Miért lesz kevés az anyatej az ünnepek környékén?

szoptatás illusztráció
A woman breastfeeds her baby during Breastfeeding Week, at the Maternity Hospital in Guatemala City on August 6, 2014. World Breastfeeding Week is celebrated every year from August 1-7, in more than 170 countries, including Guatemala, to encourage breastfeeding as a means to improve infants' health. AFP PHOTO/Johan ORDONEZ
Vágólapra másolva!
Nyugalom, békesség, némi lazasággal fűszerezve. Ez W. Ungváry Renáta laktációs szaktanácsadó receptje a karácsonyi készülődésre, nemcsak szoptató anyáknak. 
Vágólapra másolva!

Jézus születését ünnepeljük karácsonykor, vajon őt szoptatta Mária?

A régi időkben nem nagyon maradt életben az, akit nem szoptattak. Kivételesen előfordult, hogy állattejen nevelkedett fel egy csecsemő, de inkább szoptatós dajkára bízták a kisbabát, ha az anya nem szoptatta. A hagyomány szerint Mária természetesen szoptatott, nem véletlen, hogy nagyon sok Madonna-ábrázoláson is ez látható.

Leonardo da Vinci: Madonna Litta Forrás: Origo

Milyen problémákkal fordulnak önhöz a leggyakrabban a családok?

A leggyakoribb talán a kezdeti nehézség. Gyakori tapasztalatom, hogy a szülés után a kórházban nem jó szoptatási technikát mutatnak az anyának, nem igény szerinti szoptatást javasolnak, hanem három óránkéntit, és figyelmeztetik az anyát, nehogy feláztassa a mellbimbóját azzal, hogy húsz percnél tovább mellen hagyja a babát. Az sem ritka, hogy a kórházból ugyan jó tanácsokkal ellátva küldik haza az anyát és az újszülöttet, de a gyermekorvos, a védőnő mégis mást javasol. Tovább növeli a zűrzavart, hogy esetleg a rokonság is beleszól, és elmondja a maga javaslatait a szoptatásról. Úgy érzem, katasztrofális méreteket öltött az anyatej indokolatlan tápszeres pótlása az újszülött első életnapjaiban. Ez egy rendkívül fontos és érzékeny időszakban zavarja meg egyfelől a szoptatás jó beindulását, másfelől az újszülött bélflóráját és immunrendszerének egészséges fejlődését. Aki szoptatni szeretne, jól teszi, ha a szoptatás területén jártas tanácsadóhoz fordul.

Mire számítson, ha képzett laktációs szakembert keres fel?

IBCLC, azaz nemzetközi vizsgával rendelkező laktációs szaktanácsadó eltölt önnel otthonában 2-3 órát, és ezalatt:

- alaposan megfigyeli a szoptatást;

- gondosan kikérdezi önt mindarról, ami ezzel a kérdéssel kapcsolatban számít;

- alapos vizsgálatnak veti alá a babát is (nem okozza-e például hipotónia vagy lenőtt nyelv a nem hatékony szopást);

- minden szempontból körültekintően vizsgálja a baba szopási képességét;

- ezután egy részletes, írásbeli javaslatot ad;

- biztatja arra, hogy ha valami nem működik, jelentkezzen újra.

Lényeges, hogy ha több szakemberrel is kapcsolatban áll, ők tudjanak egymásról és lehetőség szerint konzultáljanak is egymással az ügyében. Végül pedig, éljen az utólagos telefonos, e-mailes konzultáció lehetőségével!

Ezek szerint nem elég, ha hazaérkezve a gyermekorvos és a védőnő tanácsait követi az anyuka a szoptatással kapcsolatban?

Sajnos az egészségügyi dolgozók oktatásában alig esik szó szoptatásról, és számos oktatott ismeret elavult.

Van különbség a szoptatás szempontjából az ünnepek és a hétköznapok között?

Természetesen van. Az anyák többnyire nem mernek hétvégén, ünnepnapokon telefonálni, inkább szenvednek, vagy ügyeletre mennek, mondjuk egy mellgyulladásnak kinéző panasszal, amiből sokszor indokolatlan antibiotikumszedés lesz. Sokszor egyszerűen csak arról van szó, hogy fájdalmasan túltelítődött a mell, mert az anya elfeledkezett a kellően gyakori szoptatásról. Vagy megpróbálja belepréselni kebleit egy elegáns ruhába, merevítős melltartóba, ami alaposan megszorítja néhány ponton, és tejcsatorna-elzáródást okoz.

