Vágólapra másolva!
Az ünnepre hangolódást a dekoráció és a vásárlás mellett karácsonyi slágerekkel is segíthetjük. Most összeszedtünk 10 eladási listákat megdöntött dalt az elmúlt hetven évből!
Vágólapra másolva!

Karácsonykor, amikor összegyűlik a család, és kikapcsolják a tévét, előkerülnek a karácsonyi CD-k, lemezek vagy éppen az MP3-ak a számítógépről. Ha a hazai klasszikus karácsonyi dalokat unnák már, és esetleg az egyik videómegosztón szeretnének lejátszási listát készíteni a szentestére, akkor most segítségükre leszünk! Válogatásunk, rangsorolás nélkül öt külföldi, mára klasszikussá vált karácsonyi dalt tartalmaz. Reméljük mindenki talál kedvére valót a stílusban elég tág palettáról!

Forrás: melbournemum.com

Billy Mack - Christmas Is All Around

Az Igazából szerelem című film kihagyhatatlan a karácsonyi mozik sorából, de ugyanúgy kihagyhatatlan az egyik betétdala is. A kiöregedett sztár, Billy Mack (akit a filmben Bill Nighy angol színész alakít) egy karácsonyi slágerrel szeretné lenyomni a fiatal fiúbandát. Ennek érdekében pedig mindent be is vet: szexi lányok vonaglanak, mikulásjelmezben a klipben és egy rádióműrosban is botrányt kelt. A színészt, Bill Nighy-t egyébként 2004-ben ezért az alakításért legjobb férfi mellékszereplő kategóriában BAFTA-díjjal jutalmazták, az általa énekelt dal pedig azóta is az egyik legtöbbet játszott karácsonyi nóta!

Wham! - Last Christmas

A brit pop egyik mára klasszikussá vált karácsonyi alkotása a Wham! 1984-es Last Christmas című száma. Az eladási rekordokat döntögető, több évig vezető, karácsonyi slágernek a klipje is érdekes, többek között azért is, mert ez az utolsó felvétel, amin George Michael szakáll nélkül látható.

Robbie Williams és Nicole Kidman - Something Stupid

Az ezredforduló után, pontosan 2001-ben nagyot robbant a Something Stupid című szám Robbie Williams és Nicole Kidman előadásában. Az eredeti számot C. Carson Parks jegyzi, akik 1967-ben feleségével énekelte el. A dalt mégis Frank Sinatra és lánya, Nancy Sinatra tették híressé. A dal háttértörténete után egyből érthető, hogy miért is a hatvanas évekbe kalauzol el a az ezredforduló után készült verzió.

Bing Crosby - White Christmas

És a válogatásunkba bekerült legidősebb klasszikus az 1941-ben debütált White Christmas címet viselő dal, ami Bing Crosby szerzeménye. Becslések szerint több mint 50 millió eladást tudhat magáénak ez a nóta, ami a régi karácsonyok hangulatát eleveníti föl. A dal születéséről többféle történet kering, de az biztos, hogy a közönség először 1941 karácsonyán hallhatta a NBC rádió showjában. A dal 1942-ben elnyerte a legjobb eredeti dalnak járó Oscar szobrot, miután Egész évben farsang című filmben Bing Crosby duettben énekli a dalt Marjorie Reynolds színésznővel, akinek egyébként az énekhangját Martha Mears kölcsönzi.

Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You

1994-ben jelent meg Mariah Carey Merry Christmas című albumáról az első szám, ami az All I Want For Christmas Is You címet viseli. A dalt Carey és dalszerzőtársa Walter Afanasieff jegyzi. A dalt később rengetegen feldolgozták, felcsendül az Igazából szerelem című filmben is.

Coldplay - Christmas Lights

Az angol alternatív rockbanda is jegyez egy karácsonyi slágert, a Christmas Lights 2010-ben debütált. A szám szép helyezést ért el az amerikai Billboard listáján. Nemcsak a szám, de a különleges enteriőrű klip is csodálatos.

Paul McCartney - Wonderful Christmas Time

Paul McCartney 1979-es karácsonyi dala, a Wonderful Christmas Time, ami a rock és a szintipop stílusok között lavíroz zeneileg. A Beatles szerzője, Robert Rodriguez a következőt írta erről a számról: "Lehet szeretni vagy utálni, ugyanolyan erős reakciót vált ki, mint több más dal McCartney életműből."

Queen - A Winter's Tale

A Queen 1995-ös Made in Heaven című albumán található A Winter's Tale, szerzője Freddie Mercury. A szám azért is különleges, mert Freddie Mercury-nak ez az utolsó megírt dala, aminek szövegét állítólag a genfi tó partján ülve írta meg. A karácsonyi hangulatú dalt nem véletlenül időzítették 1995. december 20-ra. David Sinclair a Q magazin szerzője tömören összefoglalta a dalt: "Rövid összefoglalója az karácsonyi üdvözlőlapokon található szövegnek."

Elton John - Step Into Christmas

Elton John és Bernie Taupin jegyzi a Step Into Christmas című dalt, amit először 1973-ban Elton John egyedül adott elő. A szám sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy 1995-ben felújították a Caribou című albumra. Sőt ez a nóta 2009-ben is a kilencedik legtöbbet játszott karácsonyi dal volt Angliában.