Ezzel a fogással biztosan mindenkit elkápráztat karácsonykor - Wellington-bélszín

Wellington bélszín
Vágólapra másolva!
Unja már a töltött káposztát, a sült kacsacombot és a rántott húsokat krumplisalátával? Imádja a főzős műsorokat a tévében? Legyen trendi, és idén készítsen Wellington-bélszínt az ünnepi asztalra. Nem ez a legolcsóbb karácsonyi étel, de annál nagyobbat lehet vele villantani.
Vágólapra másolva!
Wellington-bélszín - nem lehet hibázni vele Forrás: Shutterstock

Wellington-bélszín:

Igazi „luxus" kényeztetés ez a családnak, királyi menüje lehet a karácsonyi asztalnak. A töltött pulykát abszolút helyettesíti, és higgye el, megéri a fáradalmat ez a fenséges étel. Az egész család büszke lesz, ha egy ilyen ételt rak az ünnepi asztalra. Elkészítése nagyjából 2-2,5 órát vesz igénybe, de a legjobb, ha a nagy részét már előző nap elkészíti, így még intenzívebb ízeket érhet el.

Hozzávalók:

  • 60 dkg marhabélszín
  • 70 dkg barna csiperkegomba
  • 8-10 szelet pármai sonka
  • 12 dkg gesztenye
  • 1 evőkanál angol mustár
  • 2 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • bors
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csomag vajas leveles tészta
Mennyei karácsonyi fogás Forrás: Shutterstock

Elkészítése:

Kezdjük először mindenképp a bélszínnel. A hús minden oldalát bátran sózzuk, borsozzuk be, majd egy felforrósított serpenyőben két evőkanálnyi olívaolajon süssük körbe a hús minden oldalát, épp csak annyira, hogy szép kérget kapjon. Ha ezzel megvagyunk, vegyük ki a serpenyőből, és még forrón kenjük be az angol mustárral az egész húst, majd pihentessük, így a mustár aromáját magába szívja.

Addig, míg a húst pihentetjük, készítsük el a gombakrémet. Aprítógépbe tegyük bele a gombát, a gesztenyét, a fokhagymát és a kakukkfüvet, majd az egészet daráljuk össze apróra. Abban a serpenyőben, amiben a húst is lepirítottuk, addig pároljuk, amíg a gomba szinte az összes vizet el nem veszíti, és egy sötét színű, barnás pép nem lesz belőle, közben adjunk hozzá sót és borsot is.

Ami mindenképp kell; marhabélszín, só, bors, kakukkfű Forrás: Shutterstock

Ezután folpack segítségével állítsuk össze a Wellingtonunkat. Terítsük ki a fóliát megfelelő nagyságúra, és helyezzük rá a sonkaszeleteket egymás mellé, hogy egy akkora téglalapot alkosson, amivel teljesen beburkolja a bélszínt. Ezután kenjük el rajta a gombapépet, majd helyezzük középre rá a húst. Óvatosan és a lehető legszorosabban felcsavarjuk, és hűtőbe tesszük 20 percre.

Újabb fóliát feszítünk ki, ráterítjük a vajas tésztalapot, rátesszük az időközben kicsomagolt sonkás-gombás-húsos tekercset, és szépen becsavarjuk a tésztával, majd a fóliával. Vigyázzunk, hogy a tészta mindenhol bevonja a hústekercset, a fölösleges tésztát késsel vágjuk le. Újabb 15-20 percre visszatesszük a hűtőbe, de az a legjobb, ha egy egész éjszakát a hűtőben pihen.

Bármilyen mintával díszíthetjük a tészta tetejét Forrás: Shutterstock

Kivesszük a hűtőből a tekercset, kibontjuk a fóliából, megkenjük tojássárgával, és akár késsel, akár a megmaradt tésztával különböző mintákkal díszíthetjük a tetejét. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütjük. Felvágás előtt 20 percet mindenképp pihentessük.

Köretként általában burgonyapürével tálaljuk, de bármilyen párolt zöldség is jól passzolhat hozzá.