Együtt jók vagyunk

Vágólapra másolva!
Bögre, csoki, üres kazetta - hosszú évekig ezek voltak a leggyakrabban felbukkanó ajándékok a karácsonyi osztályünnepségen. A kalapból húzás véletlenszerűsége és az összeghatár persze nem nagyon engedik kibontakozni a kreativitást, így lehet, hogy érdemes valami másban gondolkodni. Hisszük vagy nem, de egy osztály vagy egy munkahely együtt már egész sokra képes - most be is bizonyítjuk.
Vágólapra másolva!

Mondani mindent könnyebb, mint valamit ténylegesen véghezvinni, de ha jól körülnézünk, a jótékonysági felhívások záporában megtalálhatjuk azokat az utakat, amelyeken együtt elindulva komolyabb anyagi áldozat nélkül sokat tehetünk. Összeszedtük azokat a lehetőségeket, amelyeket egy osztály vagy egy cég dolgozói még a karácsonyi hajtásba is könnyen beiktathatnak.

Forrás: [origo]

Hozz egy zoknit!

Ahogy keményedik a tél, egyre fontosabbá válik a Menhely Alapítvány munkássága, megannyi kiszolgáltatott embernek jelentik ők az egyedüli kapcsolatot a külvilággal, s az egyetlen lehetőséget, hogy szűkös túlélőkészletüket bővítsék. A Hozz egy zoknit! aktuális akció is erre hívja fel a figyelmet: december 22-ig folyamatosan fogadják a beérkező zoknikat, amiket a karácsonyi ételosztás napján adnak át a rászorulóknak. Minden háztartásban tucatjával hevernek a mellőzhető zoknik, amik egy kopogó, fagyos éjszakán valakinek egy picivel több meleget hozhatnak, de a Menhely Alapítvány azt is kiemeli, a hajléktalanok lelkét külön melegíti, hogy a zoknit direkt nekik szánták, nem csak úgy véletlenül kerültek oda. Az akció részletei és a gyűjtőpontok a Menhely Alapítvány oldalán találhatók.

Mit kell tenni?
Összegyűjteni az adományba szánt zoknikat és eljuttatni a gyűjtőpontok valamelyikére.

Mennyibe kerül?
0-300 Ft

Árvagyerek-fa

Egy kávézóban leltünk rá az ötletre, de nagyszerűsége és egyszerűsége okán úgy gondoljuk, érdemes átvenni, és a közösségi ajándékozást akár a kalapos módszerrel vegyítve egy picit jobbá tenni. Az eredeti ötlet egy karácsonyfából indul ki, ahol a díszek egy-egy kívánságot hordoznak: mindegyiket egy árvaházban élő gyerek kérte a Jézuskától. Nekik ezektől az apróságoktól lenne kicsit szebb a család nélkül töltött ünnep. A vendégek választhatnak, s a megvalósított álmokat a kávézó személyzete juttatja el a gyermekotthonba. De miért is ne ajándékozhatná meg egymást így egy osztály, vagy miért ne állíthatna fel egy hasonló fát egy munkahely?

Mit kell tenni?
Felvenni a kapcsolatot egy gyermekotthonnal vagy nevelőotthonnal, annyi gyerektől kívánságot kérni, ahányan a cégből részt vesznek az ajándékozásban, majd a teljesített kívánságokat eljuttatni.

Mennyibe kerül?
1-2000 Ft gyerekenként

Örökbe?

Immár klasszikus ajándéknak számítanak a jelképes örökbefogadások, s minden évben egymásnak adják a kilincset a Fővárosi Állatkertben a nevelőszülők. Egy örökbe fogadott állat tökéletes kabalája, kis kedvence lehet egy évre bármely közösségnek, s szerencsére már számtalan lehetőségünk van erre. Az Állatkert mind közül a legismertebb, de válaszhatunk cápát a Tropicariumból is. Vagy egy lovat a lómenhelyként működő Zakuszka-tanyáról. Itt minimális összeghatárt sem jelölnek meg, sok kicsi sokra megy alapon a legkisebb adományért is hálásak. A lovat persze haza innen sem vihetjük, de bármikor lemehet az örökbefogadó egy kis simogatásra, s a kiválasztott kedvenc gondozásába is besegíthet. Remek alkalom egy osztálykirándulásra vagy munkahelyi csapatépítésre. Ha csimpánzra vágyunk, nevelhetünk virtuálisan azt is a Jane Goodall Intézet közvetítésével, ahol szintén egy évre lehetünk nevelőszülők. A csimpánzok afrikai menhelyeken élnek, és szerencsésnek mondhatják magukat, hogy megmenekültek az orvvadászok és illegális állatkereskedők karmai közül. Rengeteg lehetőség kínálkozik rászoruló gyerekek virtuális örökbefogadására is, ám ez hosszabb távú döntés, és havi kiadást jelent.

Mit kell tenni?
Kiválasztani az örökbe fogadandó állatot, és személyesen befizetni vagy átutalni az összegyűlt adományt.

Mennyibe kerül?
Az alsó határ általában 5000 Ft

Csomagküldés

Ha mégis bíbelődnénk kicsit a tárgyakkal és csomagokkal, összeállíthatunk közösen olyan pakkokat, amelyeket megfelelő irányba útnak indítva sokat könnyíthetünk egy család helyzetén. A Nagycsaládosok Országos Egyesületének Angyali Csomagküldő Szolgálata idén is összeköti a segítőket és a rászorulókat. Egy család, de akár egy osztály, munkahely nevében is jelentkezhetünk angyalkának, hogy a segítséget kérők levele alapján összeállítsuk segítő szeretetcsomagunkat. A NOE összeköti a szálakat, és megsúgja, a tartós élelmiszer, az édesség és a játék függetlenül a kéréstől minden családnak elkél. A Cipősdoboz-akció is hagymányosnak mondható, a Baptista Szeretetszolgálat idén az összegyűlt dobozokkal nehéz sorsú gyerekeket, valamint árvíz- és vörösiszap-károsultakat segít. Tavaly 20 300 ajándékokkal teli csomag gyűlt össze, idén pedig 30 000 a cél, úgyhogy nem árt, ha közösségi szinten is besegítünk.

Mit kell tenni?
Önállóan összeállítani a cipősdobozokat vagy a Nagycsaládosok Egyesületével felvenni a kapcsolatot, és bekérni a kívánságokat.

Mennyibe kerül?
1-2000 Ft fejenként

Persze ha mégis inkább ragaszkodnánk a jól bevált hagyományokhoz, akkor is van lehetőségünk segíteni. Elég, ha a szünet kezdetével funkcióját vesztett karácsonyfát megfogjuk és elvisszük egy környéken élő kisnyugdíjasnak, akinek erre már biztosan nem telik. Tapasztalatból mondhatjuk, komoly segítség ez is.