Nincs karácsony töltött káposzta nélkül

2016.12.16. 14:33

Hiába vagyunk már tele a finomabbnál finomabb ételekkel az ünnepek alatt, a töltött káposztának még mindenképp szorítunk helyet. Erre az ételre is igaz, hogy ahány ház, annyiféleképpen készül, de végül mindenki asztalára odakerül. Mi pedig nem győzünk utána fogyókúrázni, de megéri.

Hogyan kezdjünk neki?

Karácsony, töltött káposztát kell csinálni. Észszerűnek tűnhet, hogy csak beírjuk a megfelelő kulcsszavakat a keresőbe, és rögtön rábukkanunk a tökéletes receptre. Ez legtöbb esetben valóban így is történik, ám a töltött káposztának tulajdonképpen nincs alapreceptje. Minden családban elkészül, de mindenhol picit másképp. Kevésbé gyakorlott háziasszonyok számára ez már önmagában egy nehezítés, de mivel ez egy komplex étel, így több kérdés is felmerül: milyennek kell lennie a tölteléknek? Milyen káposztából készüljön? Milyen technológiával készítsem? Azoknak, akik még soha nem készítették, vagy akik kipróbálnának egy újabb receptet, most megmutatom, nálunk hogyan készül a töltött káposzta. 

A töltött káposzta, ahogy mi készítjükForrás: Origo

A mi családunkban az alábbi töltött káposzta készül, méghozzá így:

Hozzávalók:

  • 1 kg savanyú káposzta
  • 14-15 db fejeskáposzta-levél
  • 80 dkg darált hús (ízlés szerint marha vagy disznó, vagy vegyesen)
  • 20 dkg rizs
  • füstölt sertéscsülök (opcionális)
  • füstölt sertésoldalas (opcionális)
  • 2 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 dl tejföl
  • 3 tojás
  • bors
  • pirospaprika
  • 1-2 ek. paradicsompüré
  • őrölt köménymag
  • babérlevél

Elkészítése:
Főzzük elő a töltelékhez a rizst. 20 dkg rizshez adjunk hozzá sót és 3 dl vizet. Ha nagyjából megpuhult, tegyük félre, hogy picit lehűljön. Ezután elkezdhetjük összerakni a tölteléket. Összedolgozzuk a darált húst, 1 fej hagymát apróra vágva, a fokhagymát, a rizst, a tojást, a sót, borsot és egy kanál pirospaprikát. Ez lesz a káposzta tölteléke.

Darált hús, hagyma, tojás és a fűszerekForrás: Origo
Az összedolgozott töltelékForrás: Origo


Forró vízben picit megpuhítjuk a fejes káposzta leveleit, majd ebbe tesszük bele a tölteléket. A káposzta leveleinek közepébe helyezünk a töltelékből, majd ráhajtunk egyet, utána a káposztalevél két oldalát behajtjuk, és így tekerjük fel a lehető legszorosabban. 

A megtöltött káposztákForrás: Origo


Közben a másik fej vöröshagymát olajon megdinszteljük, majd hozzáadunk 1-2 evőkanál pirospaprikát, az őrölt köményt és a paradicsompürét, pici vízzel felöntjük.
Az edénybe rétegezve helyezzük bele a – szükség esetén vízzel előzetesen leöblített – savanyú káposztát és a töltött káposztát. Közé tehetjük az előre átsütött (amennyiben nem füstölt oldalast használunk) oldalast és a csülköt. Vizet öntünk alá, és puhára főzzük, amíg a levét majdnem egészében elfőtte.

A legjobb íz eléréséhez minimum egy órán át főzzük lassú lángonForrás: Origo

Tálaláskor tejföllel meglocsoljuk.

Elkészült a töltött káposztaForrás: Origo