Hová mozduljunk ki szilveszterkor?

szilveszter program
Vágólapra másolva!
Szórakozóhelyről szórakozóhelyre vándorlás és éjféli koccintásról épphogy-lemaradás? Minden évben házibuli ugyanazokkal, ugyanott? Kuckózás és kedvenc szilveszteri film századszori megnézése? Petárdaallergiás dührohamok? Szilveszterkor csinálhatunk mást is. A legjobb programok lovakkal, Quimby-vel, vámpírokkal és olajmágnásokkal.
Vágólapra másolva!

A szilveszteri programok színes kínálatában bárki megtalálhatja kedvencét. A MOM Kultirális központban a Quimby, a Zeneakadémián az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor ad ünnepi koncertet, a Fonóban a Téka- és a Csángálló-dalok ritmusára rúghatjuk ki magunk alól a széket, az Experidance a RaM Colosseumban, a Szakcsi Lakatos Béla Trió pedig a Budapest Jazz Clubban ünnepel. Lesz borvacsora és zenés-táncos sétahajózás, lesznek ügető lovak és dalra fakadó vámpírok, és ez még mind semmi a sopronnyéki jelmezes futóversenyhez.

Ügetőszilveszter, Kincsem Lovaspark, Budapest

A főváros legnagyobb szabadtéri rendezvénye az Ügetőszilveszter, ahol tavaly 12 ezer ember bulizott. Amire számíthatunk: kora délután kezdődő, nagyszabású, 10 futamos versenynap, klasszis lovak, kifogyhatatlan mennyiségű forralt bor, a futamok között pedig koncertek, bűvészshow, tombola és egy 1000 szeletes óriási születésnapi torta.

Folk Szilveszter, Fonó Budai Zeneház, Budapest

Szorozd meg a Fonó idei legjobb táncházait hárommal, ehhez jön egy kis aperitiv, pezsgő, vacsora és mulatozás kivilágos virradatig. A Folk Szilveszter házigazdája, akárcsak az elmúlt években, most is a hangszeres autentikus népzenét játszó Téka együttes. A Csángálló Zenekarral kiegészülve idén is garantálják, hogy lejárjuk a lábunkat.

Az Amadinda Ütőegyüttes és Presser Gábor, Zeneakadémia, Budapest

2001 óta rendezik meg Presser Gábor és az idén harmincéves Amadinda Ütőegyüttes közös szilveszteri koncertjét, ami egy ideig a Művészetek Palotájában vendégeskedett, de most visszatér otthonába, a Zeneakadémia gyönyörűen felújított épületébe. A koncert stílusutazás műfajországban, Bachon és Johann Strausson át egészen a Presser-dalokig. A sztárvendég Karácsony János.

A nagy érdeklődésre való tekintettel az Amadinda és Presser Gábor dupla szilveszteri koncertet tart a Zeneakadémia Nagytermében Forrás: Zeneakadémia

Quimby Szilveszter, MOM Kulturális Központ, Budapest

Huszonhárom év és olyan sikeralbumok vannak a hátuk mögött, mint az Ékszerelmére, a Kilégzés, a Kicsi ország vagy legutóbb a Kaktuszliget. A legjobb alterrock sanzonokat az év utolsó napján is Magyarország elsőszámú koncertzenekara, a Quimby szólaltatja meg.

Vámpírok Bálja Szilveszter, Pesti Magyar Színház, Budapest

Erdély, vámpírvadászat, szenvedély, szerelem, humor és borzongás. Roman Polanski korábbi filmjéből rendezett világhírű színpadi adaptációt, melyet Tokiótól a New York-i Broadwayig ünnepelnek. Itthon már több mint 200 előadáson van túl a Vámpírok Bálja. A musicalrajongók pedig nem először koccinthatnak vérszívóikkal az újévre.

