Mit vegyünk egy filmőrültnek karácsonyra?

ajándékok, James Bond
Vágólapra másolva!
Filmes relikviákat beszerezni nem olcsó mulatság. Ha filmrajongó ismerőseinket mégis meg akarnánk lepni valami különlegességgel, akkor a legegyszerűbb, ha a díszdobozos DVD-k környékén keresgélünk. Ezek közül válogattunk most össze tíz szuperjót, amit a legtöbb filmrajongó örömmel találna meg a fa alatt.
Vágólapra másolva!

Őfelsége szolgálatában

Az angol királynő szolgálatában állni nem lehet könnyű feladat, főleg, ha az elsőszámú titkosügynökről, James Bondról van szó. Aki annyira titkos, hogy mindenki ismeri. Az őt alakító színészek közül mindenki megtalálhatja a kedvencét ebben a 23 lemezes válogatásban. Hogy ez végül a Bondot legtöbbször eljátszó Roger Moore, az egyszer beugró George Lazenby, vagy napjaink 007-ese, Daniel Craig lesz, arra lesz 46 óra dönteni.

A britek másik nagy kincse, a Csengetett, Mylord? is kellemes szórakozást nyújthat a családnak, nem csak a karácsonyi időszakban. A zseniális szinkronhangoknak (többek között Hámori Ildikó, Szirtes Ági, Benedek Miklós és Hollósi Frigyes) köszönhetően Magyarországon is népszerűvé vált sorozat, az 1920-as évek Angliája elé tart kifinomult érzékkel görbe tükröt.

Napjaink egyik legjobb brit színészének három filmjét tartalmazó doboz szintén remek válogatás. Láthatjuk benne Colin Firth-t Anglia királyaként (A király beszéde), őfelsége ügynökeként (Suszter, szabó, baka, kém) és özvegy férfiként (Genova) is, aki lányaival együtt Olaszországba költözik az új élet reményében.

Idegen lények minden mennyiségben

Ridley Scott, James Cameron, David Fincher, Jean-Pierre Jeunet - ők az Alien-kvadrológia rendezői. A 35. évfordulóra készült, díszdobozos változat érdekességét közel sem az adja, hogy a négy filmhez egyszerre juthatunk hozzá, hanem a további két extra lemez. Azegyik 42 kisfilmet tartalmaz, melyek a forgatástól, a látványvilágon és a zenén keresztül a bemutatók utáni reakciókig mindent átölelnek, a másikon pedig több száz kép mellett az első film forgatókönyvének 307 oldalas vázlata és nyolc jelenet storyboardja is megtekinthető.

Az öt X-Men-részt tartalmazó díszdobozból ugyan csak A kívülállók és az X2 kapott plusz tartalmakat, utóbbinál viszont az Alien-szetthez hasonlóan nem tagadták meg tőlünk a jót a doboz összeállítói. Majd két órányi kisfilm, egy 65 perces werkfilm, 700 kép, tizenegy kimaradt jelenet és az X2 stáb internetes közönségtalálkozójába is bepillantást nyerhetünk egy 17 perces interjúnak köszönhetően.

Nagy rendezők, nagy filmek

Egy Godard-, egy Hitchcock- vagy egy Kubrick-gyűjteménnyel nehéz mellé lőni, főleg, ha különböző logika mentén válogatják össze őket. Godard korai éveiből nehéz három filmet csak úgy kiválasztani, de sokak listáján biztosan rajta lenne a Kifulladásig és a Bolond Pierrot is, és talán pont A megvetés is.

Anna Karina és Jean-Paul Belmondo a Bolond Pierrot című filmben Forrás: Mokép

A félelmetes fekete doboz, rajta Hitchcock képével már első ránézésre előrevetíti azt a hangulatot, ami a Psycho előtti évtizedben megágyazott az 1960-as film sikerének, ami ebből a hatlemezes válogatásból még kimaradt. Helyette megkapjuk például a Gyilkosság telefonhívásrá-t, vagy az Idegenek a vonaton extra változatát. Utóbbi második lemezén szerepel a film 1986-ban felfedezett alternatív változata, egy 35 perces dokumentumfilm és több kisfilm is, amikben családtagok és szereplők emlékeznek.

A vörös színért rajongó Kubrick első három igazán sikeres filmje (A gyilkos csókja, Gyilkosság, A dicsőség ösvényei) pedig gyönyörű, letisztult, vörös dobozt kapott, rajta a rendező minimalista stílusban megrajzolt arcával.

A keleti nyitás

A japán kultúra nagy népszerűségnek örvend hazánkban is, a japán filmművészet remekeit összegyűjtő kiadvány pedig nem a szokásos filmekből válogat. Ezért sem kell megijedni a sárga díszdoboz elején látható szamurájtól. Akira Kuroszavának és Kaneto Sindónak köszönhetően változatos kínálattal találjuk szembe magunkat, melyek egytől-egyig a filmtörténet remekeinek számítanak.

Ugyanez elmondható a 11 lemezes Tarkovszkij-gyűjteményről is, ami az orosz rendező mind a hét játékfilmjét tartalmazza, amik közül négy (Andrej Rubljov, Solaris, Sztalker, Nosztalgia) kisebb extrákat is kapott. Láthatunk rövidebb interjúkat Tarkovszkij színészeivel és operatőreivel, de az Emlék című kisfilm és a Nosztalgia forgatásáról szóló Úton című hatvan perces dokumentumfilm is előkerül.