Mit vegyünk egy filmőrültnek karácsonyra?

Star Wars LEGO
Vágólapra másolva!
Részben praktikus, ha filmmániás ismerőseinknek, családtagjainknak keresünk ajándékot a fa alá, mert nem kell azon törnünk a fejünket, hogy milyen nyakkendőnek vagy parfümnek örülne, másrészt viszont nagy a választék. Ebben próbálunk segítséget nyújtani, könyveket, díszdobozos DVD-ket és egyéb nyalánkságokat ajánlva, amelyek bízvást kielégítik még a legmegrögzöttebb filmrajongók igényeit is.
Vágólapra másolva!

Lapozgatnivalók

Egy jó könyvvel sosem lőhet mellé az ember. Az új megjelenések közül J. J. Abrams különlegesnek ígérkező regényét ajánljuk, amely S. címen kerül a boltokba. Az új Star Trek és Star Wars rendezője szereti a rejtélyes kütyük és talányos tárgyak körül forgó történeteket, melyet „mystery box” (rejtélyes doboz) módszernek nevezett el, és ezúttal maga is egy rejtélyes dobozt juttat el az olvasókhoz, benne egy furcsa könyvvel, telis-tele széljegyzetekkel, kivágott újságcikkekkel, képeslapokkal, és sok más egyébbel. Az egész olyan, mint egy nagy puzzle, biztos izgalmas lesz összerakni a kirakóst, és mellé még gyönyörű is a kiadvány.

Aki hagyományosabb olvasnivalóra vágyik, és örömmel veszi a filmes műveltségét kitágító tippeket, tanácsokat, annak remek ajándék lehet a 101 film, amit látnod kell, mielőtt meghalsz széria bármelyik kiadványa. A kiadványok közt szerepelnek sci-fi, horror és gengszterfilm rajongókat célzó kötetek, az igazán bátrak pedig az 1001 film-mel vághatnak neki az újévben a mozizásnak.

A 101 sci-film, amit... borítója - Nem mintha a Star Wars sci-fi lenne, de mindegy Forrás: Gabo Kiadó

Wes Anderson óriási rajongótábort tudhat magáénak, képeskönyv-szerű filmjei (Holdfény királyság, A Grand Budapest Hotel) finom humorukkal és bájos figuráikkal csavarják el az arra fogékonyak fejét. Matt Zoller Seitz tavalyelőtt megjelent keménytáblás könyvével, a The Wes Anderson Collection-nel a rendező életműve előtt tiszteleg, az interjúkat és elemzéseket tartalmazó szöveges részeket pedig lélegzetelállító ábrák és illusztrációk kísérik. Magyarul sajnos nem jelent meg, de a pazar kiállítású kiadvány nyelvismerettől függetlenül szépen mutat a dohányzóasztalon.

Egy Team Zissou inges ember tartja a kezében a The Wes Anderson Collection című könyvet Fotó: Hajdú D. András

Néznivalók

Végre, végre, megjelent az utóbbi évek egyik legnagyobb magyar filmsikerének, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan-nak a DVD-változata, úgyhogy mostantól orrvérzésig újra lehet nézni Áron csetlés-botlásait. Az alkotók ráadásul extrákkal sem fukarkodtak, van rajta audiokommentár Reisz Gábor rendezővel; kimaradt jelenetek; werkfilmek, próbafelvételek; illetve egy teljes A38-as koncert is. A normál változat országszerte elérhető, míg a díszdobozos verzió kizárólag webshopon keresztül rendelhető.

Ferenczik Áron a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlanban Forrás: Cirko Film

A közönségfilmek manapság a szuperhősökről szólnak: évente legalább három-négy szuperhősös blockbuster kerül a mozikba, és minden jel arra mutat, hogy ez az elkövetkezendő években sem fog változni. A Marvel-rajongók ismerősei számára ez azt jelenti, hogy minden évben a fa alá lehet tenni egy díszdobozos DVD-t, amelyek egy-egy szuperhős eddigi filmjeit gyűjtik össze, így akit csak Thor kalandjai izgatnak, az a Thor 1-2 gyűjteménnyel megelégedhet. A Bosszúállók-gyűjtemény természetesen úgyis mindenkinek kötelező vétel lesz.

Akit hidegen hagynak a szuperhősök, és inkább kriminézéssel töltené az ünnepeket, annak Poirot-díszdobozzal lehet kedveskedni: a pofás kis doboz tartalmazza a David Suchet-féle Poirot-sorozat első tizenegy évadját, amely 43 DVD-lemeznyi filmet jelent, így egyhamar nem fogyhatnak ki az Agatha Christie-rajongók a ravasz kis belga nyomozó okfejtéseiből.

Ilyen kis pofás a Poirot-gyűjtemény Forrás: Fantasy Film

A Trónok harca töretlen népszerűségnek örvend hazánkban is. Az első négy évadot tartalmazó 20 lemezes DVD-gyűjtemény régi és új rajongóknak egyaránt bőséges elfoglaltságot nyújt, hiszen mintegy kétezer percnyi játékidő áll a rendelkezésre, hogy belefeledkezzünk a sárkányok, látványos csaták és tróntermi intrikák vérmocskos világába, ahol senki sincs biztonságban, a jófiúk különösen nem. A töménytelen extráról (audiokommentárok, forgatási kisfilmek, kivágott jelenetek) nem is beszélve.

A Trónok harca DVD borítójának részlete Forrás: HBO

Star Wars, Star Wars, Star Wars

2015 karácsonya alighanem sokak számára a Star Wars jegyében fog telni, hogy is nézne ki, ha nem szentelnénk külön szekciót a Csillagok háborújá-val kapcsolatos ajándékötleteknek. Ha könyvet keresünk, a háromszáz oldalas Minden, ami Star Wars-szal aligha lehet befürödni, az enciklopedikus kötettel átismételhetjük az összes fontosabb szereplőt, eseményt, helyszínt és járművet, mielőtt beülnénk Az erő ébredésé-re, és még Anthony Daniels (C-3PO) előszavát is elolvashatjuk.

A Minden, ami Star Wars című könyv borítója Forrás: Kolibri

Aki nem csak passzívan szeretne elmerülni a Star Wars világában, az már rákészülhet az új filmre a legújabb LEGO-termékekkel. Szabadjára engedhetjük a fantáziánkat, és a saját szánk íze szerint szőhetjük a 7. rész történetét Kylo Rennel, a BB-8-as droiddal, röpködhetünk az Első Rend TIE-vadászgépeivel, vagy akár megépíthetjük a Millennium Falcont. Csak aztán nehogy jobb történetet találjunk ki, mint J. J. Abramsék!

Rey LEGO-siklója Forrás: LEGO

Az igazán megszállott Star Wars-rajongók pedig, ha szeretnék, minden este átlényegülhetnek kedvenc szereplőikké egy-egy fürdőköpeny segítségével: az Amazonról Magyarországra is kiszállíttathatjuk a Csubakka-köntösünket, hogy aztán kedvünkre óbégathassunk, amikor nem sül ki idejében a mákos bejgli, de aki Boba Fettnek vagy Yodának akar öltözni esténként, annak sincs akadálya.

Boba Fett- és Yoda-köntös Forrás: Amazon