Jazz Szilveszter, Budapest Jazz Club, Budapest

Jazz koncertek és kulináris élmények két teremben a stílus legismertebb formációival. Fellép a Pátkai Rozina Trió, a Szakcsi Lakatos Béla Trió, és egy fergeteges jam session vár a Tzumo Árpád & Egri János Duo jóvoltából egy fergeteges jam session vár azokra, akik a Budapest Jazz Clubbal szilvesztereznek.

Experidance: Happy New Year Show, RaM Colosseum, Budapest

Gasztrokalandok és meglepetés gálaest a főváros első élményszínházában. A hagyományos néptáncot kortárs koreográfiai elemekkel vegyítő világhírű Experidance együttes jövőre ünnepli 15. születésnapját, ezért Román Sándor szilveszteri koreográfiája az elmúlt tizenöt évet tizenöt képben eleveníti fel a RaM Colosseumban. Ízelítő a tavalyi szilveszteri műsorból:

Zenés-táncos sétahajózás, Nemzetközi Hajóállomás, 2-es kikötő, Budapest

Kommersz parti helyett hangulatos vízi buli a Dunán. Évzárás a Budapest Hajón egész estés élőzenével, vacsorával, tánccal és tombolával, na meg a város gyönyörű fényeivel.

Random Trip to 2014, A38 Hajó, Budapest

Testre szabható szilveszter: két koncert, több helyszín és DJ-szett. Azoknak is jó, akik éjfél előtt mulatnának, azoknak is, akik csak koccintanának, de már mennének is tovább, és azok is megtalálják a számításukat, akik az afterparty-ra néznének le. Azoknak pedig főként, akik nem akarnak a várost keresztülszelve rohangálni, hanem egy nagyvonalú szilveszteri vacsorára és egy egész estét betöltő szilveszteri forgatagra vágynak.

Elsősorban nekik szól Budapest leglazább élőzenés klubest-sorozatának szilveszteri különkiadása, a Random Trip to 2014, ahol olyan sztárok lépnek fel, mint Harcsa Veronika, Barabás Lőrinc, a Budapest Bár, Delov Jávor, Fehér Balázs és a Parov Stelar Band.

Petrol Party, Öbölház Rendezvényközpont, Budapest

Amerikai olajmágnások, olasz oligarchák, közel-keleti sejkek találkozója a Kopaszi gát legszebb helyére épült, pazar panorámájú Öbölház Rendezvényközpontban. A Petrol Party jelmezversennyel egybekötött szilveszter cowboy szerkóban és kaftánban.

Újév a Villányi Borvidéken, Mokos Pincészet, Palkonya

Elegáns és stílusos borvacsora a Villánytól alig 5 kilométerre fekvő műemléki pincefaluban. A palkonyai Mokos Pincészet újonnan átadott, 300 fős színháztermében nemcsak a legfinomabb borokat és a hozzájuk illő ételeket kóstolhatjuk meg, de tánc-show is lesz.

Városi Szilveszter, Veszprém

Újévköszöntés a Petőfi Színház színészeinek műsorával és Sub Bass Monster-koncerttel, aztán diszkó hajnalig. Mindez Veszprém hangulatos főterén.

Egri Óévbúcsúztató, Eger, Dobó tér

Aki a szabadtéri szilveszterezésre szavaz, utcabál és koncertek várják Eger főterén. Fellép a Compact Disco, a The Griffins és DJ Begi.

A Compact disco a 2012-es Eurovíziós Dalfesztiválon képviselt minket Forrás: AFP/Vyacheslav Oseledko

Jelmezes futóverseny, Sopron

Részt vehetünk Harka és Neckenmarkt, azaz Sopronnyék hagyományos szilveszteri határ menti találkozóján, és akár jelmezben is teljesíthetjük a szilveszteri futás távját. A Fő téren ingyenes szabadtéri koncerteket tartanak, az MKB Arénában pedig Sopron Város Fúvószenekara köszönti az újévet.