csokoládékarácsonyi receptekszaloncukorreceptkarácsony

Házi szaloncukor kezdőknek

2015.11.26. 10:23

Itt a tökéletes házi szaloncukor kalauz olyanoknak, akik még sosem csináltak ilyesmit, de idén belevágnának, mert elegük van a silány vagy éppen szörnyű drága bolti vackokból.

Nagy baj van a szaloncukrokkal: a zömük rossz ízű, túlságosan édes, gejl, a kakaómassza nem zselét, hanem gumit, nem kókuszt, hanem műaromás fűrészport, nem marcipánt, hanem tömény cukrot takar. Még ha úgy is döntünk, hogy egyszer van egy évben karácsony, és beruházunk a minden háztartás számára horrorisztikus összegű, 5000 forint kilónkénti áron futó prémium szaloncukrokba, akkor is csak kakaómasszát, cukrot és csillogó papírt kapunk a pénzünkért.  

Ilyenek a házi cukrok belülről

Forrás: Ács Bori

Nincs mindenkinek kedve és ideje otthon napokat szöszmötölni házi szaloncukorgyártással, ezért megpróbáltuk a lehető legjobban leegyszerűsíteni a gyártást. A házi verziók közül még az ék egyszerűségű is veri az összes boltit ízben, állagban, minden téren. 

Nagy nem a különleges eszközökre!

Évek óta szemezek különböző házi szaloncukor receptekkel, aztán mindig olvasok egy módszerről, ami pofonegyszerű, csupán cukorhőmérő, ilyen-olyan szilikonforma és még száz különleges kütyüt kell beszereznem hozzá.

Csinálni is jó

Forrás: Ács Bori

Azt már nem: valami olyan módszer kell, amit egy átlagos lakótelepi konyha eszköztárával és egy sima sarki közért kínálatából is el lehet készíteni. De mindenekfelett azt szerettem volna, hogy egyszerű legyen, bárki szívesen nekiálljon. Mindegyik szempontot sikerült figyelembe venni: a háromféle szaloncukor összesen három fázisból állt, az első egy rántotta elkészítéséhez volt hasonló nehézségi fokozatú, a második már némi ügyességet is igényelt ugyan, de elrontani azt sem lehet, a harmadik pedig szimpla ovis feladat.

  1. fázis: mindhárom töltelék elkészítése egyszerre: összesen - fél óra
  2. fázis: töltelékek formázása és csokoládéba mártása - egy óra
  3. fázis: csomagolás – fél óra 

Két óra alatt kb. háromszor 20 darab szaloncukrot készítettünk el, ami nemcsak egy átlagos család fájára elég, de még ajándékba is lehet adni belőle bőven. Aki jót akar magának, rögtön kétszeres mennyiséget készít, és kis adagokban celofánba csomagolva ezt adja szeretteinek is, a siker lehengerlő. 

Melyik a prototipus? 

Az igazi szaloncukor nem epres-joghurtos és nem hupikék törpikés, hanem zselés vagy marcipános, maximum kókuszos. Évről évre egyre több ízesítést látni a polcokon, és egyik rosszabbul hangzik, mint a másik: számunkra a szaloncukor csak ezekkel az ízekkel képzelhető el, roppanós, étcsokoládés bevonattal. 

Kókuszos 

Alapanyagok: 

  • 50 gramm kókuszreszelék
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl tejszín vagy kókusztej

Amorf kis kókuszos töltelékek

Forrás: Ács Bori

A tejszínt egy kis lábosban felforralom a cukorral, majd belekeverem a kókuszreszeléket. Addig kevergetem egészen alacsony lángon, míg össze nem áll. Hagyom kihűlni, majd szaloncukornyi hurkákat formázok belőle.

Marcipános

Marcipánt baromi egyszerű otthon készíteni, és a házinak megvan az a nagy előnye, hogy valóban kerül bele mandula, ez ugyanis sok bolti masszáról nem mondható el.

