Így karácsonyoztunk régen

karácsony vintage
Vágólapra másolva!
Kevés hálásabb téma létezik a karácsonynál. Hiszen ebben az ünnepben egyszerűen minden megvan, amiről egy fotós álmodhat. Látványelemnek eleve ott a felcicomázott fenyő, az ünnepi fények és – ideális esetben – a szállingózó hópelyhek. Aztán erre jönnek még az örömtől kipirult arcok, az ajándékozás felfokozott izgalmai és egy csipetnyi varázslat.
Vágólapra másolva!

Ma már a világ legtermészetesebb dolga, hogy mindenki elkészíti okostelefonján a maga privát kis fényképalbumát. Sőt, abban sincs semmi meglepő, hogy szenteste karácsonyi szelfik árasztják el a közösségi oldalakat. Ám az ünnepi kattintgatást nem a digitális forradalom hozta divatba: a karácsonyi életkép már a fényképezés feltalálása óta slágertémának számít.

Ma már a világ legtermészetesebb dolga, hogy mindenki elkészíti a maga privát kis fényképalbumát Forrás: flickr/Andrew Feil

Ha szeretnél ünnepváró hangulatba kerülni, nincs jobb módszer a vintage fotók nézegetésénél. A fekete-fehér örvény garantáltan beszippant, és egy szempillantás alatt a legsziruposabb karácsonyi nosztalgiába ránt. Mintha csak nagymamánk bejglijét dugnák az orrunk alá, vagy váratlanul megszólalna az a bizonyos gyerekkori csengőszó, jelezve a Jézuska, no meg az ajándékok érkezését.

A várakozás napjai

Lassan már a kirakat is a múlté Forrás: Pinterest

Persze az ünnepekbe nem lehet csak úgy fejest ugrani, nagyon fontos a készülődés időszaka is. A lelki ráhangolódás mellett ráadásul a logisztikai feladatok is ott tornyosulnak felettünk.

Nincs ez másképp a gyerekeknél sem: nekik például ilyentájt kell kitalálniuk, milyen ajándékokat szeretnének a fa alatt látni. Ilyen volumenű, sorsfordító döntéseket márpedig nem lehet a véletlenre bízni: nagyfokú körültekintést és elmélyült kutatómunkát igényelnek.

És hol máshol zajlana ez a tudományos tevékenység, mint a játékboltok kirakata előtt? Ami tehát a felületes szemlélő számára egyszerű bambulásnak, nyálcsorgatásnak, netán szemérmetlen stírölésnek tűnik, az valójában az emberi összpontosítás egyik csúcsteljesítményét jelenti.

Hogy maga ez a műfaj mennyire keveset változott a múlt század folyamán, ékesen bizonyítják a témában készült régi fotók is. A sóvárgás és vágyakozás érzését képtelenség ennél letisztultabb kompozícióba sűríteni.

Hurrá, karácsony!

Aztán egyszer csak beköszönt az ünnep, és a feszült várakozás átadja helyét a kirobbanó érzelmeknek. Együtt a család, az asztalok roskadásig rakva finomságokkal, a fenyő ragyog, a gyerekek pedig épp elszánt kísérletet tesznek az ajándékfelbontás gyorsasági világcsúcsának megdöntésére. Mivel a drámai tetőpontról van szó, a fotósnak itt viszonylag könnyű a dolga.

Az ünnepi lázban égő gyerekek futószalagon szállítják a cukibbnál cukibb pillanatokat. Hol a karácsonyfát nézik hatalmas szülinapi tortának, amin el kell fújni a gyertyákat annak rendje s módja szerint, hol pedig már távoli, vadregényes tájakon járnak, ahova újdonsült játékaik röpítették őket.

Csillagok karácsonya

Karácsonyfa Elvis árnyékában Forrás: Pinterest

Az ünnepnek tehát a gyerekek a legnagyobb sztárjai, de azért az igazi hírességekről sem szabad megfeledkeznünk, akikből ilyenkor szintén előbújik a kisgyerek. Elvis például akkora önelégült mosollyal pózol a fenyő előtt, mintha épp most értesült volna róla, hogy csak az ő dalai szerepelnek a slágerlista első 100 helyén. Az örömnek persze lehet némi köze az előtte tornyosuló ajándékpiramishoz is, ami akkorára sikerült, hogy kis híján ki takarja a királyt a képről.

Persze a Beatles sem maradhatott ki a buliból: a tejfölös képű Lennonék még az ikonikus gombafrizurával hülyéskednek a tűlevelek között, más hírességeknél pedig a család is felbukkan a képeken, leleplezve az eltérő ünnepi szokásokat: F. Scott Fitzeraldék például kissé merev körtánccal ünneplik a karácsonyt, míg Chaplinék teljes odaadással feledkeznek bele a családfő önéletrajzának legkülönfélébb nyelvű kiadásaiba, ami épp karácsonyra időzítve jelent meg.

Santa akcióban

Vajon mit rejt a Télapó puttonya? Forrás: Pinterest

Bár mifelénk a Mikulás karácsonykor már rég a jól megérdemelt pihenőjét tölti, az angolszász országokban csak ekkor lendül igazán akcióba. A rénszarvasok húzta repülő szán azonban olykor meghibásodik, és Santa Claus ilyenkor motorra pattan, sőt, ha a szükség úgy hozza, még a New York-i metróra is ráfanyalodik.

Nincs kecmec, az ajándékoknak időben kell landolniuk a tűzhely fölé akasztott zoknikban, különben a gyerekek roppant csalódottak lesznek. Persze a munkával járó stressznek megvannak a maga következményei, így még egy hivatásos Télapó életében is adódhatnak nem várt fennakadások.

Álljon itt intő példaként annak a 70-es években aktív clevelandi Mikulásnak az esete, akit azért vitt be a rendőrség, mert zaklatta a gyanútlan járókelőket.

Fél évszázad Wagneréknél

43 közös karácsony Forrás: Pinterest

A karácsonyi vintage fotókkal tehát bármeddig el lehetne nosztalgiázgatni, ám nem mindig csak a tömény cukiságot találhatjuk meg bennük. Néhány éve például előkerült egy egészen megrendítő fényképsorozat, ami egy német polgári házaspár karácsonyát ábrázolja – 43 éven keresztül A fotókat maga a férj, bizonyos Richard Wagner készítette, aki 1900-ban vásárolta első Kodak fényképezőgépét.

A sorozat egyfelől kivételes kordokumentum, mely egy nappaliból nézve többet mutat be a viharos 20. század első feléről, mint számos történelemkönyv. A képek ugyanakkor jóval többek ennél: szívszorítóan gyönyörű lenyomatai egy közös életútnak, ami az ínségben és az öregségben is képes megőrizni a karácsony legfontosabb összetevőit, a szeretetet és a boldogságot. A sorozat bővebb változata itt tekinthető meg.