A képes levelezőlapok hajnala

2010.12.08. 8:23

Való igaz, hogy a hagyományos üdvözlőlapok ideje lassan lejár, díszítetlen levelezőlapot pedig utoljára akkor láttunk, amikor évtizedekkel ezelőtt táborozni voltunk. Pedig dicső kor emlékei ezek, az egykori képes levelezőlapok igen fontos szerepet töltöttek be az akkori emberek életében, és töltenek be ma is a gyűjtők kezében.

A képeslapok története a XIX. századig első feléig nyúlik vissza, ebből a korból ugyanis már ismertek olyan üdvözlési szokások, melyek szerint a vagyonosabb réteg tagjai - akik megengedhették maguknak - kézzel készült, díszes képekbe illesztett verseket küldtek szeretteiknek. Igaz, ez a drága megoldás nem terjedt el széles körben, ám hamarosan megszületett a mindenki számára elérhető változat. Nem kellett hozzá más, mint egy vállalkozó szellemű múzeumigazgató, nevezett Sir Henry Cole a Victoria and Albert éléről, valamint egy narratív festő, John Calcott Horsley, aki Cole felkérésére megtervezte az első karácsonyi üdvözlőlapot. Mindez pedig történt 1843-ban Londonban, ahol mind az ezer, litográfiai eljárással sokszorosított lapot utólag, kézzel színezték ki. A sikertörténet elindult. A rá következő évben már több helyen folyt a képeslapkészítés, ám a valódi áttöréshez már akkor is üzleti elme kellett.

Forrás: [origo]

Az első képeslap
(forrás: Victoria and Albert Museum)

A Charles Goodall & Son néven futó kiadóvállalat csapott bele az igazi tömegtermelésbe, s árasztotta el a brit piacot az ünnepi üdvözlőlapokkal. A történet újabb fordulatot vett, mikor 1880-ban felhívást tettek közzé a művészek között, hogy pályázzanak vonatkozó témájú műveikkel a képeslapra kerülésért. A művészek számára ez óriási lehetőséget kínált, hogy ismertté váljanak, és hogy profitáljanak alkotásaikból - festők és költők ezrei mozdultak meg a felhívásra.

Mindeközben lassan hazánkba is beszivárogtak a tömeggyártott üdvözlőlapok, az első levelezőlapot 1869-ben adta ki az Osztrák-Magyar Postaigazgatóság, bár ez még díszítetlen, inkább hasznos, mint szép példány volt. Hamarosan azonban megjelentek a címerrel vagy egyéb hazafias ábrákkal díszített lapok, amelyek később átadták helyüket a képeslapoknak. August Schwartz porosz könyvkereskedő például már 1870-ben sikerrel számol be róla, hogy bélyeg nagyságú képet nyomtatott egy levelezőlapra. A fotó- és nyomdatechnika fejlődésével egyre komolyabb lehetőségek nyíltak az üdvözlőlapok gyártása terén, s megkezdődött a fotográfiák levelezőlapra illesztése is.

A Magyar Posta 1896-ban csatlakozott a nemzetközi lelkesedéshez, ekkor adta ki 32 lapból álló millenniumi sorozatát, amely fametszeteket és litográfiákat tartalmazott, s egy részét már eredeti fényképek alapján sokszorosították. A turizmus fellendülése nagyban segítette a műfaj megkedvelését, melynek népszerűségét mutatja, hogy ez időben megjelent a Képes Levelezőlap című szaklap is, sőt, 1900-ban már megrendezték az I. Nemzetközi Képes Levelezőlap Kiállítást, ráadásul Budapesten.

A századforduló után a képes levelezőlapok áradata megállíthatatlanná vált, már nem csupán tájképek, hanem egyre inkább emberi alakok, sőt, idővel hírességek, színészek, színésznők is feltűntek a képeslapokon, majd megjelent rajtuk az írók arcképcsarnoka is. A korábban külföldön folyó gyártás helyét átvette a hazai, szinte nemzeti hobbivá vált a képeslapkészítés és -gyűjtés, így az akkori gyűjtemények ma is értékes kordokumentumként szolgálnak. Megsúgjuk, hogy a Képes Levelezőlap-gyűjtőknek ma is élő és aktív egyesületük van, elképesztő kincseket őriznek ők.