Vágólapra másolva!
Nem magányos emberek ünnepe a karácsony. Az egyetlen ünnep, amikor együtt kell lennie minden családnak – írja Szilvási Lajos.
Vágólapra másolva!

De mi van akkor, ha ez tényleg nem lehetséges? Mit tegyen az, akinek valóban nincs kihez fordulnia? A pszichológus szerint szerencsés megoldás az egyedülálló barátok, ismerősök szövetkezése ilyenkor (is), hiszen a közösségben megélt ünnep gyógyító hatású lehet.

Decemberi szingli-sors

Az önként vállalt szinglilét talán karácsonykor sem hoz meghasonulást önmagunkkal. Ám azok, akik kényszerpihenőn vannak kapcsolati téren, valószínűleg nehezen élik meg a magányos ünnepet. Bölcs, ha előre felkészülnek lelkileg is arra, hogy minden körülmény ellenére mégiscsak a jókedvet választják. Ebben segítség lehet az előzetes nagytakarítás, ami remek lelki tréning is egyben, rendet tesz a gondolataink világában.

Forrás: AFP/Robin Utrecht

Jótékony hatása lehet e szembenézésnek az önsajnálatból való kilépés, és a kreatív rátekintés arra, miként lehetne mégiscsak örömöt varázsolni karácsonyra. Az öröm pedig nagy vonzerővel bír, még az is lehet, hogy általa végül társak is csatlakoznak az általunk „csakazértis” lelkesítővé váló ünnepünkhöz. Az mindenesetre fontos, hogy az egyedüllétet nehezen viselők készüljenek fel programlehetőségekkel, egy jó könyvvel vagy filmmel az előttük álló évzárásra, kitartóan hangolva magukat a pozitivitásra.

Nyugdíjasoké a világ

Persze csak akkor, ha a hozzáállásuk optimista az ünnepekhez. Több példa van arra, hogy ilyenkor összeállnak a szépkorúak, és már a karácsonyt megelőzően lázas, lelkes készülődésbe kezdenek. Nemcsak baráti körök, de nyugdíjas klubok is egyre inkább figyelmet szánnak az efféle ünneplésnek, ami rendkívül jó hatású a benne résztvevők számára. A jó szó, a figyelmesség, az apró ajándékok megtöltik tartalommal a magányos napokat, és fényt lopnak az emberek tekintetébe. A nagy csapda az év ezen időszakában az önsajnálatban, a haragban és neheztelésben való elmerülés. Ha ez mégis megtörténik, szintén van megoldás, például a telefonos lelkisegély-szolgálat.

Akinek nincs kihez szólnia Szenteste vagy az azt követő napokban, megteheti ezt szakemberek jóvoltából, például a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségénél. A 06/80-50-55-05-ös telefonszámon 19 és 7 óra között elérhetők a karácsonyi beszélgetőtársak, de Skype-on is van lehetőség tanácskozni velük. A közösségi oldalak szintén jól jöhetnek ilyenkor, hiszen mindig előfordul egy-két ismerős a hálón, akihez kapcsolódhatunk. A svájci IKEA inspiráló példa: készített ugyanis egy weboldalt, ahol az egyedül ünneplő idegenek összejöhetnek egy meghitt vacsorára. A karácsonyi chairsurfing oldalon kiválaszthatod, hogy vendég vagy vendéglátó szeretnél lenni, és már böngészhetsz is a leendő vacsorapartnereid között. A Ne legyen üres szék karácsonykor című oldal rendkívül szimpatikus kezdeményezés, érdemes már most rátekinteni az angolul tudóknak.