Így lett a varázskörből adventi koszorú

adventi koszorús képek
Vágólapra másolva!
A legenda régen úgy tartotta, hogy a színes szalagokkal díszített 'varázskör' megvéd a boszorkányoktól és távol tartja a gonosz szellemeket. Ezt a pogány szokást azonban egy hamburgi lelkész tovább gondolta, és egy gyermekotthon plafonjáról koszorút lógatott le, amelyen akkor még 24 gyertya égett. 
Vágólapra másolva!

Forrás: AFP

Ez lehetett az első adventi koszorú. Vasárnap gyújtjuk az első gyertyát rajta. A koszorú formája, jelentése és készítésének oka gyakran valamilyen hálaadás jelképeként található meg a népszokásokban. Például a hagyomány szerint a nyári napforduló napján a gazdag termésért hálát adva, kalászos szalmából fontak koszorút az aratás befejezésekor, vagy éppen szőlőfürtökből a szüretet megünnepelve. Az első adventi koszorút azonban egy hamburgi lelkész készítette 1860-ban, aki egy hatalmas fenyőkoszorút függesztett a plafonra, huszonnégy gyertyával.

Németország után Ausztria vette át az egyre népszerűbb szokást, először protestáns, majd katolikus körökben. Hazánkban a második világháborút követően vált közismertté az adventi koszorú-készítés, templomokban, később a családok otthonaikban is szívesen elkészítették ezt a hangulatkeltő dekorációt és szimbólumot. Persze a koszorú megjelenési formája időközben módosult, a gyertyák száma négyre csökkent, ezzel az adventi vasárnapok előtt tisztelegve.
Állítólag azonban még ez sem a valódi eredete az adventi koszorúnak.

Hitték, hogy megvéd a boszorkányoktól
A legenda szerint ugyanis a régi időkben, amikor még a boszorkányokban való hit is élő volt, a varázskör gondolata erősen foglalkoztatta az embereket. Szalmából, fűzfavesszőből, fenyőágakból fontak látványos koszorút, azt is főleg piros és aranyszínű fonalakkal díszítve. A zöld szín a termést, az arany és a sárga a fényt, a piros az életet szimbolizálja.

A koszorú forma az örökkévalóság jelképe, és a megtörhetetlen varázslaté. Ilyen módon e koszorú a gonosz szellemek távoltartója is volt. E pogány szokás lehetett az ihletője Johann Heinrich Wichern, a már említett protestáns lelkész első adventi koszorújának, aki az első, általa alapított hamburgi gyermekotthont díszítette a hatalmas koszorúval.

Adventi koszorú - ma
A hagyomány ma is él, a négy gyertya egyenként egyik vasárnapról a másikra kel életre. A kör alak Isten örökkévalóságát, a zöld szín az örök életet, a gyertyák fénye pedig a "világ világosságát", azaz Jézust jelképezi, ezzel vallásos jelleget adva az adventi koszorú készítésének.
Az advent kezdete egyébként az egyházi év kezdetét is jelöli. Maga az elnevezés a latin "adventus" szóból ered, ami megérkezést, eljövetelt jelent. Az adventi időszak lényege, hogy ráhangolja az embert Jézus születésének megünneplésére, és emlékeztesse Krisztus második eljövetelére.
Míg lélekben az ünnepre készülődünk, kedves szokássá tehetjük azt is, hogy a koszorút vagy az adventi naptárat az egész családdal, a gyerekekkel közösen készítjük, és még élvezni is fogjuk.