Sorozatsztárokkal is ünnepelhetjük a karácsonyt

Friends Television Stills Celebrities Cole Mitchell Sprouse Comedy David Schwimmer Friends Half length Matthew Perry TV stills Warner Bros. 385848 22: Actors Cole Mitchell Sprouse as Ben, Matthew Perry (Santa) as Chandler Bing and David Schwimmer as Ross
385848 22: Actors Cole Mitchell Sprouse as Ben, Matthew Perry (Santa) as Chandler Bing and David Schwimmer as Ross Geller star in NBC's comedy series "Friends" episode "The One with the Holiday Armadillo." Ross has Ben for the holidays and decides that this season they will celebrate Chanuka instead of Christmas. When ben is disappointed, both Chandler and Ross set out to make the season bright. (Photo by Warner Bros. Television)
Vágólapra másolva!
A karácsonyt szívesen mutatják be a tévében is, szinte minden jelentősebb amerikai szériához készült karácsonyi epizód, a direkt ez alkalomra készített különkiadásokról már nem is beszélve. Az Így jártam anyátokkal Barneyja és a Jóbarátok Phoebe-je több karácsonyi dalt is írt, a Dr. Csont-ban halott mikulás után nyomoztak, Monk, a flúgos nyomozó pedig az ünnepek idején találkozott az édesapjával.
Vágólapra másolva!

Az amerikai televíziózásban nagy hagyománya van a karácsonyi különkiadásoknak, amelyeket kifejezetten az ünnepre készítenek el – ezek lehetnek egy jól ismert franchise karácsonyi verziói, külön tévéfilmek, esetleg sztárok által levezényelt varietéműsorok. Az elsőre jó példa a Snoopy négy, témába vágó filmje, amelyek közül valamelyiket szinte minden évben leadják az Egyesült Államokban. Többek között a Garfield-hoz, a Rózsaszín Párduc-hoz, a Muppet Show-hoz és a Mickey Mouse-hoz is készült karácsonyi kiadás, Walt Disney 1958-tól kezdve gyártott hasonló tartalmakat.

Nem múlhat el karácsony Snoopy nélkül Forrás: www.peanuts.com

A különálló tévéfilmek csoportjába tartozik például a Karácsonyi ének vagy a Diótörő, mindkettőt rengetegszer feldolgozták már ilyen-olyan formában. A varietéműsorok inkább a televíziózás hőskorában voltak jellemzők az Egyesült Államokban: emlékezetesek voltak Bob Hope, Bing Crosby és Dean Martin akár több évtizeden keresztül vitt produkciói, de 1976 és 1979 között például Johnny Cash is elkészítette a maga karácsonyi különkiadásait.

Minden sorozathoz készülhet karácsonyi rész

Természetesen a tévésorozatok készítői is szeretnek úgy időzíteni, hogy karácsony környékén egy tematikus epizóddal állhassanak elő – nyilván ezt könnyebb megoldani az olyan szériáknál, amelyeknél nem annyira fontos az összefüggő történet, például a szitkomoknál és a procedurális krimiknél. A Wikipedián van is erről egy hosszú lista, műfajok szerint.

A Jóbarátokban a karácsonyi tatu is megjelent Forrás: Warner Bros.

A Jim szerint a világ-ban az első öt évad mindegyikében helyet kapott egy-egy karácsonyi epizód: előfordult, hogy Jim a plázában összeveszett a Mikulással, a gyerekei pedig attól kezdtek el félni, hogy nem kapnak karácsonyi ajándékot; máskor Cheryl anyja érkezett hozzájuk látogatóba. A klasszikus vígjátéksorozatok közül a Szeretünk Raymond nyolc, a Jóbarátok pedig kilenc évadon keresztül szállított karácsonyi részeket – itt jelent meg a karácsonyi tatu is, amellyel Ross a hanuka hagyományait szerette volna megismertetni a kisfiával. Az Egy rém rendes család-ban és az Így jártam anyátokkal-ban egyaránt hat karácsonyi epizódot láthattunk – bár az alábbi nem kifejezetten az, Barney Ted húgáról szóló ünnepi énekei megérnek egy kattintást:

Itt pedig Phoebe hasonló próbálkozásai hallhatók:

A karácsony a krimisorozatok alkotóit is megihletheti, az NCIS például hét évben is előállt ünnepi epizóddal. A Dr. Csont-ban egy halott Mikulás után nyomoztak, miközben Bones megpróbálta megszervezni a tökéletes karácsonyt börtönben ülő apja számára; a Castle idén adott le egy Bad Santa című részt; Monk, a flúgos nyomozó pedig karácsony idején találkozott az édesapjával, aki kamionsofőrként utazgatott az Egyesült Államokban. Alább a Dr. Csont-ból látható egy ünnepi összeállítás:

A magyar sorozatok közül 2005-ben a Barátok közt készített egy karácsonyi különkiadást, de például a Munkaügyek-nek is volt már két, témába vágó epizódja: az egyik a karácsonyi céges bulit mutatta be, kaotikus névhúzással, amatőr humoristával, a másik pedig egy ünnepi partnertalálkozóról szólt, ahol rengeteg alkohol fogyott, és prostituáltak is megjelentek.

Csakis a karácsony

Létezik legalább egy olyan sorozat is, amely teljes egészében karácsonykor játszódott, igaz, hat különböző évben: ez volt a Kerge karácsony (A Moody Christmas) című ausztrál széria, amely hat részben mutatta be, amint a Moody család tagjai évente összegyűltek az ünnepre. A félresikerült ajándékokat, torzsalkodó rokonokat, napfényre kerülő családi titkokat halmozó sorozatnak volt egy folytatása is, a The Moodys, amely azonban már nem csak a karácsonyra koncentrált, más ünnepnapokon, húsvétkor és születésnapokon is vizsgálta a címbeli család viselkedését.