Húsz érdekesség, amit nem tudott a Reszkessetek, betörők!-ről

Reszkessetek, betörők!
Vágólapra másolva!
Magyarországon nem múlhat el karácsony a Reszkessetek, betörők! nélkül, biztosan ön is látta már nem egyszer a filmet. De tudta például, kiről nevezték el az egyik betörőt? Vagy hogy Joe Pesci mivel próbálta meg Macaulay Culkin játékát hitelesebbé tenni? És hogy sokak szerint Elvis is szerepel a filmben? Az ünnep közeledtével összeszedtünk húsz érdekességet az örökzöld klasszikusról.
Vágólapra másolva!

1. A Reszkessetek, betörők! az 1990-es év legsikeresebb filmje volt az Egyesült Államokban, ott összesen 286 milliós bevételt hozott. Világszerte nagyjából 477 millió dollárnak megfelelő összeget költöttek a filmre a nézők, ennél viszont már többet hozott abban az évben a Ghost.

Nem múlhat el karácsony a Reszkessetek, betörők! nélkül Forrás: 20th Century Fox

2. Gondolta volna, hogy a Reszkessetek, betörők!-et Oscar-díjra is jelölték? Ha nem is a legjobb film vagy forgatókönyv kategóriájában, de két nevezést is begyűjtött: az akadémia a legjobb eredeti filmzenék és a legjobb eredeti dalok közé választotta be John Williams munkáját, illetve a Leslie Bricusse-szal közös Somewhere in My Memory-t.

3. Nem véletlen a mondás, miszerint „Lengyel, magyar, két jó barát”, hiszen

a lengyelek is legalább annyira imádják a Reszkessetek, betörők!-et, mint mi, magyarok.

1990 óta minden egyes karácsonykor leadja náluk a tévé, 2011-ben több mint ötmillióan látták, ami egy 38 milliós országban is szép szám.

Eredetileg Frank bácsi tehetett volna mindenről Forrás: 20th Century Fox

4. Az eredeti forgatókönyv szerint a ház tervezett kirablása mögött Frank bácsi állt, ő bérelte volna fel a két balfék rablót, tudván, hogy az egész család elutazik karácsonykor. A nagybácsi szerepét egyébként Kelsey Grammerre, a Frasier – A dumagép címszereplőjére írták, aki akkor épp a Cheers-ben játszott, nem tudta vállalni.

5. Az apuka, Peter McCallister szerepére sem John Heard volt az első választás, előtte olyan nagy nevek is szóba kerültek, mint Jack Nicholson, Tom Hanks, Harrison Ford, Bill Murray, Mel Gibson vagy Kevin Costner.

6. Az egyik betörő,

Harry szerepére Danny DeVitót, Robert De Nirót és Jon Lovitzot is kinézték a producerek,

de egyikük sem vállalta – így kapta meg végül Joe Pesci a szerepet.

7. Pesci direkt kerülte Macaulay Culkint a forgatáson, mert azt akarta, hogy a gyerek azt higgye, valójában is gonosz, nem csak a szerepe szerint – így próbálta hitelesebb játékra sarkallni. Culkinnak valószínűleg attól sem lett jobb véleménye a színészről, hogy abban a jelenetben, amikor a betörő azzal fenyegette, hogy leharapja az ujjait, Pesci valóban rendesen megharapta.

Joe Pesci valóban beleharapott Macaulay Culkinba Forrás: 20th Century Fox

8. Pesci rendre elfelejtette, hogy egy családi filmben játszik, karaktere ideges kirohanásainál nem egyszer kimondta a tiltott „fuck” szót – mire a rendező, Chris Columbus azt tanácsolta neki, hogy mondjon helyette „fridge”-t, vagyis „hűtő”-t.

9. És hogy a karakter neve miért lett pont Harry Lime? Ez burkolt tisztelgés volt Orson Welles előtt, az ő figuráját hívták így A harmadik ember-ben.

10. A Marvot játszó Daniel Stern belement, hogy egy igazi tarantulát tegyenek az arcára, a sikítást viszont már imitálnia kellett, mert attól megijedt volna az állat – a hangot így utólag keverték a képsor alá. Ebben a jelenetben Culkin egyébként kézdublőrt kapott, más fogta meg helyette a hatalmas pókot.

11. Természetesen az összes házi csapda nem lehetett valódi, hiszen akkor Pesci és Stern jó eséllyel nem is élte volna túl a forgatást – a karácsonyfadíszek például, amikbe Marv belelépett az ablakon bemászva, cukorból voltak.

12. A filmben benne volt Macaulay Culkin öccse, Kieran is, ő játszotta a szemüveges Fullert, akinek nem szabad annyi kólát innia, mert ágyba vizel tőle.

A filmben benne volt Macaulay Culkin öccse, Kieran is Forrás: 20th Century Fox

13. Hogy a polkakirályt a magyar változatban Polak Romanskinak hívják, az a szinkronrendező vagy a fordító leleménye, az eredetiben Gus Polinskiként mutatkozott be. Az őt játszó John Candynek csupán egy napja volt a felvételre, így állítólag az összes szövegét improvizálta.

14. Az összeesküvés-elméletek hívei szerint Elvis Presley nemcsak, hogy él, de a Reszkessetek, betörők!-ben is benne volt statisztaként, 13 évvel állítólagos halála után. Az interneten több „bizonyító erejű” videó kering, ezek szerint a legendás énekes az egyik reptéren végig a McCallister anyuka mögött ácsorgott, amíg az egy ottani alkalmazottal ordítozott.

15. Buzz ritka csúnya barátnője – akinek a képétől Kevin megijedt – igazából egy kisfiú volt beöltözve, mert a rendező úgy gondolta, egy ilyen viccet nem lehet elsütni egy lány rovására. A hálátlan feladatot a művészeti vezető fia kapta:

A hálátlan feladatot a művészeti vezető fia kapta Forrás: 20th Century Fox

16. Azt a filmet hiába keresi az IMDb-n, amelyben elhangzik a szállóigévé vált mondat, hogy

A Szennyes lelkű angyalok ugyanis nem létező alkotás, az ominózus jelenetet direkt a Reszkessetek, betörők!-höz készítették – más kérdés, hogy James Cagney hasonló hangulatú filmje, a Mocskos arcú angyalok ihlette.

17. A viaszból és műanyagból készült, nagy mennyiségű „hó” egy részét a forgatás végeztével a chicagói Lyric Operának adományozták, annak színpadán a mai napig látható a télen játszódó darabokban.

18. A Mintamókus-t eredetileg a Reszkessetek, betörők! spin-offjának szánták: Daniel Stern itt vitte volna tovább Marv karakterét, de végül csak egy másik kisstílű bűnözőt alakított.

19. Chris Columbus több családtagja feltűnt a filmben, az anyósa és a kislánya utasok voltak a repülőn, a felesége stewardesst játszott. Az a rendőr pedig, aki azzal rázta le a családot, hogy számolják meg újra a gyerekekeit, a rendező apósa volt.

20. Bár Kevin végig egyedül volt otthon, egyetlen egyszer sem láttuk a saját szobájában.