A téli Balaton még nem igazán találta ki magát

balaton szilveszter
Balatonfüred, a parton a Yacht Club és a Vitorlás étterem épületei, 1966
Vágólapra másolva!
Eddig miért nem szilvesztereztünk a Balatonnál? Mert nincs ott semmi olyankor. Akkor miért szilvesztereznénk idén a Balatonnál? Mert ott talán nincs tömeg, nincs rohanás egyik helyről a másikra, nem széled szét a társaság. Jó esetben még térerő sincs. Ja, és szép a környék. Ezenkívül idén a tó vendéglátósainak fele minden korábbinál hangosabban kampányolt az egész éves nyitva tartásért. Gondoltuk, adhatnánk nekik egy esélyt.
Vágólapra másolva!

Fesztiválok vagy akár szilveszter idején az a nagyi a legjobb barát, akinek féltve szeretett nyaralója van a Balaton partján. Meg a Google. Mindketten átlátnak a szitán. Nagyi tudja, mire készülünk, ezért nem adja a kulcsot. A Google is tudja, mire készülünk, ezért a vártnál nagyjából tízezerszer több találatot tol az arcunkba.

Nem könnyű megtalálni az igazi szilveszterező helyet

Míg mondjuk a „karácsony Tokajban” keresésre alig kaptunk találatot, a "szilveszter a Balatonon" nyilvánvalóan nem nekünk jutott először eszünkbe, hiszen

381 ezer lehetőség között böngészhettünk.

Azon túl, hogy az eseménynek saját gyűjtőoldalai vannak, a környék wellness-szállodái is láthatólag keresőoptimalizálással töltik a nyári és a téli ünnep közötti holtszezont. A 4-5 csillagos hotelek oldalain böngészve azonban szinte halljuk a jacuzzik csobogását, érezzük a kezüket tördelő hotelmenedzserek izzadtságszagát.

Siófokon a jégen 1971-ben Forrás: Fortepan

Hiába írunk 2015-öt, még mindig minden önkormányzati szilveszterre, sőt minden Hotel Wellness Resort Spa Superior Grandra jut legalább egy zs-kategóriás sramlizenész, egy nótázó YouTube-sztár, de minimum egy bűvész. Természetesen egy 70-80 ezer forintos wellnesshétvége főműsoraként. Kétségtelen, hogy erre is van igény, és az is igaz, hogy kellő mennyiségű alkohollal bármit ki lehet bírni.

Ha véletlenül felmerül valakiben, hogy egy szilveszteri balatoni disznóvágás jó móka lehet, akkor jó helyen tapogatózik. Ilyen programot több helyen is kínálnak.

Még sokcsillagos hotelekben is pancsolhatunk sült vérben,

bár ezek a rendezvények valamiért mindenhol csak a nyugdíjasokat célozzák.

A mi esetünkben nem volt kérdés, hogy mártírként lemondunk a tűzijátékról, a random tehetségkutatók ismeretlen nyerteseinek koncertjeiről, a raklapra állított playback sztárokról és a kilencvenes évek ráncfelvarráson átesett fellépőiről. Akár még a jacuzziról is, a Balaton javára.

Balatonszemes 1966, azok régi szép telek Forrás: Fortepan

Ha fagy, csúszunk, ha nem fagy, úszunk

Cserébe legyünk a vízhez közel, lehessen csúszni vagy úszni. Igaz, magán a tavon a legritkább esetben lehet biztonságosan korcsolyázni, de egy szilvesztert tervező baráti táraság fittebb lánytagjainak hagyjuk meg az esélyt a romantikus álmodozásra. Szászi Endi, a Szászi Pince fiatalabb generációja mesélt nemrég hidegebb telekről, amikor a Badacsonyból leereszkedve a laposban befagyott nagyobb belvizeken csúszkáltak a családdal, barátokkal. A Pálffy borászcsalád pedig a Badacsony-hegyen, vagy a Pangyér monoszlói oldalán javasolt szánkózást.

És ha már Badacsony,

Szigliget a január elsejei közös fürdés miatt is jó választás.

Az idei az ötödik téli strandos őrület a gyönyörű településen. Előzetes regisztrációhoz, a helyszínen pedig orvosi vizsgálathoz kötött, de ha a jégtáblák is úgy akarják, tényleg lehet úszni, akár Mikulás-jelmezben is. A téli mártózás állítólag minden Balaton-fan életében legalább egyszer kötelező móka, én inkább csak nézőként pipálnám ki.

Mártózás a téli Balatonban

A január 1-jei fürdőzés nem ősi hagyomány, és az is csak hiedelem, hogy megtisztulunk tőle, illetve garantálja, hogy egész évben egészségesek maradunk. Igaz, az előző századfordulón még azt tartották, hogy aki reggel a kútról elsőnek mer vizet, az elviszi az aranyvizet, és egész évben szerencsés lesz, de a közös újévi merítkezés szokása csak a hatvanas években kezdett terjedni. Ma már a világ egyre több pontján kipróbálhatjuk. Szerencsére nem mindenhol 2 Celsius fok körüli vízben.

Szóval megint a Káli-medence?

Szigligethez ugyan közel esik a gasztrofalu, Köveskál, de három gasztrobástyájából kettőt ilyenkor a romantikázó párok jó előre befoglalnak. Kandalló előtti lánykérések és széfbe zárt mobiltelefonok ideje ez a Káli Art Innben és a Kővirágban, de a közeli Lesencetomaj Fiore villájában is.