Mártjuk a marcipános szaloncukrot

Forrás: Ács Bori

Itt találnak egy szuper útmutatót házi marcipán készítéséhez, ami, ha találok mandulalisztet (szinte minden bioboltban, piacon kapható) valóban nem több, mint 10 perc. Ha mégis készen veszem, arra ügyelek, hogy minél magasabb legyen a masszában a mandula arámya. 60 százalékosnál alacsonyabbal nem nagyon érdemes kezdeni. 

Zselés

Alapanyagok:

  • 2 dl száz százalékos gyümölcslé
  • egy csomag (6 lap) zselatin
  • ízlés szerint cukor (nálunk csak 1 kanálnyi került ebbe a mennyiségbe)

Fogok egy hagyományos jégkockatartót, vagy ha olyanom nincs, egy sima szögletes műanyag dobozt.

Csak egy doboz vagy egy jégkockatartó kell hozzá

Forrás: Ács Bori

A zselatin lapokat annyi hideg vízbe áztatom, amennyi bőven ellepi. A gyümölcslevet felforralom a cukorral. Félrehúzom a lángról. A felpuhult zseltainból kifacsarom a vizet, és belekeverem a meleg gyümölcslébe.

Bármilyen gyümölcslével elkészíthető

Forrás: Ács Bori

Alaposan elkeverem, ne maradjanak benne kis zselédarabok. Az így kapott egyveleget a jégkockatartóba öntöm és hagyom megdermedni. A legjobb szobahőmérsékleten kivárni, mert ha hideg, macerásabb bevonni csokoládéval. 

Megúszós verzió

Akinek nincs kedve tölteléket készíteni, de a csokoládémártogatáshoz érez magában elég stabil ideget, az fogjon egy nagy adag datolyát vagy puha aszalt szilvát. Be is lehet áztatni kis időre rumba vagy konyakba, de akkor is jó, ha semmit nem csinálunk vele. Ezeket használjuk töltelék helyett, csokoládéba mártjuk, és kész. Cukormentes étcsokoládéval akár cukorbetegek is használhatják.

A csokoládé temperálása

A csokoládébevonat akkor lesz roppanós, ha nem egyszerűen felolvasztjuk, hanem ha temperáljuk. Ez egyáltalán nem olyan bonyolult, mint ahogy hangzik.

A csokoládé temperálása egyszerű

Forrás: Ács Bori

Először is jófajta csoki kell hozzá, olyan, ami minimum 60 százalékos kakaótartalommal rendelkezik. Ezt ebben az esetben nem puszta minőségigényből ajánljuk, hanem azért, mert rengeteg kudarcélményünk volt bevonásra tökéletesen alkalmatlan csokoládékkal, amiket „jó lesz ez is” alapon felolvasztottunk, majd sírva dobtuk félre a tragikus végtermékeket.

Annyi az egész, hogy gőz fölött felolvasztjuk a csokoládé 2/3-ad részét, méghozzá úgy, hogy a csokoládés tál ne érjen a vízhez, a víz pedig lassan zubogjon, ne túl csendesen, de ne is nagyon vadul. A maradék csokoládét apró darabokra törjük.

Szép is, és nagyon finom

Forrás: Ács Bori

Mikor a csokoládé felolvadt, belekeverjük a félretett adag csokoládét, és kevergetjük, míg el nem olvad. Ekkor lesz tökéletes a hőmérséklet, ezért azonnal el kell kezdeni a cukor mártogatását. A legegyszerűbb egy villával dolgozni: a cukrokat ráfektetni, majd a csokiba mártani, ezután kiemelni, az edény oldalán finoman lehúzni a fölösleget, és sütőpapíros tálcán hagyni dermedni. 

A csomagolás

Reméljük olvasóink között is vannak olyan bolondok, akik tavaly eltették az alig használt, enyhén gyűrött csomagolópapírokat, amik a karácsonyi ajándékdömping után megmaradtak.

Marcipán, zselé, kókusz

Forrás: Ács Bori

Ha nem, bármilyen karácsonyi csomagolópapír, maradék kreppapír megteszi. Kis téglalapokat kell vágni belőle, majd a cukrot a közepére tenni , hosszában ráhajtani és a két végén ellentétes irányban csavarni rajta egyet.

Ajánlat
Ajánlat