Ramsay karácsonyi trükköket tanít

Karácsonyi csokis receptek
Vágólapra másolva!
Gordon Ramsay receptjeit sokan túl flancosnak találják. Van, aki az alapanyagok beszerezhetetlensége miatt nem kedveli a recepteket. Ma már szerencsére majdnem minden egzotikus hozzávaló megvehető itthon is, még ha nem is olcsó. Karácsonykor az ember igyekszik valami különlegeset készíteni, és talán az sem baj, ha egy picit mélyebben kell a zsebbe nyúlni egy-egy nyersanyag beszerzésekor.
Vágólapra másolva!

Aki nem hagyományos ételekben gondolkodik karácsonyra, és szeret kipróbálni új recepteket, összeállítani új menüt, vagy modernizálni egy régebbit, annak segítségére lehet a most megjelent Karácsony Gordon Ramsay-vel című könyv, amelyben a világhírű séf osztja meg kedvenc karácsonyi ételeinek receptjeit. A recepteken kívül az előkészületekre is tippeket kapunk, és az időbeosztásban is segít a sztárséf.

A könyv karácsonyi gyümölcsökkel kezdődik: a vörös áfonya, gránátalma, gesztenye, dió, pisztácia felhasználási módjainak ismeretével lehetünk gazdagabbak. A sajtokról is megtudhatunk minden fontos információt, majd a borokról és más ünnepi italokról bővíthetjük tudásunkat. Ezen alapismereteket követően öt nagy témakörben találunk recepteket.

A partiételek című fejezetben olyan rágcsálnivalókat, falatkákat tanulhatunk meg elkészíteni, amelyekkel megkínálhatjuk anyósunkat vagy egyéb karácsonyi látogatóinkat. A pirított gyümölcsök, füstölt lazac tormás avokádómousse-szal rozskenyéren, zsályás-kakukkfüves sütőtöktartlet, mézes-pisztáciás marcipánnal töltött datolya és egyéb egzotikusan hangzó falatkák receptjei nem is olyan bonyolultak, mint ahogy a nevükből következtetnénk. A leírásokban mindenhol segítő tippeket, trükköket lehet olvasni, ami segít, ha elbizonytalanodik a kezdő szakács. A legizgalmasabb az újszerű forralt bor recept, amely hozzávalói között kardamomhüvely, csillagánizs és thai citromfű is megtalálható.

Forrás: Alexandra

A karácsonyi menük bemutatása az időbeosztással kezdődik, ami sokat segíthet az ajándékok és gyerekek után szaladgáló, szétszórt háziasszonyoknak, akik profi menüvel szeretnék elkápráztatni a családot. Nem kis fába vágta a fejszéjét, aki erre adja a fejét, ugyanis a teendők listája egy egész oldalnyi: pontokba szedték, mit kell csinálni pár nappal korábban, egy nappal korábban, 6-7 órával, 4 és fél órával, másfél órával, tizenöt perccel és közvetlenül a tálalás előtt. A fejezetben sült pulyka menü, Wellington-bélszín menü, mézes sonka menü, tengeri sügér menü és sült liba menü ételsorainak receptjei találhatók.

Az sem marad recept nélkül, aki csak valami könnyebbre vágyik. Készíthet például karácsonyi müzlit, habart tojást füstölt lazaccal vagy sonkás burgonyalepényt reggelire. Ebéd- és vacsoraötleteket is találunk a könyv végén: lazacot minden mennyiségben, ötleteket maradék pulykához, sonkához.
Zárásként a desszertek világában merülhet el az édesszájú olvasó. A karácsonyi édességek között olyan recepteket adnak közre, mint a vörös áfonyás mince pie, a vaníliás keksz, körtés-amarettós sajttorta, mentás csokoládétrüffel vagy a piskótatekercsből, cseresznyepálinkás cseresznyekompótból, Cointreu-ből, gyömbérgyökérből álló karácsonyi bomba.

A könyvben található csodálatos ételfotók láttán összefut a nyál az ember szájában, szinte beleharapna a bélszínt, kacsamellet, gesztenyés muffint bemutató fényes könyvlapokba.

Alexandra Kiadó, 2011. 4900 Ft