Karácsonykor gyakoribb a levertség, mint gondolnánk

karácsonyi depresszió
Vágólapra másolva!
Sokan vannak, akiknek a karácsonyi készülődés és maga az ünnep minden, csak nem boldogság és öröm. Mélyebben megvizsgálva a kérdést, az ünnepek nagyon sok szomorúságot is okozhatnak, sőt a felszín alatt már hónapok óta mocorgó depresszió kitörési pontja lehet éppen a karácsony.
Vágólapra másolva!

Az év végi ünnepek környékén jelentkező rosszkedv, levertség sokkal gyakoribb, mint gondolnánk. Annak ellenére, hogy a karácsonnyal kapcsolatban a közhangulat pozitív és sokan örömtelinek élik meg az ünnepeket, mégis vannak, akik rosszul érzik magukat ebben az időszakban. Ez összefügg a készülődéssel, és a kötelező vásárlásokkal együttjáró fokozott stresszel - ráadásul a hideg időben kevesebb fizikai aktivitást is végzünk, és ebben az érzelmileg is intenzív időszakban könnyebben robbannak a mélyben lappangó negatív energiák.

Akit ez az általános ünnepek környéki szomorúság, levertség érint meg, egy kis odafigyeléssel átlendülhet ezeken az érzéseken.

Szezonális depresszió

Évről-évre visszatérően előfordul Önnel, hogy a téli hónapokban indokolatlanul nagyon rosszkedvűnek, levertnek, kiégettnek érzi magát? Amennyiben ez így van és úgy érzi ez már több egy elhúzódó rosszkedvnél, előfordulhat, hogy szezonális depresszióban szenved. Erről itt olvashat bővebben.

Visszatekintés a múltba

Minden egyes alkalommal mikor megcsap valakit a depresszió, nyomot hagy a lelkében. Gondoljuk át hogyan éltük át az ünnepeket korábban, milyen emlékek bukkanak föl. Lehet, hogy vannak visszatérő dolgok, emberek, helyszínek, szagok, gondolatok, amelyek megnehezítik ennek az időszaknak az örömteli átélését. Próbáljuk meg elkerülni, hogy hasonló helyzetbe kerüljünk, mint korábban, de már az is segíthet, ha tudatosítjuk magunkban, hogy ezek nem új érzések, hanem a múlt árnyai.

Írjuk ki magunkból!

Írjuk le, hogy érezzük magunkat, mikor rossz kedvünk van, milyen, amikor jön ez a kellemetlen érzés az ünnepek környékén. Sok embernek segít, ha papírra veti a gondolatait, a legmélyebb érzéseit. Ettől csökken a szorongás, a rosszkedv. Szánjunk rá három napon keresztül napi 15 percet az írásra. Közben próbáljunk válaszolni olyan kérdésekre, hogy vajon miért érezzük magunkat levertnek? Miért pont az ünnepek környékén érnek utol ezek az érzések? Mi lenne az, ami boldoggá tenne bennünket?

Forrás: digitaldetox.org

Tegyük félre az alkoholt!

A karácsonyi és év végi ünneplés sok helyen együtt jár az alkoholfogyasztással. A szociális hatások különösen erősen jönnek elő az év végi munkahelyi bulikon. Ha egyébként is rossz periódusban vagyunk, inkább ne engedjünk a csábításnak. Az alkohol a közhiedelemmel ellentétben ugyanis fokozza a rosszkedvet.

Ajándékozási őrület

Nem az a lényeg, milyen ajándékot ad a szeretteinek, hanem maga a gesztus. Nemcsak boltban vásárolt, drága holmikat lehet ajándékozni. Kedves családtagnak vagy egy közeli barátnak például írhatunk egy levelet, amelyben elmondjuk miért fontos ő nekünk, milyen nagyszerű ember. Vagy adjunk egy „ajándékutalványt”, mellyel egy közös programra invitáljuk az új évben.

