Készítsen ehető ajándékot karácsonyra!

karácsonyi recept
Vágólapra másolva!
Még pár hét, és itt a karácsony. Sokan már ilyenkor megveszik az ajándékokat, mások mindent az utolsó percre hagynak. Akinek nincs ötlete, mivel lepje meg a gasztronómiát kedvelő szeretteit, készítsen saját kezűleg ajándékot. Az alábbi összeállítás az édesszájúaknak, a nehezebb ételekért rajongóknak kedvez, és azoknak is, akik szeretik a finom italokat.
Vágólapra másolva!

Fűszermalom

Gyorsan és könnyen elkészíthető, nem túl drága ajándék, különösen a húsételek, grillezés kedvelőit érdemes vele megajándékozni.

Hozzávalók :

egy borsőrlő
házilag előállított fűszerkeverék

Fűszerkeverék sültekhez:

2,5 dkg szemes feketebors
5 dkg édeskömény mag
5 dkg koriandermag
5 dkg római kömény
2 evőkanál mustármag
2 evőkanál szárított, összetört chili

A fűszereket összekeverjük, és a borsőrlőbe töltjük. Így frissen darálható a húsokra, halakra, sütés vagy grillezés előtt, de akár currykbe is használható.

Hagymachutney

Nagyon olcsón elkészíthető angol recept, amely a BBC Good Food oldaláról való. Főzés közben érdemes megkóstolni, és a cukor-ecet arányt a saját ízlésünknek megfelelően módosítani.

Hozzávalók

8 db felszeletelt közepes méretű lilahagyma
10 dkg kristálycukor
1 dl vörösborecet
1 dl száraz vörösbor
egy löttyintés gránátalma szirup (elhagyható)

Forrás: [origo]

A hagymát a cukorral kisebb serpenyőbe vagy lábosba teszem, lefedem, és közepes lángon addig főzöm, amíg megpuhul. Ez kb. 10-15 perc. Ekkor beleöntöm a bort és az ecetet és fedő nélkül addig főzöm, amíg a folyadék elpárolog, a hagyma alatti lé besűrűsödik és ragacsos lesz, mint egy sűrűbb, darabos lekvár Ekkor kerül bele a gránátalmaszirup is. Kihűtöm, és sterilizált üvegbe töltöm. Különösen sajtokhoz ajánlom, de salátákat is fel lehet vele dobni. Nagyon finom sült húsokhoz, kacsához, pulykához is, én kecskesült mellé készítettem el, és nagy sikere volt.
A vörösborecet helyettesíthető balzsamecettel is, aki pedig érdekesebb ízekre vágyik, tehet bele pár szem szegfűszeget, esetleg szegfűborsot, vagy akár egy csillagánizst.

Trüffelbonbon

egy rúd vanília
két szem kardamom
1.5 dl tejszín
20 dkg jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládé
3 dkg vaj
rumba áztatott aszalt meggy
egész törökmogyoró szemek
pirított mandulalapok
mogyorós krokant
kakaópor

Forrás: Zsuzsi foz

A tejet a behasított vaníliarúddal és a kardamomból kioperált pici magokkal felforralom és állni hagyom. A csokoládét gőz felett felolvasztom a vajjal, majd hozzászűröm a tejszínt. A keveréket egy lapos műanyag dobozba öntöm és a hűtőbe teszem, hogy megszilárduljon. A golyózást legalább két óra eltelte után kezdem. A csokimasszából diónyi adagokat hasítok ki kiskanállal, a tenyeremben golyót formázok belőle, megtöltöm a meggyel, mogyoróval, vagy amivel tetszik, beleforgatom a kiválasztott bevonatba, és muffinpapírba vagy alufóliába helyezve mehet vissza a hűtőbe, vagy az ajándékcsomagolásba. Fontos, hogy hideg helyen tároljuk, viszont fogyasztás előtt érdemes legalább fél órát szobahőmérsékleten tartani, hogy előjöjjön az íze. Már ha kibírjuk...

Narancslikőr

Aki ezzel a likőrrel szeretne megajándékozni valakit, gyorsan kezdjen neki az elkészítésének, mert elég hosszadalmas a gyümölcsös alkohol érlelési ideje.

3 narancs
1 narancs sárga héja
2 citrom
45 dkg cukor
1 dl víz
1 liter vodka

A cukrot a vízzel kb. 15 percig forralom, ha ez megvan, a lángról levéve beleöntöm a vodkát.

A narancsokat meghámozom, teljesen leszedem a fehér "burkát" is, és vékony karikákra szeletelem. A citromot ugyanígy készítem elő. Egy narancs héját - ebben se legyen fehér rész- vékony csíkokra vágom. (Célszerű bionarancsot használni, mert a héjat vegyszerezik.)

A gyümölcsöket és a héjat beleszórom a vodkás szirupba, és egy üvegtálban 10-12 napig lefedve érlelem, naponta felkeverem. Ha eltelt a megadott idő, sűrű szövésű szitán/gézen átszűröm, valamilyen szép üvegbe töltöm, légmentesen lezárom. Legalább egy hónapig- ez egy örökkévalóság!! - érlelem, de minél tovább, annál jobb.

Gyümölcsös-fűszeres pálinka

5 dl szilvapálinka
10-12 szem aszalt feketecseresznye
3-4 szem aszalt sárgabarack
3-4 szem egész szegfűszeg
3-4 kis darab durvára tört fahéjrúd

Egy szép üveg aljára begyömöszöljük az aszalványokat és rászórjuk a fűszereket, majd feltöltjük pálinkával. Fontos, hogy az üveg legyen teljesen száraz, víz ne kerüljön bele.
Az üveget lezárjuk, felrázzuk, majd fogyasztásig félretesszük, néha, ha eszünkbe jut, felrázzuk.
Férfiasabb változathoz egy három centis gyömbért és egy kis szárított chilit teszek bele a gyümölcs helyett, a fűszerek maradhatnak, de nem fontos. A felső légúti betegségek ellen is tökéletes.

Zsuzsi főz