Add tovább!

Vágólapra másolva!
A félresikerült, nem kívánt karácsonyi meglepetések és az irodákba az ünnepeket megelőző hetekben futószalagon érkező céges ajándékok sorsa egyéni döntés kérdése. Lapulhatnak évekig egy fiókban, továbbvándorolhatnak egy ismerősnek, vagy éppen jótékony célt szolgálhatnak. Utánanéztünk, mit tehetünk egyénileg vagy közösségben a felesleges holmival.
Vágólapra másolva!

Természetesen az első és legkézenfekvőbb az értékesítőnél való csere, ha az ajándékozóval való viszonyunk megengedi, hogy együtt ellátogassunk az adott boltba, és nekünk jobban tetsző cikket válasszunk. Ennek részleteit már kiveséztük - de mi van akkor, ha ez az út nem járható? Az utóbbi években egyre elterjedtebb és népszerűbb megoldás az internetes aukciós házakban történő elárverezés, karácsony után szó szerint ellepik a nagyobb netes kereskedőoldalakat a nem kívánt ajándékok. Az ebay.com adatai szerint legnagyobb mennyiségben ruhaneműk kerülnek fel az oldalra, de találunk itt erotikus masszázsolajtól kezdve a ki sem nyitott csomagokig szinte mindent. Egyes adatok szerint az Egyesült Államokban a karácsonyra kapott ajándékok több mint fele újraajándékozásra vagy eladásra kerül az ünnepek után, a svédek pedig már karácsony este több mint tizenhat ezer ajándékot töltöttek fel a helyi aukciós oldalra.

Forrás: [origo]

Egyénileg

Ha az eladást mégsem érezzük elég ízlésesnek, vagy szeretnénk több értelmet adni a számunkra nem megfelelő tárgyaknak, vizsgáljuk meg a kínálatot, és válasszuk ki azokat, amik valóban hasznosak, és alkalmasak arra, hogy jótékony célra fordítsuk őket. Ha közvetlen kapcsolatban állunk valamilyen segítő szervezettel, tudni fogjuk, hogy mi az, amit fel tudnak használni, de akkor sincs baj, ha most először szánjuk rá magunkat a jótékonykodásra. Ugyan Magyarországon az adományboltok (charity shop) rendszere sajnálatos módon gyakorlatilag nem létező műfaj, a Kórházi Önkéntes Segítő Szolgálat Alapítvány elszántságának köszönhetően augusztus óta ismét lehetőségünk van, hogy adományokkal töltsük fel üzletüket. Jelenleg a Somogyi Béla utcában adhatjuk le a számunkra felesleges és jó állapotú adományainkat, s természetesen szívesen várnak felajánlásokat mind magánszemélyektől, mind cégektől az ünnepek után. A tapasztalatok szerint a legkelendőbbek a ruhák, a könyvek és a kisebb műszaki cikkek, ami ebben az esetben szerencsés találkozás, hisz a karácsonyfa alatt is gyakran bukkannak fel hasonló meglepetések.

Nem csak Budapesten, hanem Pécsett is lehetőségünk van ilyen jellegű ajándékozásra, ugyanis idén megnyitotta kapuit a Szemem Fénye Alapítvány által működtetett adománybolt a Király utca 49. alatt. A megkímélt állapotú ruhákat, könyveket és játékokat itt is szívesen fogadják - az adománybolt bevételét pedig a Dóri Ház, az ország egyetlen gyermekhospice házának működésére fordítják.

Közösségben

Sikeresek azok a közösségi rendezvények is, amelyek keretében a sok helyről összegyűlt ajándékok együttesen szolgálnak valamilyen nemes célt. Ugyan nem hazánkban megvalósuló ötlet, de mindenképpen példaértékű a BAWAG Contemporary szervezésében megrendezésre kerülő árverés és bolhapiac. A bécsi lakosoknak egy meghatározott idő áll rendelkezésére, hogy a feleslegesnek gondolt ajándékokat leadják az intézményben. A beérkezett tárgyak egy kiválasztott része a későbbiekben árverésre kerül, a fennmaradó tárgyakat pedig bolhapiacon lehet majd megvásárolni. A befolyt összegből a koszovói gyerekeket támogatják.

Összefogásban persze nekünk sem kell szégyenkeznünk, ugyanis évek óta egyre nagyobb bevételt hoz a hagyománnyá vált szerkesztőségi árverés, aminek kedvezményezettje a hajléktalanokat segítő Menhely Alapítvány. Idén az [origo], a Hírszerző, a Kreatív, a Figyelő és az Octogon szerkesztősége vesz részt a nagy, közös aukción, amit az Anker Klubban rendeznek január első hetében. Szokás szerint a szerkesztőségekbe érkező repiajándékok (és egyéb szerkesztőségi felajánlások) kerülnek ekkor kalapács alá, s a bevétel évről-évre egyre nő. Tavaly egészen pontosan 456 400 forint vándorolt a Menhely Alapítvány kasszájába.