-Afrikában, Thaiföldön, Kínában és az Egyesült Arab Emírségekben. A gyerekkar jelenlegi vezetője Franz Farnberger, aki hét évig állt a világhírű kórus, a Wiener Sängerknaben élén.

A hangversenyen a gyerekkart Kovács Róbert kíséri, aki jól ismeri a St. Florianer Sängerknaben hagyományait, hiszen 2004-től három évig szolgált a templom orgonistájaként, évente mintegy másfél száz koncertet adott a világhírű Bruckner-orgonán.

A 2009 óta az eisenstadti dóm orgonistaállását betöltő művész felsőfokú tanulmányait Bécsben végezte, többek közt Hans Haselböcknél. Korrepetitorként és orgonistaként évekig dolgozott együtt a nagyhírű Arnold Schönberg Kórussal, rendszeresen fellép a Bécsi Filharmonikusokkal.

A karácsonyi koncerten Bach és Britten művei szólalnak megl, majd öt Reger- és egy Liszt-kompozíción keresztül fedezhetjük fel, hogyan fogalmazza újjá a romantika azokat a műfajokat – korálelőjáték, vallásos ének, karácsonyi pasztorál –, amelyeket már a barokk is ismert és művelt. A hangverseny utolsó részében nagyrészt osztrák népdalok és karácsonyi énekek hangzanak el.