A Vörösmarty tér riválisai

bazilika díszkivilágítás éjszakai felvétel ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA díszkivilágítás éjszakai felvétel ÉPÜLET épületfotó FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS FOTÓTECHNIKA FOTÓTÉMA Budapest, 2011. november 27.
Karácsonyi fények égnek a Sze
Karácsonyi fények égnek a Szent István-bazilika előtt, ahol 2017. november 24-én megnyitotta kapuit az adventi vásár.
Vágólapra másolva!
Amikor a bécsi kereskedők 1296-ban megrendezték az első karácsonyi vásárukat, még nem sejthették, hogy egy évezredes hagyomány alapjait fektetik le. Pedig pontosan ez történt: a bécsi adventi piac a mai napig turisták százezreit csalogatja decemberenként a császárvárosba. Persze ma már nem kell az osztrák fővárosig szaladnunk, ha karácsonyi hangulatba akarjuk ringatni magunkat, hisz Budapest tereit is rég belakták az évről-évre szaporodó ünnepi vásárok.
Vágólapra másolva!

Népszerűségük érthető, főleg a zsúfolt, steril plázákhoz képest. Egész más a karácsonyi vásárok forgatagában alámerülni, mint pánikhangulatban róni a bevásárlóközpontok üzletsorait – hiába duruzsol közben a rádióból a Jingle Bells. Kicsit olyan ez, mintha nagymamánk bejglijét vetnénk össze a boltban kaphatóval. Lehet, hogy az összetevők egyeznek, de valahogy pont az az ismerős, ünnepi íz hiányzik belőle.

Szóval forralt borra és kézműves portékákra fel! Következzenek a kihagyhatatlan karácsonyi vásárok a fővárosban és környékén.

A karácsonyi vásárok Ferrarija

Ha azt mondom, Vörösmarty tér, azt mondod, karácsony. A budapesti adventi vásárok Ferrariját, gondolom, senkinek sem kell bemutatni, de azért mégsem mehetünk el mellette szó nélkül. Több, mint tizenöt évvel ezelőtt indult, de sokan már most a bécsi vásárokhoz hasonlítják. Mondjuk az árakat sem egészen a magyar pénztárcákhoz szabták, de hát a Vörösmarty térre nem is feltétlenül nagybevásárlást tartani megy ki az ember.

A karácsonyi vásárok Ferrarija Forrás: MTI/Mohai Balázs

Viszont gőzölgő bögrével a kezünkben nézelődni a fényárban úszó kunyhók között, miközben a tér sarkán felállított színpadon élőben szól a jazz vagy a népzene – na, ezt hívják karácsonyi életérzésnek. A hangulatot még az sem tudja elrontani, hogy nagyjából ugyanazok az árusok térnek vissza évről-évre, így a rutinos bámészkodókat aligha érheti meglepetés.

A Vörösmarty tér riválisai

A Vörösmarty térnek komoly riválisai lettek az évek során, így a fővárosban ma már több tucat kisebb-nagyobb karácsonyi vásár közül válogathatunk. Aki például túl zsúfoltnak érzi a Váci utca torkolatánál hömpölygő karácsonyi kavalkádot, az átsétálhat a kissé szellősebb Szent István térre, ahol egyelőre még nem kell kétes kimenetelű közelharcot folytatnia egy-egy kürtőskalácsért vagy maréknyi sült gesztenyéért.

További vonzerőt jelenthet a szerény méretű jégpálya, amin a gyerekek kerülgethetik a tér közepén felállított monumentális karácsonyfát. Az V. kerületi vásár egyébként látványban a legerősebb. A Bazilika már önmagában sem éppen kisstílű háttér, ám a szervezők ezt esténként még a homlokzaton megelevenedő impozáns fényfestményekkel is megspékelik – mellettük akár egy IMAX-vászon is elbújhatna.

A Bazilika már önmagában sem éppen kisstílű háttér Forrás: MTI/Soós Lajos

Megér egy apró kiruccanást Szentendre is

Persze az sem marad vásár nélkül, aki szerényebb léptékre és intimebb hangulatra vágyik. Érdemes ellátogatni például az utóbbi években megújult Palotanegyedbe, mely decemberre szintén karácsonyi díszbe öltözik. A Kálvin tér és a Szabó Ervin Könyvtár között húzódó vásáron még az ínyencek is megtalálhatják számításaikat. A forralt boron túl olykor olyan gasztronómiai különlegességek is kaphatók, mint a forralt sör. Mondanom sem kell, hogy kézműves. Mi más volna, mikor erről a környékről nőtte ki magát a magyar házi söröket népszerűvé tevő Főzdefeszt?