Jégzajlás a badacsonyu hajóállomáson 1959-ben Forrás: Fortepan

Viszont Trombitás Tamás, a világhírű szobrászból lett borász és étteremtulajdonos azt ígérte, hogy a Miakő – akárcsak egész évben – szilveszterkor is várja a vendégeket. (Csak karácsony két napján vannak zárva.) A szilveszteri bulijukon lesz tormaleves, bőrös malac, lencse, és az időjárástól függően 31-én pincetúra a Trombitás Borházhoz.

De a Miakő egyúttal a Káli-medencei Borok Háza is, vagyis rossz időben is lesz mit inni.

Ráadásul Tamásnak ez évtől három kiadó szobája is van.

Ez már csak azért is csábító, mert az egész éves nyitva tartást leghangosabban hirdető Csopakon és környékén alig lesz nyitva bármi. Nem készül bulira az idén átalakult és felkapott étterem, a Szent Donát Borászathoz tartozó Márga, pihen a szintén új, a Homola Pincészethez tartozó Sáfránkert Vendéglő is.

A balatoni pezsgőket érdemes megkóstolni

Pezsgőt ne csak szilveszterkor igyunk, de akkor mindenképpen. És ha már a Balatonon vagyunk, akkor balatonit, ugyanis az ország legkiválóbb tételei innen, illetve a tó közeléből kerülnek ki. Ilyenek a Kreinbacher somlói pezsgői négy kategóriában. Mindegyik száraz és furmint alapú, egyikbe sem lehet belekötni. A déli partról pedig a Garamvári Szőlőbirtok prezentál szép tételeket. Igaz, ezek alapanyaga még részben Tokajból érkezik, az alapbor Balatonlellén, maga a pezsgő viszont Budafokon készül.
Szilveszteri koccintás 1971-ben Forrás: Fortepan

Balatonfüred tartja magát

"A kívánatok száma olly nagy, hogy egyedül az évenként gyülő vendégek sokasága, s az illető uradalomnak már igen sokban mutatkozott kedvezése bátorítja a vendégeket, hogy az mi ohajtható tellesülni fog valahára. Olly igen kivánatos, mondhatom szükségesnek tészem ki részemről a' társalkodási termet..." - írta valaki 1839-ben a Füredi panaszkönyvbe. A füredi Vaszary Galéria gondozásában idén megjelent reformkori panaszgyűjtemény bizonyítja, a balatoni pangás és folyománya, a panaszkodás örök.

Összességében mégis

méltó a tó fővárosa címre az idén megújult Balatonfüred központja,

itt még decemberben is ígérkezik egy kis mozgás. Füreden valószínűleg ehetünk majd a Bistro Sparheltben, és az újévi torta elfogyasztásához is remek helyszíneket találunk itt: sütizhetünk a Karolinában vagy a Bergmann cukrászdában. Az éjszakai bulira szimpatikus opció a Kredenc Borbár, ahol mindig emelkedett a hangulat.

Balatonfüred, a parton a Yacht Club és a Vitorlás étterem épületei, 1966 Forrás: Fortepan

Minőségi zene és minőségi italok, rövid, de korrekt étlap, ezt Füreden kívül Keszthelyen, a Télikertben találjuk meg december 31-én. De oda sem fér be ötvennél több ember, úgyhogy az asztalfoglalás legalább akkora harc lesz, mint a jegyvásárlás egy Rolling Stones-koncertre.

A déli part télen szellemváros

A másik opció a most már hivatalosan is fesztiválsújtotta övezetnek nyilvánított Zamárdi és környéke, amely a nyári tömeghez képest télen szellemváros. A szabad strandon szinte egész nyáron dübörögnek a Nagyon Balaton színpadai, de

télen nem sok minden van a letarolt síkságon kívül.

A már emlegetett mulatóspop-zenészekből, tehetségkutatók egynyári sztárjaiból és a musicalipar hazai arcaiból a déli parton sem lesz hiány idén, főleg Siófokon nem. Zamárdi wellnesshotelje pedig Szilveszteri Odüsszeia néven hirdet eseményt, vagyis a vendégeik ókori jelmezben bulizhatnak majd. Ez is egy utazás, csak egy még korábbi évtizedbe.

Ez sem az északi sark, hanem a siófoki kikötő 1966-ban Forrás: Fortepan

Marad a viszonylag sok üres apartman, ahol a konyhaszekrény felső polcain nyárról maradt fesztiválkelléket, esetleg eldugott és elfelejtett röviditalt találhatunk. Közel van az ismert Kistücsök Étterem, ha Újév alkalmából fel akarunk vágni, és nem zavar minket, hogy az első osztályú kajákhoz és borokhoz a környező asztaloknál politikusokat és magyarországi felsővezetőket kapunk társaságul.

Egyértelmű, hogy

a Balaton még nem áll készen a téli nyitva tartásra, bármennyire is szeretné.

Az egész Balaton 200 kilométeres kerületén alig találunk olyan bulit, amelytől érezhetnénk, hogy 2015-ről 2016-ra váltunk, és nem 1993-ról 1994-re, esetleg 1969-ről 1970-re. Választhatjuk tehát a zsúfoltságot, vagy rendezhetünk házibulit egy apartmanban. Ahol legjobb esetben van egy cserépkályha és pár palack balatoni pezsgő, másnap pedig csúszkálható a part menti lejtő.