Így készítsen mennyei kocsonyát karácsonyra!

2016.12.12. 11:46

Karácsony közeledtével sokan izgatottak lesznek, hiszen végre lehet kocsonyát készíteni. Egy több száz éves receptről van szó, ami az idők során szinte minden konyhába eljutott. A kocsonyát ma már, ahány ház, annyiféleképpen készítik el, mi most mutatunk egy klasszikus verziót – igaz, ehhez türelem és idő kell, de higgye el, megéri.

Karácsony = kocsonya?

A kocsonya egy olyan étel, amely a legtöbb konyhában elkészült legalább egyszer. Több száz éve készítik, Magyarországon talán karácsony közeledtével a legkedveltebb, és még akkor is nekiállunk készíteni, ha nincs is igazán hideg tél. Legtöbbünknek talán az jut eszébe hogy „ez egy fagyott leves”. Lehet, hogy így is van, de mi azért – vagy pont azért – nagyon szeretjük.

A kocsonyáról az első írott receptek a XIV. századból származnak. A francia Le Viandier-ben, a középkori konyháról szóló receptgyűjteményben szerepel először a húsból készíthető kocsonya. A kocsonyát eredetileg az étel eltarthatóságának növelésére használták, hiszen – hűtőszekrény és egyéb eszközök hiányában – elég nehézkesen lehetett tárolni a romlandó ételeket. A kocsonyalével leöntött alapanyagokat viszont elvágták az oxigéntől, így néhány nappal tovább eltarthatóak voltak.
A karácsony elengedhetetlen eleme a kocsonyaForrás: Origo

Habár az emberek többsége sertéshúsból készíti, azoknak sem kell lemondaniuk a kocsonyáról, akik nem szeretik magát a sertéshúst. A kocsonyát ugyanis el lehet készíteni hallal, vagy akár libával is.

A mi családunkban édesapám az, aki a kocsonyáért felelős. Igazán szenvedélyesen áll hozzá, egyszerűen öröm nézni, ahogy készíti. Novemberben már mindig elkészülnek az első tányérok, és egészen februárig tele van vagy az erkély, vagy a hűtő kocsonyával. A csavar benne csak annyi, hogy egy kis marha is kerül a sertés mellé. Most lépésről lépésre elmondjuk, mit tegyen a tökéletes kocsonya érdekében. 

Hozzávalók:

  • 2 kg kocsonyahús (sertésláb köröm nélkül, csülök, farok, bőr)
  • ½ kg marhalábszár
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 db fokhagyma
  • 10-15 babérlevél
  • bors
A hozzávalókForrás: Origo

Elkészítése:

Az alaposan megtisztított húst annyi vízbe tesszük, hogy ellepje. Közepes lángon felforraljuk. Beletesszük a gerezdekre vágott vöröshagymát és a babérleveleket. Leszedjük a képződő habot egészen addig, amíg tiszta lesz a forrásban lévő lé. Ezután lassú lángra tesszük, mehet bele a fekete bors. A fokhagymát vékony gerezdekre vágjuk, vagy fokhagymanyomóval pépessé tesszük. Sózzuk. 3-4 órán át főzzük lassú lángon, amíg a hús szinte leválik a csontokról. Kivesszük a léből, amelyet hagyunk kihűlni, és levesszük a zsírréteget. A leülepedett levet tiszta lábasba öntjük át, és újra felforraljuk. Porciózzuk a kocsonyahúst, és ráöntjük a forró kocsonyalét. Díszítjük karikákra vágott főtt tojással, esetleg petrezselyemzölddel. Lassan hűtjük le.

Tegyük a húsokat egy nagyobb edénybeForrás: Origo
Tegyük bele a gerezdekre vágott vöröshagymát és a babérleveleketForrás: Origo

 

Minél többször szűrjük át a levet, annál szebb lesz a kocsonyánkForrás: Origo

 

Hűtés előtti állapotForrás: Origo

 

Végül az erkélyen vagy hűtőben hagyjuk kihűlniForrás: Origo