Bőven megér egy apró kiruccanást Szentendre is. A Duna parti település macskaköves utcái ugyan egész évben roppant festőiek, de ilyenkor már-már émelyítően hangulatossá válnak. Mintha csak egy karácsonyi képeslap idilli, varázslatos világában találnánk magunkat, ahogy a bódésorok között sétálgatunk. Ha pedig képzőművészeti ajándékra hajtunk, a legjobb helyen járunk. Mivel igazi művészkolóniáról van szó, a szokásos portékákon túl, a helyi alkotók festményei, rajzai és szobrai közt is alaposan körbenézhetünk.

Szentendre intim főtere karácsonykor Forrás: Origo

Dizájnban maradva

Az iparművészet hazai fellegvárai is rendeznek karácsonyi vásárokat, ahol ízelítőt kaphatunk a legújabb trendekből. Igaz, ezek csak pár napig tartanak, nem pedig egész decemberben, ám annál tartalmasabbak. A legnagyobb hagyományokkal a műfajban a Kreatimm bír, amit december 10 és 11-e között immár 15-dik alkalommal rendeznek meg. Idén mintegy 150 tervezőt várnak az Iparművészeti Múzeum aulájába: a gyönyörű, szecessziós térben sűrűsödő kreativitás láttán még az azt megálmodó Lechner Ödön is elismerően bólogatna.

Az egész évben hömpölygő WAMP is decemberre jön csak igazán lendületbe. A kiállítók létszáma ilyenkor megduplázódik, hiszen a karácsonyi vásáron csaknem 200 designer vesz részt. A karácsonyi WAMP hagyományosan december első három vasárnapján jelentkezik a Millenáris Parkból. Az árak nem túl barátiak, de ez hozzátartozik az ötletes és trendi ajándékok földi paradicsomához.

Egyedi tervezésű ruha, menő ékszer, vagy épp színváltós bögre – egyre megy. Az a dizájntermék, ami a WAMP-on nem kapható, gyakorlatilag nem is létezik. A multikulturális közeghez ráadásul fúziós konyha dukál: a büfében Segal Viktor mesterszakács vezényletével gondolják újra a hagyományos téli fogásokat.

Az Ajándék Terminál elnevezésű karácsonyi kiállítás és vásár a budapesti Design Terminálban Forrás: MTI/Soós Lajos

Érdemes ellátogatni az Ajándék Terminálba is, amit 2010 decembere óta rendeznek meg a Design Terminál Erzsébet téri bázisán. A kiállítással egybekötött vásár nem titkolt célja, hogy közelebb hozza a magyar tervezők munkáit a tömegcikkekre ráunt közönség számára.

Bálterem és Mikulásgyár

A karácsonyi börzék önálló válfaját képviselik azok a vásárok, amelyek egyszerűen fogják magukat, és beköltöznek egy-egy kastélyba. Az impozáns enteriőrök és belsőudvarok sajátos atmoszférát teremtenek, ahol mi magunk is főúri méltósággal közlekedhetünk az egyes standok között. Na de merre vegyük az irányt, ha arisztokratikus környezetben szeretnénk az ünnepekre hangolódni?

Az Iparművészeti Múzeumhoz tartozó Nagytétényi kastély például kiváló célpont lehet erre a célra. A nemrég felújított barokk épület már önmagában is érdemes a figyelemre. A kézműves vásár mellett ráadásul nagyszabású karácsonyfa-kiállítást is rendeznek, ahol jeles iparművészektől leshetjük el a legfrissebb és legdörzsöltebb fenyődíszítési trükköket.

December 13-án és 14-én, egyetlen hétvége erejéig a gödöllői Grassalkovich-kastélyba is beköltöznek a karácsonyi árusok. A vásárra minden évben a 18. századi palota egyedülálló pálmaházában kerül sor, ahol a mediterrán növényzet ilyenkor átadja helyét az örökzöldeknek. De advent idején a Vajdahunyad vára, illetve a Székesfehérvári Püspöki Palota belsőudvarában is karácsonyi piac és változatos kulturális programok várják a látogatókat.

A karácsonyi vásárok sokfélék, de legyen szó klasszikusról vagy dizájnról, köztéri helyszínekről vagy barokk kastélyról, a rendezvények egyik legfontosabb eleme a jótékonyság. Szinte minden vásáron van erre lehetőségünk, és persze a teljes adventi időszakban ott áll a nagyszabású Mikulásgyár is a Műcsarnok mögött, ahol 15 éve gyűjtik az adományokat a rászorulók számára.