Gondolom, a csecsemők is érzik az ünnepi lázat, ők hogy reagálnak erre?

Egy nagyobbacska csecsemőt annyira leköthet az ünnepekkel járó nyüzsgés és izgalom, hogy ő is elfelejt a megszokott gyakorisággal jelentkezni. A túltelítődés, tejcsatorna-elzáródás hatására felszökhet a láz, és az anya kimondottan betegnek érezheti magát. Ez például tipikusan karácsony, szilveszter, húsvét környéki probléma.

Mire érdemes ilyenkor odafigyelni?

Talán leginkább a sorrendekre. A szoptatásra ne mint hátráltató tényezőre tekintsünk, ami csak akadályozza a megfelelő sebességű pörgést. Legyen ez inkább egy esély a közös pihenésre, hogy összeszedjük a gondolatainkat, tervezgessünk, gondoljuk ki a tennivalókat, rangsoroljunk. Olyan múlandó a csecsemő- és kisgyerekkor! Bőségesen megtérül, ha most a kicsi és a szoptatás élvez elsőbbséget.

Vannak azért praktikák, hogy kicsit jobban tudjunk haladni a dolgainkkal, és a baba se lássa kárát?

Segíthet a teendők elvégzésében, ha a babát hordozókendőben magunkra kötjük. Ez egyébként a hétköznapokban is jelentősen megkönnyítheti, gördülékenyebbé teheti egy anya életét. A bentmaradó tej hatására csökkenhet a termelődés. Figyeljünk ezért rá az ünnepek környékén is, hogy semmivel se szoptassunk ritkábban, ne szoptassuk sietősebben a babát, mint a szürke hétköznapokon. Előfordul az is, hogy a stresszhormon magas szintje miatt gátlódik a tejleadó reflex, és emiatt nem jut hozzá a baba a tejhez. Nem kell a tökéletes háziasszony szerepét eljátszani! A kulcs a nyugalom, a békesség, némi lazasággal fűszerezve.

Babahordozás az ünnepek alatt is! Forrás: Origo

Vannak ételek, amelyektől tartózkodnia kell a szoptatós anyának?

Nincsenek. Aki persze jót akar magának, nem falja az édességeket, zsíros, nehéz ételeket, hanem a saját érdekében is ügyel a megfelelő vitamin- és élelmirost-bevitelre. Érdemes ilyenkor mirelit bogyós gyümölcsökből nyers desszerteket készíteni. Gyorsan megvannak, cukormentesek, és igazi vitaminbombák a nyár ízeivel.

Akinek minden igyekezete ellenére mégsincs elég teje, mit tegyen?

Elsősorban kérjen segítséget laktációs, vagyis szoptatási szaktanácsadótól, aki segít tisztázni, valóban kevés-e a tej, és ha kevés, hogyan lehet növelni a mennyiséget. Ezen túl a gyermekorvos receptre felírhat tejgyűjtőből származó, pasztőrözött donortejet. Magyarországon gyakorlat a háztól házig történő tejadás is.

Hogyan lehet tejadó?

A szükséges vizsgálatok mindenhol egységesek, ezt megnézheti itt.

Az anyatej literenkénti ára 1800 Ft, amely adómentes jövedelem a tejadó anyák számára. A társadalombiztosító háztól-házig adásnál is téríti a tej árát a donornak.

- Ha Budapesten lakik, akkor a Heim Pál Kórház Anyatejgyűjtő Állomása fogadja az anyatejét.
- Ha olyan vidéki településen lakik, ahol van Anyatejgyűjtő Állomás, akkor a részletekről és a feltételekről, a szállításról érdeklődjön közvetlenül a lakóhelyéhez legközelebb eső anyatejgyűjtő állomáson.
- Ha olyan településen lakik, ahol nincs anyatejgyűjtő állomás, akkor a gyermekorvos és a védőnő felügyelete mellett háztól-házig anyatejadásra van lehetőség.

Ajánlott olvasmányok az interneten

Szakember kereső szoptatási probéma esetén: http://www.ibclc.hu/tanacsado/megye

Érdekes cikkek, információk a szoptatásról: www.szoptatasportal.hu

La Leche Liga Magyarország: lll.hu

W. Ungváry Renáta honlapja: www.szoptatasitanacsadas.hu