Így varázsolhat karácsonyi hangulatot a munkahelyén

karácsony iroda
Businessman wearing antler headband in office.
Vágólapra másolva!
A karácsony előtti időszakot a legtöbben a munkahelyükön töltik, sőt, sokaknak még december 24-e, szenteste délelőttje, délutánja is munkával telik. Az év végi hajrában, amikor a legjobban szorítanak a határidők, nehéz ráhangolódni az ünnepre. Mindegy, hogy kisebb cégnél vagy multinál dolgozik, fogjanak össze a kollégákkal és díszítsék fel az irodát, asztalokat, ajtókat, ablakokat, hogy a munkával töltött órák alatt legalább lélekben felkészülhessenek az ünnepekre!
Vágólapra másolva!

Karácsonyi ünnepváró hangulatot egy pici feldíszített fenyő vagy gallyak is hozhatnak. Vigyék be otthonról a lecserélésre váró díszeket, és akasszák az ágakra, a fényekről pedig egy-két rövidebb égősorral gondoskodhatnak. A kreatívabbak maguk is készíthetnek díszeket, akár kidobásra váró papírból vagy gemkapocsból. Az adventi koszorú vagy az iroda ajtajára akasztott díszítés szintén segít a hangolódásban. Ha az asztalán egész évben ott kornyadozik egy cserepesvirág, akkor épp ideje, hogy meglocsolja és például girlandokkal azt is ünnepi köntösbe öltöztetheti.

Forrás: Image Source/Image Source/Carsten Sander/Carsten Sander

Az ablakokra – ha a munkáltató engedi -¬ színes ablakmatricákat ragaszthatnak. A kreatívabbak maguk is készíthetik, hósprayvel és sablonokkal. Ahhoz, hogy az ünnep fénye a munkahelyén is ragyogjon, elég lehet egy világító ablakdísz is, aminek előnye, hogy a rögzítésükhöz használt kis öntapadós tappancsok nyom nélkül eltüntethetők, nem kell az ünnepek után ablakpucolás miatt korábban bemenni. A boltokban többek között angyalkát, mikulást, rénszarvast, hópelyhet és csillagot is kapni.

A faliújságot személyesebbé tehetjük, ha nem csak az internetről nyomtatunk karácsonyi képeket, hanem az otthoni fiókokat feltúrva, régi képeslapokkal dekoráljuk inkább. Felakaszthatnak egy közös adventi naptárat is, amibe csoki helyett különböző kedves, a kollégáknak szóló üzeneteket rejthetnek. Reggelente aztán együtt nyithatják ki az ablakokat és így valószínűleg mindenkinek jobban indul majd egy-egy téli, álmos reggel.

Ha elég kreatív és tettre kész a kollektíva, készíthetnek együtt téli díszeket. Leveleket préseljenek le, lakkal vagy dekupázs ragasztóval tartósítsák, majd fújják be műhóval. Fűzzenek belőlük füzéreket és lógassák le a plafonról. Ha csipkebogyót is füznek a füzérre, még hangulatosabb lesz!

Az illatokról, ha épp karácsonyi mécsest nem tudnak a tűzvédelmi szabályok miatt gyújtani, akkor a radiátorokra tett narancskarikák, masnival összetekert fahéjrudak vagy a párologtatóba csepegtetett szegfűszeges, fűszeres illóolajok gondoskodhatnak.

Forrás: Science Photo Library/CAIA IMAGE/SCIENCE PHOTO LIBRARY/Caia Image/Science Photo Library

Ha nem zavarja a kollégákat a munkában, és senkinek nincs kifogása ellene, akkor hallgathatnak a számítógépen karácsonyi dalokat is, persze, nyilván nem egész nap. Ezzel azonban vigyázzunk, hogy december 24-re ne utáljuk meg nagyon a Jingle Bellst és a Kiskarácsony, nagykarácsonyt.

A fogyókúrát most éppen mellőző kollégákkal egy kis ebéd utáni sütizés sem árthat. Az önként jelentkezők akár feloszthatják egymás között, hogy melyik nap ki viszi az édességet, persze beugorhatnak egy-egy cukrászdába is utánpótlásért. A nassolás célja – a csapatszellem fejlesztése és az emberek összekovácsolódása mellett - lehet például a legjobb karácsonyi sütik megtalálása. Így nemcsak új finomságokat kóstolhat, hanem az igazán ízletes csemegéknek a kipróbált, bevált receptjeit is megszerezheti, hogy aztán karácsonykor elkápráztathassa a családját a süteményekkel.