Találjunk ki, és vezessünk be új szokásokat!

Ha valami miatt nem tudjuk az ünnepeket a megszokott módon ünnepelni, ne essünk kétségbe. Egy nagy veszteség után nehéz lehet pótolni azt, aki a karácsony szíve-lelke volt számunkra. Ha valaki minden évben például az anyukájával ünnepelte a karácsonyt, aki közben meghalt, nagyon nehéz lehet kitölteni ezt az űrt. Tervezzünk előre, és ha úgy érezzük, megterhelő lenne a magány, keressünk társaságot.

Családi feszültségek szakítópróbája

Az is nagyon nehéz, ha különleges elvárásokkal indulunk az ünnepeknek, majd pedig csalódottak vagyunk, ha mégsem úgy alakulnak a dolgok, ahogy elképzeltük. Gyakori, hogy a családi problémák ilyenkor intezívebben jönnek elő. A családon belüli feszültségek valószínűleg egész évben ott voltak, de nem voltak annyira feltűnőek, mint ebben az időszakban, amikor magasabbra tesszük a lécet, az elvárásainkat.

Telefonáljunk!

Lehet, hogy nem tudunk mindenkit meglátogatni, akit szeretnénk. Többet gondolunk ilyenkor régen látott barátainkra is. Hívjuk fel őket telefonon!

Kerüljük az energiavámpírokat

Kik is ők? Bárki lehet a családból: a drámakirálynő, a hibáztató, a kritikus vagy a túlérzékeny. Viselkedésükkel, sztorijaikkal leszívják az ember energiáit. Igyekezzen inkább a pozitív emberek társaságát keresni. Nagyobb összejövetelen helyezkedjünk úgy, hogy ne melléjük kerüljünk. Ne felejtsük el, hogy nem kell mindenkinek a kedvében járni. Bármikor lehet nemet mondani, és ha valami gond van, azt is nyugodtan meg lehet mondani, hiszen nem feltétlenül gondolatolvasó, akivel beszélgetünk.

Hogyan mondjuk meg, hogy nem a szüleinknél töltjük az ünnepeket?

Minél hamarabb és minél kevesebb magyarázattal egyszerűen csak mondjuk meg nekik. A legjobb, ha mindenki időben tisztában van vele, mire készüljön.

Ne égesse a kanócot mindkét végén

Jusson idő a pihenésre, a relaxációra is. Tanuljunk meg olyan légzőgyakorlatokat, melyek segítenek elcsendesedni, és alkalmazzuk őket napi szinten. Kezdetnek üljünk le egy csendes sarokban, és vegyünk mély lélegzetet, csukjuk be a szemünket, és gondoljunk valami megnyugtatóra - tengerpartra, vízesésre vagy bármire, ami segít kikapcsolni.

Testedzés

A hideg ellenére is jót tesz a testnek és a léleknek, ha kimegyünk a szabadba. Még az a kevés napsütés is jó, ami ilyenkor ér, a friss levegőről és a testmozgásról nem is beszélve. A testedzés során endorfin szabadul fel a testben, ami természetes antidepresszánsként is funkcionál.

Adakozzunk

Bár nem csak ilyenkor tehetjük meg, de ha egész évben nem jutott eszünkbe ilyesmi, itt az ideje, hogy önzetlenül tegyünk valamit a rászorulókért. Ez nem csak pénzadomány formájában lehetséges! Talán az Ön környezetében is van valaki, aki segítségre szorul. Fel lehet keresni egy segélyszervezetet is, sok helyen ilyenkor is elkél a segítő kéz. Az önkéntesség, az önzetlenség már önmagában is jobb emberré tesz. Ugyanakkor, ha valamilyen szervezeten keresztül önkénteskedünk, új kapcsolatokat, barátokat is szerezhetünk.

Fotó: Polyak Attila - Origo

Az orvosilag diagnosztizált depresszióval küzdő betegeknek orvosi segítségre lehet szükségük!