Világító rénszarvasok és más kültéri szépségek

karácsony, dekoráció, kert
Vágólapra másolva!
Az ünnep meghittsége tovább fokozható különleges dekorációk használatával. 
Vágólapra másolva!
Forrás: Flickr.com/Yves Simon

Öröm, ha a karácsonyi dekoráció része lehet a hó, ám ez nem mindig adatik meg. Ami azonban feltétlenül feldobja a hangulatot, az a kinti fenyőfa felöltöztetése különböző színes-fényes kiegészítőkkel, esetleg egy vonzó műfenyő meginvitálása a teraszra. Egy égősor nyakláncként, toboz, termés vagy üvegdísz fülbevalóként - és máris előttünk áll elegáns szobalányunk, aki szívélyesen betessékelheti vendégeinket a meleg családi fészekbe.

Az egyszerű az ízléses

Sokan vallják, hogy a túlságosan giccsesre sikeredett kerti dekoráció inkább kellemetlen, mintsem építő látvány. Így aztán érdemes a mértékletesség elvét vallva alkotni - például egy szép ünnepi koszorút vagy fadíszt aggatva a bejárati ajtóra.

A teraszkorlát is kínálja magát, az erre felaggatott égősor, termések, fenyőgallyak kompozíciója vonzóvá teheti a látványt. Kreatív megoldás lehet a mohaágyba fektetett mini-betlehem elhelyezése, vagy a virágcserépbe fészkelt természeti kompozíció, amelyből ne hagyjuk ki a piros bogyós terméseket sem - ezek együttese bizonyára ellenállhatatlanná teszi a vizuális varázst.

Saját kézzel, szívvel

Van, aki már a gyertyaöntéssel indítja az alkotás folyamatát, a készen kapható termékek beszerzése helyett. Akad olyan is, aki az ajtódísz megalkotását vállalja, természetesen gyermekei vagy barátai társaságában, ezzel is édesítve az ünnepre hangolódást. Ők azok, akik a spórolás mellett szempontként az egyediséget is figyelembe veszik, és persze a közösségi lét örömével is szívesen élnek.

Népszerű dekoráció napjainkban a csengettyűs ajtódísz, amelynek az elkészítése nem is túl bonyolult. Kell hozzá egy dróthuzal, egy fémkarika, amely később akasztóként szolgál. A csengettyűket és a karikát áthúzzuk a huzalon, a végére kötünk egy hurkot, hogy tartsa a dekorációt. A hurok alja piros szalagokkal díszíthető.

Ha pedig mégis a gyors bolti megoldásokat választanánk - egy kőből készült angyalka kedves fogadtatás lehet vendégeink számára, akár egy gyertya kíséretében. Esetleg egy karácsonyi "fészek" őrizőjeként is beállíthatjuk őt a bejárati ajtó mellé - aminek tartalma természetesen az elengedhetetlen terméskompozíció.

Vannak persze, akik kerti dekoráció témájában is inkább a monumentalitásra törekszenek - udvarokon gyakran látni ilyenkor, karácsony környékén, az ablakpárkányba csimpaszkodó óriás Mikulásokat, vagy épp a kertben szaladgáló rénszarvasokat, szánnal a nyomukban. A készen vett dekoráció természetesen szintén megoldás lehet, még ha nem is a legolcsóbbak közül való.