Slambuctól a gasztrokrimiig: szakácskönyvet karácsonyra

Szakácskönyvajánló
Vágólapra másolva!
Karácsony előtt a szakácskönyvpiac is dübörög, már ami a megjelenéseket illeti. Három gasztroblogger-könyv, egy mesés gyerekszakácskönyv, Hegyi Barbara sztorikkal fűszerezett receptgyűjteménye és Cserna-Szabó András gasztrokrimije is nemrég került a könyvesboltokba. A magyar szakácskönyvek közül válogatunk a fa alá. 
Vágólapra másolva!

Havas Dóra:Lila Füge
A gasztroblogger-könyvek között talán Havas Dóráé a legszebb, a dizájnt a szépségesen hímzett fejezetcímek, a gyönyörű ételfotók és a névhez passzoló lila szín diszkrét egyeduralma teszik különlegessé. Ahogy a szerző írja, nagyon személyes lett a könyv, a sok életkép és saját sztori miatt valóban olyan, mintha belekukkantanánk a blogger konyhájába és meglehetősen vidámnak tűnő, piknikekkel és baráti vacsorákkal övezett mindennapjaiba (és mindez nem tűnik mesterkéltnek). A könyv öt fejezetre tagolódik, ez nagyjából meg is mutatja, milyen receptekre számíthatunk: Ráérős reggeli, Családi ebéd, Nyári piknik, Délutáni falatozás és Váratlan vendégség. A receptek könnyen követhetőek, az omlettől a kuszkuszos, zöldséges tagine-ig és az epres sajttortáig terjed a menü. Hasznos a könyv végén található alapanyag-jegyzék és fűszer-kisokos.
Íncsiklandó recept: Csirkenyárs fügével, mentapestóval
Kinek? Fiatal, nyitott, főzni kedvelő nőknek, férfiaknak, anyukáknak, apukáknak. Azoknak is, akik most ismerkednek a gasztronómiával.

Mautner Zsófia: Slambuctól bambuszig
Nem lepődtünk meg azon, hogy a leghíresebb magyar gasztroblogger megjelentette második könyvét is. A vakítóan türkiz borító sokkal harsányabb, mint az előző kötet ezüst fűszerpolca, a piros betűk már-már olvashatatlanul világlanak ki a zöldeskék háttérből. Mindez remekül passzol a receptek eklektikus világához. Chili és Vanília ugyanis egyik nap főzeléket, másik nap curryt vagy gránátalmaszirupos rizspudingot főz. A szakácskönyv mégis rendezett, a három fejezet, amely Családi ebéd, Piac és Utazás című részekre tagolja a könyvet, remekül összefogja a változatos recepteket. Különösen tetszik, hogy a Piac rész alapanyagok szerint kínálja az ételeket. A legjobb azonban mégis az, hogy minden recept mellé kapunk egy sztorit is.
Ínycsiklandó recept: Jeges otellószuflé csokival
Kinek? Utazóknak vagy utazni vágyóknak, a török és közel-keleti konyhára kíváncsiaknak, baráti főzőpartikat szervező házigazdáknak.

Vrábel Krisztina: Főzd magad!
Aki olvassa a Dolce Vita blogot, tudja, hogy a szerző már-már mániásan kerüli az előrecsomagolt, tartósítószerekkel felturbózott műételeket. Így nem csoda, hogy Vrábel Krisztina második szakácskönyvét teljes egészében az E-k, a ketchupok és a felvágottak elleni harcnak szentelte. A Főzd magad! a kenyérsütéshez, lekvárfőzéshez, a savanyúságkészítéshez ad tippeket és recepteket. Megtanulhatjuk, hogyan kell házilag mascarponét gyártani, vagy éppen ajándéknak is megfelelő fűszersókat összeállítani. Ha gyakran forgatjuk a könyvet, biztosan rájövünk, hogy tényleg minden finomabb (és persze egészségesebb), amit saját magunk készítünk - még akkor is, ha elsőre nem tökéletes az eredmény. A fotók és a grafika gyönyörűek, a képi világ pedig a grafitszürke háttér miatt teljesen más, mint a másik két gasztroblogger-szakácskönyvé.
Ínycsiklandó recept: Kakukkfüves lilahagyma édes ecetes szószban
Kinek? A lekvárfőzést, csalamádé-savanyítást, kenyérsütést és tésztagyúrást újrafelfedezőknek, környezettudatosoknak, bio-rajongóknak.

Forrás: Szilva Eszter
Forrás: Szilva Eszter

Hegyi Barbara: Abraka babra - Monológok a konyhámból
Ha a címbéli szóviccen túltesszük magunkat, Hegyi Barbara szakácskönyvében sok örömünk telik. A szép fotókkal kísért egyszerű receptek mellett a könyv fő erőssége a színésznő személyisége: nem emlékeztet sem Nigellára, sem Martha Stewartra, sem senkire. Ahogy a cím is sugallja, a receptek mellé sztorikat is kapunk: olvashatunk vicces történetet a hajnalig tartó tésztagyúrásról, Balikó Tamás majdnem csúnyán végződő mogyoródi disznóvágásáról és a pszichiáter George bácsi precíz cup-mániájáról is. A színésznőt egyébként nevelt lánya, Sandra vette rá a blogolásra és bár pár hónap után a projekt befuccsolt, mégis ez volt az első a lépés a szakácskönyv felé. A receptek a négy évszakra tagolva négy fejezetbe rendeződnek.
Ínycsiklandó recept: Spenótos túrógombóc paradicsommártással
Kinek? Színházrajongóknak, anyukáknak.

Cserna-Szabó András, Fehér Béla: Ede a levesben
Kicsit kilóg a sorból ez a kötet, hiszen nem szigorúan vett szakácskönyv, sokkal inkább gasztronómiai kultúrtörténet, vagy ahogy a szerzők nevezik: gasztrokrimi. Kicsit talán Halász Zoltán Gasztronómiai kalandozások Európában című klasszikusához tudnám hasonlítani. A szerzők olyan magyar gasztronómiai legendáknak, tévhiteknek erednek nyomába, mint például hogyan lett Újházy a tyúkhúsleves, vagy mióta fontos eleme magyar konyhának a piros paprika. A receptek ennek megfelelően sokszor inkább csak érdekességként jelennek meg, de azért van egy-kettő, a mai viszonyoknak is megfeleltethető darab.
Ínycsiklandó recept: Fácán Széchenyi-módra
Kinek ajánljuk? Apró részletek rajongóinak, sztorizgatásra hajlamosaknak, a magyar történelemre kíváncsiaknak és azoknak, akik szerint a gasztronómia fontos része a kultúrának

Bereznay Tamás - Csikós Viktória - Hécz Attila: Mesék a konyhából
A könyv mesekönyv, képeskönyv és receptkönyv az egyben, Bereznay Tamás receptjeivel, Hécz Attila meséivel és Csikós Viktória rajzaival. Minden meséhez egy könnyen elkészíthető recept is tartozik, vagy épp fordítva: minden recepthez egy mese is jár. A könyv így ismerteti meg a gyerekekkel az ételeket, a főzés folyamatát, ez egészséges táplálkozást.
Ínycsiklandó recept: Sütőtökös répatorta mézes mákkal
Kinek? Kisgyerekes anyukáknak, apukáknak, nagyszülőknek.