A legmeghökkentőbb karácsonyi szokások

karácsony mikulás ünnep Ausztrália
Byron bay, Australia, 25 December 2014: People enjoy the Christmas day in Byron Bay one of the most popular beach in Australia. (Photo by Andrea Falletta/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Szinte mindenhol a világon megemlékeznek a karácsonyról, még a nem keresztény országokban is. Sok helyen azonban jelentősen eltérnek az ünnepi szokások az általunk megszokottaktól. Van, ahol hernyóevéssel, máshol össznépi görkorizással, akad, ahol gyorséttermi menüvel köszöntik a kis Jézust, de a pókokkal díszített karácsonyfa vagy a szörföző Mikulás is hozzátartozik az ünnepléshez.
Vágólapra másolva!

Pókok és pókhálók

A díszes gömbök helyett pókokkal – pontosabban pókfigurákkal – dekorált karácsonyfa Ukrajnában még ma is hagyományosnak számít. A tradíció alapja egy mese, eszerint egyszer egy szegény család nem engedhette meg magának, hogy feldíszítse a karácsonyfát, és csak egy csupasz fát tudott felállítani otthonában. Amikor azonban szenteste lefeküdtek a gyerekek, pókok szőttek hálót a fára, reggelre pedig arannyá és ezüstté változott a pókháló. Azóta úgy tartják keleti szomszédunknál, hogy a pók és hálója szerencsét hoz.

Díszes gömbök helyett Forrás: 123RF

Banánfa és társai

Különös karácsonyfák azonban nem csak Ukrajnában vannak. Azokban az országokban, ahol nincs fenyő, más fafajtákat díszítenek fel karácsonykor. Indiában vagy Kenyában, Ghánában, Libériában például pálma-, banán- vagy mangófák helyettesítik a nálunk megszokott tűlevelűeket. A Fülöp-szigeteken pedig nem a fa alá kerül az ajándék karácsonykor, hanem az ablakba. A szokás hasonló ahhoz, ahogyan nálunk december 6-án a gyerekek a Mikulást várják: kifényesítik a cipőjüket, és ide érkezik az ajándék éjszaka.

Görkorival a templomba

Venezuelában is találkozhatunk fura szokással: a karácsonyi időszakban, ami a december 16. és 24. közötti időszakra esik, lezárják az utcákat, az emberek pedig autó helyett görkorcsolyával vagy biciklivel közlekednek, karácsonyi misére is így érkeznek sokan.

Szörföző-söröző Mikulás

Legalább ennyire szokatlan lehet Magyarországról nézve egy ausztrál karácsony: mivel a déli földtekén decemberben tombol a kánikula, a Mikulás itt nem szánon érkezik mindenhová, van olyan hely, amit szörfön közelít meg. Ha pedig szánt használ, azt rénszarvasok helyett kenguruk húzzák. Érdekes ausztrál szokás még, hogy a gyerekek nem tejet készítenek ki neki (mint az Egyesült Államokban), hanem sört. Nem is értjük, annyi sör után hogy tud stabilan a szörfdeszkán maradni...

Decemberben tombol a kánikula Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Don Arnold

Gyorséttermi csirke szenteste

Annak ellenére, hogy Japánban a lakosság alig 1 százalékát teszik ki a keresztények, karácsony előtt hasonló vásárlási őrület szokott eluralkodni a szigetországban, mint Európában. Ennek részeként pedig a karácsonyi menüt nem otthon, hanem gyorséttermekben költik el. A nagy kedvenc a csirkehús, ami annyira népszerű, hogy az ünnepek alatt ötször-tízszer annyi szárnyast fogyasztanak el, mint egy átlagos hónapban.

Gyorséttermi csirke szenteste Forrás: Getty Images/2015 Taro Karibe/Taro Karibe

Kövér hernyók

Afrikában is sok országban ünneplik Jézus születését, Malawiban például a gyerekek házról házra járnak énekelve, táncolva, ehhez fűszoknyából vagy levelekből készült ünnepi öltözéket vesznek fel. A produkcióért cserébe pénzre vagy kisebb ajándékokra számíthatnak. Libériában nem boldog karácsonyt kívánnak egymásnak az emberek, hanem azt mondják: adj nekem valami kedveset karácsonyra! A számunkra talán legfurcsább karácsonyi szokás a Dél-afrikai Köztársaságban alakult ki, ott ugyanis olajban kisütött, kövér hernyókat esznek ünnepi csemegeként.