Vonjuk be a gyerekeket is az ünnepi készülődésbe!

mézeskalács gyerekek karácsonyi készülődés
Kids making cookies
Vágólapra másolva!
Attól, hogy a gyerekünk még hisz a karácsonyi csodában, még nem kell őt kizárni a karácsonyi előkészületekből. Sőt, sokkal meghittebb lesz az ünnep, ha együtt készülődnek az angyalka fogadására, már ami a lakás díszítését illeti.  Az ünnepre hangolódásnak számos fázisát együtt tudja végezni a család.
Vágólapra másolva!

A karácsonyfa kiválasztása

Az ünnepi dekoráció létrehozásának első lépése a legtöbb helyen a fenyőfa beszerzése. Sok családban már a karácsonyfa is meglepetésként érkezik. A faválasztást azonban egy egyszerű mesével családi programmá alakíthatjuk. Attól függően, mennyi mindenbe szeretnénk a kisebbeket is bevonni, mondhatjuk azt, hogy ha a család szépen feldíszíti a karácsonyfát, akkor az angyalka annak nagyon fog örülni és sok ajándékot hoz majd a fa alá. De mesélhetjük azt is, hogy csak a fát vásárolják meg az emberek (ehhez érdemes ragaszkodni, hiszen a gyerekek is látják a sok utcai árust), és az angyalka díszíti fel azt minden évben.

Forrás: Picture-Alliance/AFP/Hendrik Schmidt

Fadíszítés

Attól függően, a favásárlásnál milyen történettel állunk elő, ha azt meséltük, hogy a családnak kell szépen feldíszítenie a fát, akkor abba a gyerekeket is be tudjuk vonni. Már egy óvodás is ügyesen bánik a gömbökkel, szívesen adogatja azokat - figyeljünk azért oda, hogy csak olyan díszt adjunk a kezébe, amely nem törékeny, nem éles és nincsenek rajta apró részek, amelyeket lenyelhet. A kisiskolások már bátran fel is aggathatják a díszeket. Ehhez beszéljük meg előre a koncepciót, hogy ne kelljen minden egyes díszt a végén átrendezni.

Forrás: AFP/Caia Image/Science Photo Library

Díszek készítése

Annak érdekében, hogy időnként megújítsuk a karácsonyfánkat, érdemes időről időre új díszeket vásárolni, vagy akár készíteni. Az ügyes kis gyerekkezek segítségével pillanatok alatt új díszeket készíthetünk. A legegyszerűbb ehhez a szódabikarbónás tészta. Két egység szódabikarbónát keverjünk össze egy egység étkezési keményítővel és 1,25 egység vízzel. A keveréket kezdjük el melegíteni folyamatos kavargatás mellett. Először bugyogni fog, majd sűrűsödni, míg krumplipüré-szerű tésztát nem kapunk. Ezt azonnal bele kell tölteni egy zsákban, amiben hagyjuk kihűlni, mert a massza levegőn gyorsan szárad. Hideg állapotban ugyanúgy formázható, mint például a mézeskalács. Sütiformákkal alakítsuk ki a díszeket és a tetején szúrjuk át. Hagyjuk a levegőn megszáradni. Csillogó fehér díszeket kapunk így, de ha szeretnénk, be is festhetjük - együtt.

Forrás: AFP/Cultura Creative//Tim Macpherson

Süteménysütés

Gyerekekkel a karácsonyi készülődés egyik nélkülözhetetlen velejárója a mézeskalács-sütés. Itt ugyanis több fázisban is szükség van a szorgos kezekre. A nagyobbak segíthetnek a tészta összeállításában és kinyújtásában is, míg a kisebbek kedvenc tevékenysége lehet a szaggatás. Bármilyen mintát választhatunk, a boltokban sokféle kapható. Inkább műanyagot vegyünk, mint fémet, mert az kevésbé éles, ha véletlenül a rossz oldalával helyezi le a gyerekünk és a vékonyabb részébe tenyerel bele.

A másik kedvenc, a mézeskalács kidíszítése. Ehhez készíthetünk saját cukormázat, de a boltban is kapható többféle színben. Csak meg kell fogni a tubust, mint egy tollat, és máris lehet dekorálni. A házi cukormázzal vigyázzunk, mert rendkívül édes, így ne hagyjuk, hogy az egész tésztát cukormázba borítsák a gyerekek. A kicsik szeretnek összevissza pingálni, míg a nagyok már kész műalkotásokat tudnak készíteni - ne felejtsük el megdícsérni őket!

Forrás: AFP/Image Source/Bjarte Rettedal/Bjarte Rettedal

Asztaldíszek

Néhány mécsesből, befőttesüvegből vagy pohárból mutatós asztaldíszeket készíthetünk a gyerekekkel. Már az ünnepek előtti napokban érdemes beütemezni, mikor mit fogunk elkészíteni. A kisiskolások téli szünete már napokkal karácsony előtt elkezdődik, ilyenkor általában már az ovisok is otthon maradnak.

A dekorálás, díszek készítése során semmiképp se hagyjuk magukra a gyerekeket, ne ilyenkor akarjuk a lakást is kitakarítani. Legyen ez közös, családi program, amellyel együtt készülünk a Szentestére.
Az egyetlen dolog, amibe ne vonjuk be a gyerekeket, az az ajándékvásárlás és a csomagolás, kártyák megírása. Hadd higgyenek minél tovább az angyalkában, aki a fa alá teszi a meglepetéseket.

Forrás: AFP/Cultura Creative/Judith Haeusler